en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁


Krimiormen

Jeg holder rigtig meget af, at læse bøger og jeg læser en masse af dem. Alene det sidste år har jeg læst 70 bøger i forskellige genrer :) Jeg er helt klart mest til Krimi-genren, livsstilsbøger og biografier, men læser også gerne alt muligt andet :) 

Denne Blog er lavet med det formål, at jeg vil anmelde de bøger jeg læser forhåbentlig til glæde og gavn for en masse mennesker der ligesom jeg gerne læser en god bog. jeg anmelder som helt almindelig læser uden akademisk baggrund men med næsten 50 års erfaring som bogorm.

Er du forlægger eller forfatter og gerne vil have anmeldt en bog så er du meget velkommen til at kontakte mig på

Krimiormen@gmail.com.

Susanne Kjær Seidler

Rødovrevej 236C, 1 tv

2610 Rødovre

61 26 20 89

Slægtsforskning er en anden af mine store interesser. Derfor er jeg med tiden blevet frivillig på et lokalhistorisk arkiv. 

Jeg håber, at du får lige så stor fornøjelse af at "Surfe" rundt på min blog, som jeg har haft af, at læse og anmelde bøgerne der er på Krimiormens Blog.

"JEG LADER DIG GÅ"

SKREVET AF CLARE MACKINTOSH

"Jeg lader dig gå" skrevet af Clare Mackintosh


Psykologisk thriller

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Clare Mackintosh

Forlag: Forlaget Aronsen

Udgivelse: 10. marts 2017 

Sider: 430

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788793338289

Anmeldt: 23. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da en forfærdelig ulykke sker og vender op og ned på hele Jenna Grays liv, beslutter hun, at den eneste måde hun kan komme videre med livet, er at starte helt forfra. Hun flygter fra det hele, men uanset hvad hun gør, så kan hun ikke flygte fra fortiden. "Jeg lader dig gå" af Clare Mackintosh handler om Jenna Gray.

Hendes fortid indhenter hende, og det samme gør kriminalkommissær Ray Stevens, der prøver at finde ud af hvad der skete den aften. Hvem er den flugtbilist, der dræbte en 5-årig dreng? "Jeg lader dig gå" er en tankevækkende, skræmmende og gribende psykologisk thriller.

Anmeldelse:

Thrilleren ”Jeg lader dig gå” skrevet af Clare Mackintosh er oprindeligt fra 2014 på originalsproget men den udgave jeg fik tilsendt, er udgivet på dansk i 2019. Sikken en oplevelse! Det er mit første bekendtskab med Clare Mackintosh og hendes forfatterskab. Fantastisk er det første ord der falder mig ind og jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med den næste bog jeg har liggende ”Jeg ser dig” også af Clare Mackintosh.

”Jeg lader dig gå” starter lige på og hårdt. 5-årige Jacob er på vej hjem sammen med sin mor, da han bliver dræbt af en flugtbilist. Kriminalkommissær Ray Stevens og hans kollega, den smukke Kate tager ud for at kigge på gerningsstedet. Det bliver starten på en sag der giver dem adskillige grå hår i hovedet.

Ingen vidner og en dybt ulykkelig mor. Samtidig har Ray store problemer i sit privatliv. Man får et rigtig godt billede af hvem og hvad efterforsker-teamet er. Både som efterforskere og som privatpersoner. Jenna Gray flygter efter ulykken. Hun flygter så langt væk hun overhovedet kan.

Hun ender i en lille by, Penfach, langt væk fra alt det hun tidligere kendte. Stille og roligt får hun skabt sig en slags liv. Men vil fortiden indhente hende. Og tør hun stole på andre mennesker igen og på at der også findes et liv og en kærlighed til Jenna. Jenna er oprindeligt kunstner og arbejdede med ler.

Det kan hun ikke længere da hun har skadet sin hånd. Nu oparbejder hun en ny karriere. Stadig med afsæt i kunst men dog i en helt anden retning end tidligere. Indimellem Jennas historie og opklaringsarbejdet er der passager hvor historien går tilbage i tiden til personerne Ian og Jennifer.

Til dengang Ian og Jennifer lærte hinanden at kende. Ian har helt klart psykopatiske træk og manipulerer voldsomt med Jennifer. Han underminerer Jennifers vilje og selvstændighed fuldstændig. Som tiden går, forsvinder Jennifers familie og venner ud af hendes liv så der kun er Ian tilbage.

”Jeg lader dig gå” indeholder alt det en god psykologisk thriller skal. Den er nervepirrende indeholder spænding, vold, kærlighed, frygt, flugt, sorg og et fantastisk plot der overrasker, selv en meget garvet læser. Jeg blev fuldstændig blæst bagover af plottet. Igen og igen blev jeg overrasket og på intet tidspunkt havde jeg set de gentagne drejninger af historien, som jeg blev præsenteret for. Genial debut.

”Jeg lader dig gå” er simpelthen en pageturner og fuldstændig genialt skrevet. Eller for at sige det kort: Det er formidabel underholdning og må høre ind under must-read for enhver der elsker psykologiske thrillere. ”Jeg lader dig gå” er virkelig intens og knivskarp. ”Jeg lader dig gå” er så sindssygt velskrevet at jeg kun kan give den max roser.

Hele 6 roser og de varmeste anbefalinger får den med fra mig. Jeg var mere end godt underholdt undervejs…og bagefter. Tak for det. Det er en af den slags thrillere der sidder fast når man har lukket sidste side. Lidt over 400 sider er ikke én eneste side for meget.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Aronsen

6/6 Roser

"MARGRETHE DANMARKS DRONNING"

REDIGERET AF

POUL JØRGENSEN OG

JENS LYNGBY JEPSEN

"Margrethe Danmarks Dronning" Redigeret af Poul Jørgensen og Jens Lyngby Jepsen


En Billedbiografi udgivet i 1990

”Margrethe Danmarks Dronning”

Redaktører: Poul Jørgensen & Jens Lyngby Jepsen

Forlag: Boghandlerforlaget

Udgivelse: 1990

Sider: 197

Format: Hardback

Genre: Billedbiografi

ISBN: 8798346903

Anmeldt: 22. februar 2020

Om redaktørerne:

Poul Jørgensen (1928-2015) var ansat ved Danmarks Radios TV fra fjernsynets start og frem til 1995. Han dækkede næsten alle stofområder fra underholdning, reportage, erhvervsstof med landbrug som speciale til den politiske reportage og debatter og studievært på TV-avisen. Gennem alle årene har han fulgt kongehuset og lavet mange udsendelser om det og med dets medlemmer. Han stod også for en lang række transmissioner fra kongelige begivenheder i ind- og udland og fulgte de kongelige på mange rejser. I 1990 blev Poul Jørgensen Ridder af Dannebrog.

Jens Lyngby Jepsen havde i mange år som pressefotograf fulgt regentparret i ind- og udland – bl. A. på de store rejser i USA, Grønland og Kina. Ved siden af jobbet som redaktionel leder af Berlingske billedbureau, Nordfoto, beskæftigede Jens Lyngby Jepsen sig med foredrag og undervisning i billedbrug- og teknik.

Anmeldelse:

En 30 år gammel Billedbiografi!

”Margrethe Danmarks Dronning” er en billedbiografi redigeret af Poul Jørgensen og Jens Lyngby Jepsen. Bogen bliver nok svær at finde da den er udgivet af Boghandlerforlaget helt tilbage i 1990. Den findes dog på Bogbasen.dk hvor folk kan sælge gamle bøger til interesserede.

Boghandlerforlaget eksisterer ikke længere da det blev opløst i 2002. Jeg fik bogen sammen med en masse andre bøger som jeg fik ”Doneret” da et nært familiemedlem af min bonussøn skulle tømme boet efter sin mor. Det er ikke første gang at jeg er blevet kontaktet når venner og familie skal tømme boet efter et nærtstående familiemedlem.

Jeg er så dybt taknemmelig for at jeg er så heldig at få lov til at overtage disse ældre og nogle gange meget gamle bøger. Denne gang var der alt fra bøger skrevet af Leo Tolstoj over diverse kongelige biografier og til den nyeste som er ”Kastanjemanden” skrevet af Søren Sveistrup og udgivet for mindre end ½ år siden.

Jeg føler mig meget velsignet af bogguden 😊 Jeg syntes at det var lidt morsomt at læse ”Margrethe Danmark Dronning” da Dronningen jo faktisk bliver 80 år lige om lidt. ”Margrethe Danmarks Dronning” slutter der hvor Dronningen blev bare 50 år. Bogen består af et hav af fantastiske billeder helt fra Dronningen blev født og altså frem til 1990.

Billederne er de offentlige som har været vist i diverse ugeblade og aviser. I tilgift er der en del billeder fra lidt mere private former. Selvom der er en overvægt af billeder, så er der også noget tekst om dronningens liv indtil 1990. ”Margrethe Danmarks Dronning” gennemgår Dronningens barndom fra dengang hvor hun ”bare” var prinsesse og ikke vidste at hun engang skulle blive tronfølger.

Først da hun i 1953 var 13 år gammel blev loven ændret, så hun nu skulle efterfølge sin far. Margrethe blev født 1 uge efter besættelsen i 1940. I slutningen af krigen beslaglagde Tyskerne Gråsten slot. Citat fra bogen:

”Tyskerne havde i april 1945 beslaglagt Gråsten slot, som spillede en ganske særlig rolle, ikke mindst for kronprinsesse Ingrid. Slottet blev brugt som lazaret, og da man på Amalienborg modtog beskeden om, at slottet ville blive beslaglagt, var kronprinseparrets hofchef, Kammerherre Vest, over hals og hoved blevet sendt til Gråsten for sammen med slottets personale at tømme det for møbler.”

D. 15. januar 1972 blev Kronprinsesse Margrethe udråbt til Dronning da hendes far var død dagen før. Bogen afsluttes med følgende citat:

”Hun har i løbet af sine 50 år set og oplevet mere end de fleste, men hun har navnlig formået én ting: At gå den svære balancegang mellem at være lidt på afstand af alle og alligevel forblive uhyre populær, afholdt og respekteret i alle kredse. Alle tiders dronning!”

Jeg hyggede mig gevaldigt med at kigge/læse bogen og fik da nogle informationer som jeg ikke var klar over på forhånd. Nu må jeg jo også tilstå at jeg vel ikke er den der har fulgt mest med i kongehusets gøren og laden. Under alle omstændigheder så er kongehuset jo til stede til alle tider.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

"29 PERLER MED KANT"

SKREVET AF IVONNE CADOVIUS

"29 perler med kant" skrevet af Ivonne Cadovius

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ivonne Cadovius

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. februar 2020

Sider: 188

Format: e-bog

Genre: Novellesamling

ISBN-13: 9788772188485

Anmeldt: 21. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En novellesamling om nutidens kvinder, der er mere stærke end sarte. Med stensikker stil i et levende sprog portrætteres 29 skæbner – til tider humoristisk, hudløst eller ubarmhjertigt. De fortættede historier skildrer de foretagsomme kvinders ageren i en enten ubegribelig eller underfundig hverdag, der fører læseren ind under huden på bogens mangfoldige karakterer.

Inderlige, brutale, saftige, sårbare, grænseoverskridende … Her findes ingen løftede pegefingre eller moraliseren, kun fortællinger til eftertanke. En ægte perle har mange lag. Uddrag af bogen

“Agathe spillede med i en teaterforestilling, der ville slå et slag for svinevelfærd. De medvirkende grise boede i nyistandsatte båse med PH-lamper samt kunst på væggene, og dagligt fik de oplæst Schiller, Goethe og Kierkegaard, mens de lyttede til jazz, klassisk eller pop. Under træningen agerede de eksemplarisk; foran publikum sked de bogstaveligt talt på alt.” “Inden længe var Tess flyttet ind i luksusvillaen med hjemmebiograf, illegalt thailandsk ægtepar, fire biler og eget kreditkort. Hurtigt blev der investeret i bryster, Botox og ny garderobe. Tess følte sig ophøjet til den sociale status, hun mente, hun fortjente.” “Hun havde hovedform som en skildpadde og samme matte skær. Naja hed hun og havde taget sin egen mødom med en peberkværn.”

Om forfatteren

Ivonne Cadovius har en karriere som skuespiller, elitecoach og skribent. Hun har forfattet en række underholdende krimikomedier samt adskillige børneforestillinger fyldt med sang og musik. Ud over sit mangeårige virke som teaterleder for Teatret bag Kroen optrådte hun otte år som bakkesangerinde i Bakkens Hvile.

Anmeldelse:

Novellen ”29 perler med kant” skrevet af Ivonne Cadovius, udgivet af forlaget mellemgaard er lidt udenfor mine normale fokusgenrer. Men indimellem må man udvide sin horisont i håb om at finde noget guld man ikke lige havde forventet. Novellen består af 29 små noveller om 29 meget forskellige kvinder.

Langt de fleste af novellerne er ikke hvad de ved første øjekast giver sig ud for at være. I min optik minder en del af novellerne ret meget om hinanden. Der er bestemt nogle af kvinderne som jeg godt kunne tænke mig at lære nærmere at kende. Og så er der de kvinder som jeg har på fornemmelsen at jeg allerede kender fra virkelighedens verden.

Der er nogle interessante tanker i ”29 perler med kant”. Titlen giver et meget godt billede af at der virkelig er nogle perler imellem. Mon ikke der skulle være en kvinde eller to der godt kan sætte sig ind i Alanyas reaktion. Citat fra novellen om Alanya:

”Alanyas mand gav sig inde på sofaen, vendte sig på ryggen og mindede om en ugidelig hvalros – hvis han altså bare ikke lige havde været i besiddelse af netop det udseende, der gjorde kvinder kvidrende”.

Novellerne er skrevet i et enkelt sprog krydret med nogle fantastiske sprogblomster. Det er bestemt noveller der er tilgængelige for alle. Citat fra Naima:

”Derefter gik Naima på bare fødder under det gulvlange taftskørt fra førstesalen ned ad trappen til hallen. Hun kunne se resultatet i sin mands strålende øjne. Hun standsede på det nederste trin, og de kiggede længe og varmt på hinanden. En fælles indre dialog skabt gennem femogtyve års ægteskab med accept af hinandens forcer, finurligheder eller fejltagelser emmede imellem dem”.

Novellerne er bestemt interessante med ganske uventede overraskelser ind imellem. Noveller der giver stof til eftertanke. Måske en anledning til at sætte sig ned og gennemtænke sit eget liv. Har man det liv som man havde forestillet sig da man var yngre. Fordi, ja det er kvinder der er ude over den første ungdom, for langt de flestes vedkommende, der optræder i novellerne.

Har du modet, lysten og viljen til at ændre din livsbane så du når derhen hvor du gerne vil være. Eller i hvert fald så tæt på som det nu kan lade sig gøre. Visse ting kan man ikke ændre på men må bare acceptere at det er nu én gang betingelserne når man omgiver sig med andre mennesker.

Jeg synes bestemt at det kunne være interessant at lære forfatteren lidt nærmere at kende igennem mere litteratur fra forfatterens hånd. Ivonne Cadovius er bestemt en person med mange talenter. skuespiller, forfatter, sanger, instruktør og coach, tidligere balletelev på Det Kongelige Teater samt en hel del andre kasketter har prydet forfatterens hoved.

Så mon ikke der skulle ligge flere ideer på tegnebrættet. ”29 perler med kant” er bestemt en ganske glimrende debut. ”29 perler med kant” får mine anbefalinger med på vejen. En andeledes, interessant og tankevækkende samling af noveller om kvinder.

Vurdering: 3/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget mellemgaard

3/6 Roser

"CARLO - AT FINDE VEJEN"

SKREVET AF NIELS-OLE HØRLYK

"Carlo - At finde vejen" skrevet af Niels-Ole Hørlyk


Historisk roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Niels-Ole Hørlyk

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. februar 2020

Sider: 392

Format: e-bog

Genre: Historisk roman

ISBN-13: 9788772188713

Anmeldt: 17. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Carlo er en historisk roman, der fortæller om en forvirret ung mand, der har vanskeligheder med at finde sit politiske fodfæste i skyggen af sin far, folketingspolitikeren Hans Kristian Henriksen. Carlo må i forbindelse med opstanden i Ungarn i 1956 en tur ind bag jerntæppet for ved selvsyn at opleve livet i et kommunistisk land.

Carlo bliver hvirvlet ind i de dramatiske begivenheder i Budapest. Han møder en smuk ungarsk pige, som han udvikler et kærlighedsforhold til. Carlo er også en roman, der beretter om de politiske forhold i Danmark, som fører til dannelsen af Socialistisk Folkeparti. Den fortæller om arbejdskampe og om politiske rævekager i 50’ernes Danmark, rævekager, som på mange måder ligner forholdene, som vi kender dem i dag.

Uddrag af bogen:

Carlo var noget i tvivl om, hvem disse mænd var. Han havde jo hørt om det hemmelige politi, AVH. Kunne han stole på dem eller hvad? Men hvilket alternativ havde han egentlig? Tænkte han. Det var dem, der var bevæbnede. Carlo valgte altså at følge med. De viste vej til et hus, der bar præg af flere granatnedslag.

De stoppede foran en gadedør og pegede ind. “Menj be,” den ene pegede ind ad døren. Meningen var klar, han skulle gå ind, men til hvad? Carlo trådte ind i en lejlighed. Der var flere personer til stede. Det var dog en ung mand, der lå på en sofa, der tiltrak opmærksomheden. Han var påklædt, men det ene bukseben var skåret op til midt på låret.

Underbenet var indsmurt i blod.

Om forfatteren

Niels-Ole Hørlyk (f. 1950) er uddannet i biologi og idræt fra Københavns Universitet. Bosiddende i Grundfør. Han har arbejdet som gymnasielærer i Aarhus og på Færøerne. Har forfattet og været medforfatter til en række lærebøger. Carlo er den selvstændige efterfølger til romanen Gamle stier – nye veje.

Anmeldelse:

Jeg fik tilsendt bogen ”Carlo – At finde vejen” skrevet af Niels-Ole Hørlyk fra forlaget Mellemgaard som e-bog. ”Carlo – At finde vejen” er en historisk roman der foregår i årene 1953-1969. Man følger den danske politiske scene lidt på afstand, men får alligevel et rigtig godt indblik i den førte politik.

Henad vejen følger man også tilblivelsen af Socialistisk Folkeparti. Bedre kendt som SF. SF tog egentlig udgangspunkt i de daværende danske kommunister. Der var splittelse i partiet og udbryderne dannede efterfølgende SF. Set i bagkundskabens lys så var det vel egentlig et meget klogt træk.

I hvert fald når man ser hvilken manglende indflydelse kommunisterne har på nutidens politiske landskab. Tilbage til ”Carlo – At finde vejen”. Vi følger Carlo tæt fra han er helt ung og endnu ikke helt har fundet sin vej i livet. Hverken hvad angår sin fremtidige beskæftigelse eller sit politiske ståsted.

Kærlighedslivet er han såmænd heller ikke helt sikker på. Carlo sværmer lidt for Axel Larsen og kommunisterne. Måske er det også lidt en protest i forhold til Carlos far der sidder i folketinget for Socialdemokraterne. Faderen Hans Christian Henriksen og Carlo har mange højrøstede debatter om den førte politik.

Umiddelbart virker det som om de er meget langt fra hinanden politisk. Alligevel har Carlo endnu ikke besluttet sig for om han er så meget kommunist at han ligefrem vil melde sig ind i partiet. Carlos kærlighedsliv er egentlig meget godt. Carlo er kæreste med Birthe som han har kendt et godt stykke tid.

De går ud sammen og indimellem tilbringer de skam også nætterne sammen. Carlo arbejder på Prøvestenen med at fylde olie på tankbiler. Ikke det mest interessante erhverv men kollegaerne imellem har et rigtig godt kammeratskab og pengene er gode. D. 23. november 1956 udbryder der opstand i det Sovjetisk styrede Ungarn og Carlo beslutter sig for at tage ned og hjælpe.

I Ungarn får Carlo et tættere indblik i hvad kommunismen også kan føre med sig. Det får stor betydning for Carlos liv og fremtid og da han vender tilbage til Danmark, bosætter han sig for en tid ved sin bedstemor Margrethe i den lille jyske by Grundfør. Stille og roligt finder Carlo ud af hvad han vil med sit liv og finder da også sit politiske ståsted. ”Carlo – At finde vejen” giver et godt indblik i en tid uden de store tekniske vidundere. Det er en tid hvor det ikke er alle beskåret at have et tv. Citat fra bogen:

”Hans Christian og Johanne havde sammen med Birthe og de 2 drenge siddet og set nyheder på det nyindkøbte 21” Bravour TV. Hans Christian havde bøjet sig for familiens vilje. Det havde med sit rullebord kostet næsten 2000 kr., en voldsom investering, mente Hans Christian. De penge kunne de godt have brugt på noget mere fornuftigt. ”

”Carlo – At finde vejen” giver et rigtig godt billede af datidens politiske spil og hverdagen for helt almindelige danskere. Den er skrevet i et godt og klart sprog. Historisk er bogens handling fra før jeg blev født og giver et godt billede af en tid som jeg vel nok har hørt om men ikke selv har oplevet.

Et godt bud på en roman for den historisk interesserede med citater og politiske hændelser fra den virkelige verden iblandet forfatterens egen fantasi og iderigdom. ”Carlo – At finde vejen” er et godt bud på en historisk roman som jeg meget gerne ser flere af og den får da også mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

 

4/6 Roser

"VISDOMMENS BØRN"

SKREVET AF 

ELSEBETH GUNDERSEN JENSEN

"Visdommens børn" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen


"Alt er kærlighed"

ANMELDEREKSEMPLAR tilsendt fra forfatteren

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. december 2019

Sider: 531

Format: Hæftet

Genre: Skønlitteratur

ISBN-13: 9788772186429

Anmeldt: 14. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Det er tre år siden, Georg vendte hele verden ryggen og bosatte sig på bedsteforældrenes efterladte gård på Mols. Her hutler han sig igennem tilværelsen og bruger tiden på at skrive et værk om okkultisme for at prøve at forstå, hvad dæmonen Gabriel vil med ham. Kurt har giftet sig med Miriam, som fortsat ikke kan fordrage Georg, og de to ungdomsvenner har derfor ikke set hinanden, siden Georg rejste.

Livet ånder dog alt andet end idyl for de nygifte, hvis verden på godt og ondt fortsat er indfiltret i sekten Naamahs Sønner. Da pengene begynder at slippe op, kontakter Georg sektens aldrende mystagog, antikvaren Johannes Sølvvang, i håb om at han kan hjælpe ham med at udgive sin grimoire.

Mødet starter en lavine af begivenheder, og langsomt åbenbares Gabriels endelige hensigt med Georg. En dag banker Georg atter på Kurts dør, og dette møde bliver ikke uden omkostninger. Uddrag af bogen:

Kurt svarede nødtvungent: ”Miriam tror, hun bliver holdt indespærret af en religiøs sekt.” Tobias skar en overbærende grimasse: ”Hold nu op! Det kan hun da umuligt tro på!” Lisbeth og Kurt svarede ikke men vekslede et blik hen over bordet. Tobias’ smil stivnede, og Lisbeth forbarmede sig: ”Da Kurt og Georg mødte hinanden var de begge medlemmer af en sekt, som misbruger kvinder i seksuelle ofringer til de guder, de tror på.” Tobias spærrede øjnene op og vendte sig forarget mod Kurt. Kurt forsvarede sig en smule usammenhængende: ”Kvinderne er der frivilligt. De skriver alle under på en kontrakt …” Han tav pludselig ved tanken om, at Miriam bestemt ikke havde meldt sig frivilligt.

Om forfatteren:

Elsebeth Gundersen Jensen (f. 1974) har tidligere udgivet romanen Naamahs Sønner. Hendes passion for historiefortælling og dramaturgi fornægter sig ikke i skrivestilen, som er både tempofyldt og pirrende. Der er sans for detaljerne, de mundrette replikker samt de skæve karakterer.

Hun leger med læseren og lader trådene fra det trivielle og det surrealistiske blande sig, hvilket både forpuster og overrasker.

Omslagsgrafiker: Michelle V. Høbjerg

Anmeldelse:

”Visdommens børn” skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen er efterfølgeren til ”Naamahs sønner” og handler om satanisme og kærlighed. I denne 2. bog er Georg, Kurt og Miriam atter bogens hovedpersoner om det ukulte og satanisme. ”Visdommens børn” foregår i 1973. Georg har de sidste 3 år boet i sine bedsteforældres nedlagte landbrug på Mols, som han arvede da hans mormor døde.

Vennen Kurt har ikke set skyggen af Georg i de 3 år men er stadig omgivet af Naamahs sønner, den sekt som Georg blev stormester for 3 år tidligere. Georg bruger tiden og sin ensomhed på at skrive. Han skriver sine forældres historie. Eberhardt Engel og Anna. Anna som var besat af Gabriel, Georgs dæmon.

Georg har ikke set eller mærket meget til Gabriel i de forløbne 3 år og i virkeligheden savner han nok Gabriel lidt. Georg har skrevet et opslagsværk om satanisme. Han har dog svært ved at få Anders, sektens bogtrykker til at godtage værket. Anders mener at værket kun er for de indviede i sekten Naamahs sønner.

Samme år bliver Miriam og Kurt gift, men Kurt ser stadigikke skyggen af Georg og han savner ham inderligt. Miriam til gengæld er udmærket tilfreds med ikke at se Georg. Hun hader ham som pesten og er vel i virkeligheden dybt jaloux på Georgs forhold til Kurt. Hele essensen af ”Visdommens børn” kan vel koges ned til et citat fra bogen:

Georg nikkede tænksomt: ”Alt er kærlighed.” Kurt betragtede undersøgende hans profil, mens Georg fortsatte tænksomt: ”Ligegyldigt hvordan du vender og drejer verden, Kurt. Når vi har skrabet alt det tillærte væk – moral, holdninger og frygt – så står man pludselig tilbage med kernen. Og den består udelukkende af en rå, passioneret kærlighed. Intet ville bestå uden kærlighed. Det er motivet. Motivet for overlevelse, motivet for skønhed, motivet for venskab. Selv motivet for smerte og for had.”

Sideløbende med selve historien i ”Visdommens børn” følger man Georgs forsøg på et stort forfatterskab i manuskriptet til Georgs bog ”Omphalos”. En bog hvor hovedpersonerne er Gabriel, Nathanael, Sarah og Esther. Det er vel i virkeligheden en omskrivning af en seance som Georg står overfor at skulle gennemføre i samarbejde med hans gamle ven antikvaren Johannes.

De få uforløste spørgsmål man har efter at have læst ”Naamahs sønner” bliver smukt afsluttet i ”Visdommens børn”. ”Visdommens børn” har udover et fantastisk sprog og at være vanvittig velskrevet nogle fantastisk morsomme passager der fik mig til at klukke af grin undervejs.

Det er virkelig humor på højt plan i min verden. Tak for fantastisk underholdning. Jeg vil klart anbefale at man har læst ”Naamahs sønner” inden man kaster sig over ”Visdommens børn”, så vil handlingen i ”Visdommens børn” give meget bedre mening. I min optik hænger de 2 bøger helt klart uløseligt sammen.

Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til ”Visdommens børn”. ”Visdommens børn” har helt klart fået et step op i forhold til forgængeren. Både hvad angår skrivestil, indhold og underholdning. Fantastisk oplevelse. ”Naamahs sønner” gav jeg hele 5 roser men ”Visdommens børn er absolut i toppen og hiver den sidste rose med hjem og får dermed hele 6 smukke roser.

Vurdering:6/6 Roser

Krimiormen 

Bogen kan købes her:

Mellemgaard

6/6 Roser

"DONORJAGTEN"

SKREVET AF nANA cAJUS

"Donorjagten" skrevet af Nana Cajus


Sporet ender dødt i Caracas

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Nana Cajus

Forlag: Orinoco.ink BoD

Udgivelse: 16. januar 2020

Sider: 380

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788743013198

Anmeldt: 8. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Krigskorrespondent Amanda Millund har en perlerække af brændpunkter på sit CV. Men en udsendelse til Darfur får en brat ende, da hun vågner op som skudoffer på et felthospital og bliver forvekslet med en venezuelansk kvinde: En sporløst forsvundet marinbiolog, der viser sig at være hendes hidtil ukendte tvilling.

Tilbage i København begynder Amanda at optrevle barndommens fortielser. Samtidig er den engelske retsmediciner Michelle Martins på vej til Sydafrika for at forfølge et spor af illegale organer. Amanda erfarer snart, at FARC tilsyneladende har kidnappet tvillingesøsteren, og sætter karrieren på spil for at rejse til Venezuela.

Her fornemmer hun hurtigt, at ikke alt er, som det syner. Og i jagten på sandheden krydser hun spor med den engelske retsmediciner, som har fået færten af profithungrende transplantationslæger med mord på samvittigheden.

Anmeldelse:

”Donorjagten” skrevet af Nana Cajus er en thriller udgivet D. 16. januar. Vi har at gøre med Ngo`er der jagter firmaer der ulovligt køber og sælger kropsdele og ind imellem også hele kroppe. Det er makabert og skræmmende. Sideløbende med har vi hovedpersonen Amanda Milling.

Amanda er journalisten der har prøvet lidt af hvert og har været udsendt til alverdens brændpunkter. Amanda har oplevet sin del af krig og ødelæggelse og har set lidt af hvert. Alligevel oplever jeg karakteren Amanda som temmelig naiv og lidt verdensfjern. Amanda vågner op på et hospital i Dafour hvor lægen Rafael tror at hun hedder Emilia.

Amanda ligner Emilia på en prik. Det viser sig at Emilia er Amandas ukendte tvilling. Amanda får lidt et chok. Hendes mor er død et par år tidligere og hun har aldrig fortalt Amanda at hun var tvilling. Hvis det er rigtigt er hele Amandas verden vendt på hovedet og hendes familierelationer er slet ikke som hun troede at de var.

Hendes Norske far som hun har mistet kontakten til efter, forældrene blev skilt er måske i virkeligheden slet ikke hendes biologiske far. Hvad skete der dengang de blev født, hvis det altså passer at Amanda har en tvilling. Amanda tvivler lidt på om det nu også kan være rigtigt.

Emilia er marinebiolog og kort tid efter at Rafael har fortalt Amanda at hun har en tvilling, så forsvinder Emilia. Alle tror at Emilia er blevet bortført. Nu går den vilde jagt ind på at finde Emilia og få hende ud af de formodede bortførernes klør. Sideløbende med denne historie møder vi Michelle som vil starte sin egen ngo.

Michelle jagter ulovlige organdonationer. Både dem der sælger og udfører ulovlige operationer samt de mennesker der er ofre for donationerne. Michelle er oprindeligt rets patolog men hun vil hellere bruge sin faglige viden på at redde fattige fra at blive tvunget til at sælge deres organer for at overleve i en barsk verden.

Stille og roligt igennem historien flettes Amandas søgen efter søsteren Emilia og Michelles jagt på organtransplantationerne sammen. NGO eller ngo er en forkortelse for non-governmental organization, på dansk "ikke-statslig organisation" er en engelsk betegnelse for organisationer, som ikke direkte styres af staten, for eksempel velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer.

Vi er langt omkring i ”Donorjagten” Fra Dafour til København og Venezuela. Handlingen starter i Dafour hvor Amanda vågner op efter en operation. ”Donorjagten” er fyldt med spænding, makabre fund, familierelationer og stor kærlighed. Undervejs har Amanda sine kampe med avisen hun er ansat på da hun insisterer på at blive og hjælpe med at finde ud af hvad der er sket med tvillingesøsteren.

Amanda har intet kendskab til den formodede tvillingesøster og det fik mig til at tænke i lidt andre baner. Alle vegne på nettet ser jeg konstant tilbud om at man kan få testet sin DNA. Hvor stammer man fra og hvem er i virkeligheden DNA-mæssigt ens nærmeste familie. ”Donorjagten” er en thriller der visse steder har fart over feltet mest hen imod slutningen.

Visse steder i bogen synes jeg at handlingen står lidt stille. Men ”Donorjagten” er bestemt udmærket underholdning og med et aktuelt og vedkommende emne. Man bliver bestemt meget klogere på organhandel og de problemer en ngo kan have at slås med.

Vurdering: 4/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Orinoco Ink

4/6 Roser

"DEN TAVSE PATIENT"

SKREVET AF ALEX MICHAELIDES

"Den tavse patient" skrevet af Alex Michaelides


Nytænkende Thriller

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Alex Michaelides

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelse: 7. februar 2020

Sider: 391

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788740055108

Anmeldt: 7. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Alicia Berenson lever et celebert liv som anerkendt kunstmaler. Hun er gift med en kendt modefotograf, bor i et stort hus på en prominent adresse i London, og på overfladen er hendes liv perfekt. Men en aften da Alicias mand Gabriel kommer hjem fra arbejde, skyder Alicia ham fem gange i hovedet, hvorefter hun nægter at tale.

Alicias tavshed og øvrige totale fravær af forklaring forvandler en tragedie i hjemmet til noget langt større, et mysterium der fanger offentlighedens interesse og gør Alicia berygtet. Hendes kunstværker handles pludselig for uhyrlige summer, og hun, den tavse patient, gemmes væk fra sladderbladene og spotlightet på the Grove, en sikringsanstalt i det nordlige London.

Theo Faber er kriminalpsykolog og har ventet længe på at få lov til at arbejde med Alicia. Hans målrettethed for at få hende til at tale fører ham ned gennem sit eget sinds snoede stier, på sporet af en sandhed der truer med at opsluge ham … Den Tavse Patient er årets spændingsroman med internationale salg til udgivelse i over 40 lande og solide bestsellerplaceringer i både USA og England, hvor den indtil videre er udkommet.

Filmrettighederne er solgt til Annapurna Pictures, Brad Pitts produktionsselskab.

Anmeldelse:

”Den tavse patient” skrevet af Alex Michaelides er en thriller udgivet af Hr. Ferdinand/Politikens forlag. Filmrettighederne er allerede solgt, så mon ikke man kan være så heldig at se bogen konverteret til det store lærred engang i nærmeste fremtid. Det er en af den slags bøger hvor man næsten ikke kan vente med at læse sidste side, hele vejen siddende yderst på stolen i spænding.

Alicia Berenson er 33 år da hun skyder sin mand, 44-årige Gabriel. Fra den dag taler hun ikke længere. Theo Faber er kriminalpsykolog og har altid været meget optaget af Alicias sygdomsforløb efter tragedien. Så da der efter 6 år opstår en chance for at arbejde med Alicia, så føler Theo at, han er nødt til at søge den ledige stilling på den sikrede institution ”The Grove”, hvor Alicia er anbragt.

Oprindeligt uddannede Theo sig som psykolog for at hjælpe sig selv, efter en vanskelig barndom og ungdom. Af samme grund mener Theo at, han måske bedre end nogen andre forstår Alicia. Samtidig ”The grove” er voldsom nedslidt og i fare for at blive lukket af fondsbestyrelsen der administrerer institutionen.

Adskillige terapeuter på ”The grove” har prøvet, uden held, at få Alicia til at tale. Theo får lov til at prøve om han kan løse op for Alicias sind. Theo er så opsat på at hjælpe den stærkt medicinerede Alicia at han opsøger hendes familiemedlemmer, forretningsforbindelser og tidligere venner udenom de rette kanaler.

Han er nærmest panisk for at lære den virkelige Alicia at kende, inde bag tavsheden. Theo går helt tilbage til Alicias dramatiske opvækst sammen med forældrene Vernon og Eva Rose. Men vil det lykkes Theo at få Alicia til at åbne op? Privat er Theo lykkeligt gift med Kathy. Sideløbende med forsøget på at hjælpe Alicia, følger man Theos privatliv som måske ikke er helt så lykkeligt som Theo selv forestiller sig.

Måske er sandheden en helt anden. Efterhånden som Theo får arbejdet med Alicia, med større eller mindre held får han den ide ‘at, de skal prøve at lade hende male igen. Han fremskaffer hendes gamle remedier. Men er det nu også helt gennemtænkt? ”Den tavse patient” skrevet af Alex Michaelides er utroligt nok forfatterens debut ud i Thrilleren.

Den er simpelthen formidabel skruet sammen og en page turner af de eminente af slagsen. På intet tidspunkt spottede jeg udviklingen i historien og blev gang på gang overrasket over den retning som historien tog. Det er simpelthen genialt. Intet mindre. Wow siger jeg bare. En af ulemperne, hvis der er nogen, ved at læse rigtig mange thrillere er, at man med tiden bliver lidt for god til at spotte udfaldet af en bog.

Men på intet tidspunkt havde jeg set hvor ”Den tavse patient” ville føre mig hen. Jeg ser virkelig frem til at læse meget mere af Alex Michaelides. ”Den tavse patient” er helt klart en thriller i verdensklasse. Jeg kan ikke give den mindre end hele 6 roser da jeg slet ikke kan forestille mig at den bedste af de ”gamle” thriller-konger eller dronninger kunne have gjort det bedre.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Hr. Ferdinand

6/6 Roser

EN GOD START PÅ KRIMIORMENS 2020


JANUAR 2020

Så blev det D. 1. februar 2020 og jeg fik næsten et mindre chok da jeg gennemgik hvad jeg har læst i løbet af januar. Ikke mindre end 2 bøger med opskrifter 1 biografi og 6 skønlitterære udgivelser blev det til. Jeg havde ellers bestemt mig for at jeg i 2020 nok ikke fik læst 8-10 udgivelser hver måned som jeg har gjort i det meste af 2019.

Nå skidt med det. Jeg elsker jo min lille hobby i bøgernes verden. Men uden en masse skønne forlag og forfattere som er så søde at lade mig læse deres skønne udgivelser så gik det jo ikke. Tak til jer for at lade mig fordybe mig i jeres produktion. Nu til noget andet end min taknemmelighed.

Jeg kalder mig for krimiormen fordi jeg elsker krimi, spændingsromaner og thrillere. Men jeg læser altså meget forskelligt. Det er jo heller ikke hver måned at der udkommer helt så mange indenfor mit hovedfokusområde i bøgernes verden. Her i januar blev det altså ikke til helt så meget krimi som jeg godt kunne have ønsket mig.

Men det betyder ikke at der ikke var masser af skønt læsestof.

Novellesamlingen ”Symptomer” skrevet af M. S. Brandenborg er en novellesamling bestående af 7 små noveller. Noveller der for de flestes vedkommende sætter sig små mærker i sindet når man har læst denne lille sprudlende novellesamling. Bogen indledes med dette lille citat:

”Ensomheden er alle store ånders skæbne. En skæbne, som indimellem beklages, men som altid vælges som det mindste af to onder.”

Arthur Schopenhauer, filosof.

Månedens eneste krimi ”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen er 6. del af en krimiserie. Jeg må erkende at det er mit første bekendtskab med serien. Da jeg nu fik muligheden for at dykke ned i 6. bind, så valgte jeg sideløbende med læsning af ”De redeløse” at høre 1. del af serien på app`en Bookmate, som forfatteren har valgt at kalde Hængedynd-serien.

Månedens biografi ”Jeg vil prøve det hele” Er en biografi om Jørgen Ryg skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg. Jørgen Ryg var en af Danmarks mest populære komikere i liga med Preben Kaas, Dirch Passer og Keld Petersen med flere. ”Jeg vil prøve det hele” er simpelthen Bogen for Jørgen Ryg-fans. Det er så også den eneste biografi der nogensinde er skrevet om Jørgen Ryg.

2 bøger om livsstil blev det til i januar. ”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm er helt enkelt det den giver sig ud for at være…En kogebog med streetfood bum bum. Som Claus holm selv ville have sagt. Claus Holm præsenterede denne nye udgivelse til Bogforum 2019 og det var som sædvanligt et af weekendens højdepunkter.

Måneden livsstilsbog må absolut være ”Mission sund mad” let, lækkert og lynhurtigt ”Skrevet af Michelle Kristensen. Bogen er i virkeligheden Michelles første egentlige kogebog. Michelle Kristensen har udgivet ikke mindre end 7 bøger i de forløbne 9 år. men det er første gang hun udgiver en bog kun med opskrifter efter hendes egne principper som består af lavt kulhydratindhold.

4 romaner blev det så til i januar. Jeg er lidt i tvivl om det er ”Tabita” eller ”Naamahs sønner” der var månedens roman men ender ud med ”Tabita” skrevet af Iben Mondrup. Man føler at historien godt kunne fortsætte. Mine varmeste anbefalinger til ”Tabita” hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.

Jeg fik tilsendt ”Naamahs sønner” som anmeldereksemplar fra forfatteren Elsebeth Gundersen Jensen. ”Naamahs sønner” er en fascinerende roman om en satanistisk loge der kalder sig Naamahs sønner. Hovedpersonen hedder Georg Ramslev. ”Naamahs sønner” er absolut også en must-read.

”Spejldansen” skrevet af Lippen Løwe er en roman af en ganske særlig slags. Vi følger 4 kvinder i forskellige tidsaldre. Stille og roligt bliver de 4 kvinders liv flettet sammen. som man kommer igennem kapitlerne, begynder man at forstå meningen bag historien.

Måneden sidste roman ”Over dine øjne” er en fin lille roman skrevet af Maren Sophie Clausen om en kvinde der svæver rundt i universet blandt stjernerne. Hun taler ud i rummet til gud. Hun fortæller om sine rejser. Blandt andet om rejsen til Amerika hvor hun forlod ham, manden.

Det blev alt fra min januar på bloggen. God februar og pa snarligt genlæs.

Krimiormen

"OVER DINE ØJNE"

SKREVET AF MAREN SOPHIE CLAUSEN

"Over dine øjne" skrevet af Maren Sophie Clausen


Roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Maren Sophie Clausen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 28. november 2019

Sider: 181

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755758

Anmeldt: 30. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

“JEG SVÆVER FRIT i et stort, sort rum. Jorden er langt under mig, en lille blå kugle omringet af tåge. En stemme spørger: Hvad laver du her? Men hvad skal jeg svare? Der er så mange grunde til, at jeg svæver rundt herude, og jeg forstår dem langt fra selv.” SÅDAN BEGYNDER denne bog, der foregår så forskellige steder som London, New York, Spanien og i universets mørke rum.

Her fører fortælleren samtaler med en stemme, der viser sig at tilhøre Gud. GENNEM DISSE SAMTALER får vi en beretning om at ville være kunstner. At tabe sig selv i processen, og miste den man elsker. Om længsel efter frihed, om sex, bedrag og pengemagt i New Yorks kreative miljøer; om forfulgte sigøjnere i Spanien – og om at finde en ven, når ingen venner er i sigte.

EN MEGET USÆDVANLIG ROMAN om at svigte og at savne, om kærlighedens væsen og om Gud, forstået som den samtale mennesket fører med universet for bedre at forstå sig selv.

Om forfatteren

Maren Sophie Clausen voksede op i Helsingør, Nordsjælland. Hun flyttede til London for at studere kunst og kunsthistorie og har siden arbejdet som kulturmedarbejder for den Danske Ambassade i London samt grafisk design manager og events & udstillingskoordinator for the Royal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon, hvor hun bor med sin familie.

Få mere information på: www.sophieclausen.com

Anmeldelse:

”Over dine øjne” er en fin lille roman skrevet af Maren Sophie Clausen om en kvinde der svæver rundt i universet blandt stjernerne. Hun taler ud i rummet til gud. Hun fortæller om sine rejser. Blandt andet om rejsen til Amerika hvor hun forlod ham, manden. De taler om det at miste venner.

Gud fortæller om den ven han mistede. Den ven som fik søm igennem hænder og fødder. Hun svæver rundt i universet imens hun fortæller om sin rejse til Amerika hvor hun forlod ”ham”, for at tage på kunstkursus og aldrig ville hjem igen. Hun fortæller om at man kan blive forelsket i en by eller et sted.

Eller om at blive forelsket i en oplevelse man havde et bestemt sted. Den tilstand man var i, i beruselse:

”jeg prøvede at lyde mere sofistikeret. Ville ikke bruse ud med flere banale spørgsmål. Hun var forelsket i Robert, men stemmen hjemmefra ringede og hun sårede med ord der ikke kunne trækkes tilbage.”

Hun svæver videre rundt i universet. Tænker på hvordan hun forlod kunstskolen, såret. Hun fik arbejde med at lave kunstværker for en forretningsmand, der solgte kunstværkerne som sine egne installationer. Hun er dybt ensom og føler sig ignoreret af sine kolleger. Sideløbende med kvindens historie følger man ham hun forlod og hvad der skete med ham efter, at hun forlod ham.

Han forstår ikke hvordan hun bare kunne rejse fra ham. ”Over dine øjne” skrevet af Maren Sophie Clausen er en helt ny type roman for mit vedkommende. Jeg tror faktisk ikke at jeg har stiftet bekendtskab med noget lignende før. Det er absolut forfriskende med en helt ny type roman hvor man nærmest svæver rundt i universet og oplever samtaler med gud om livet, korsfæstelse, den store kærlighed og fortrydelse.

I tilgift oplever man en kunstnerverden, kyniske forretningsfolk og følelseskolde mennesker. Man føler også kvindens savn, undren og den helt store altfortærende kærlighed. Man svæver forbi diverse storbyer og man tvinges til at tænke over hvert eneste kapitel hele vejen igennem romanen.

Kort sagt. Jeg var usædvanligt længe om at læse romanen. Af den enkelte grund at hver en sætning gav mig stof til eftertanke. Det er ingen let roman og jeg fornemmede store tanker bag hele romanen. På trods af at romanen er på bare 180 sider så er det ikke en nemt læst roman.

”Over dine øjne” er en usædvanlig roman skrevet i et filosofisk sprog. Citat:

”Jeg svæver frit i et stort, sort rum. Jorden er langt under mig, en lille blå kugle omringet af tåge. Her i det store mørke er der ikke noget at holde fast i og ingen andre mennesker. Stilheden og ensomheden er kolossal. Helt gennemtrængende og massiv som al sortheden. Jeg sad på gaden i en drive sne, og så begyndte jeg bare at stige opad. Jeg svævede simpelthen bort fra jorden, op igennem luftlagene, og nu er der vist ingen vej tilbage.”

Jeg nåede en del igennem bogen inden det gik op for mig hvad romanen egentlig handlede om. En absolut anbefalelsesværdig roman hvis man er på udkig efter noget anderledes og ikke specielt letbenet litteratur.

Vurdering: 4/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Saxo.com

4/6 Roser

"NAAMAHS SØNNER"

ROMAN

SKREVET AF

ELSEBETH GUNDERSEN JENSEN

"Naamahs sønner" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 15. marts 2019

Sider: 540

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788772181806

Anmeldt: 24. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den sjæleligt plagede og måske skizofrene præstesøn Georg Ramslev flytter i 1969 til Aarhus for at studere teologi. Med sig i kufferten har han, udover en barndom med en missionsk far, som har forsøgt at uddrive ham, dæmonen Gabriel. Georg flytter ved skæbnens mellemkomst på pensionat hos den forførende Emma Lindgren, som under skalkeskjulet af villaidyl er stormester for den sataniske loge Naamahs Sønner.

Pensionatet bebos yderligere af sektens stifter, den religionskyndige og humørsyge antikvar Johannes Sølvvang og den studerende Kurt. Et sjældent venskab opstår mellem de to unge. Kurt bliver Georgs eneste fortrolige, indtil den dag Emma opdager hans hemmelighed og optager dem i logen.

I sektens søgen efter religiøs transcendens gennem seksuelle ofringer finder Georg endelig ro for sin dæmon. Men kun for en tid. For han opdager snart, at indsigten ikke kommer uden omkostninger. Han forstår endelig, at det offer, dæmonen kræver, er ham selv… Uddrag af bogen:

”En kommende præst'” mumlede han. ”Synes du ikke, at du leger lidt med ilden'” Emma svarede uden at tage blikket fra kakaoen: ”Det er ét eller andet ved ham…” Johannes bifaldt. ”Han er i hvert fald grim.” Emma rystede tænksomt på hovedet: ”Han er intelligent, indesluttet og usikker, men da jeg ville læse hans hånd, så syntes jeg pludselig, at jeg mærkede noget mere …” Emma tav og rystede på hovedet: ”Nej, det var nok ingenting.” Johannes så det vemodige udtryk, som bredte sig i hendes ansigt og brummede: ”Det er nok fnat. Man skal aldrig tage et ungt menneske i hånden. Man ved aldrig, hvor de har været.”

Om forfatteren:

Elsebeth Gundersen Jensen er født 1974. Forfatterens passion for historiefortælling, folkemindesamlinger og en tidligere baggrund i dramaturgi og historie fornægter sig ikke i skrivestilen, som er både tempofyldt og pirrende. Hun har sans for detaljerne, de mundrette replikker og skæve karakterer og bevæger sig frit mellem virkelighedens normalitet og fantasiens forunderlige universer.

Anmeldelse:

Jeg fik tilsendt ”Naamahs sønner” som anmeldereksemplar fra forfatteren Elsebeth Gundersen Jensen. ”Naamahs sønner”  er en fascinerende roman om en satanistisk loge der kalder sig Naamahs sønner. Hovedpersonen hedder Georg Ramslev.

Som barn og ung var hans far, præsten Eberhardt Engel overbevist om at Georg var besat af en dæmon. Eberhardt udsatte Georg for gentagne forsøg på uddrivelse af dæmonen, der nærmede sig mishandling. Mere end én gang blev lægen Otto Holst kaldt til præstegården for at behandle Georgs sår.

Indimellem var mishandlingen så voldsom at Doktor Holst ikke turde andet end at tage Georg med hjem for at behandle hans sår og skader. Var Georg besat eller var han i virkeligheden skizofren? De sidste år af sin barndom flytter Georg hjem til sine bedsteforældre hvor han oplever nogle få lykkelige og trygge år.

Georg rejser til Århus for at studere Teologi. Et studie man vel kan undre sig over da Georg hader sin far og hans opdragelsesmetoder af Georg. I Århus flytter han ind hos enken Emma Lindgren som driver et mindre pensionat. Samme sted bor antikvaren Johannes Sølvvang samt den unge religionsstuderende Kurt.

Kurt og Georg bliver hurtigt meget tætte, vel nærmest som brødre. I visse passager i romanen kan man måske få den tanke at deres følelser for hinanden er noget andet og mere intimt end bare venskab. Johannes er en af grundlæggerne af den satanistiske loge Naamahs sønner.

Emma er stormester i logen efter sin afdøde mand. Da Emma opdager at Georg er besat af dæmonen Gabriel indlemmer hun Georg og Kurt i logen. Sekten baserer sig på seksuelle ofringer og sadomasochistisk seksualitet. Georg ser optagelsen i sekten som en mulighed for at slippe af med dæmonen Gabriel.

Men hvem er stærkest, er det Georg eller Gabriel? ”Naamahs sønner” er en fantastisk velskrevet roman med realistiske beskrivelser af en ekstrem og til tider grænseoverskridende seksualitet i logen Naamahs sønner. Beskrivelsen af de passager hvor Georg søger indsigt er skrevet så man føler at man holder Georg i hånden på hans mentale rejse.

”Naamahs sønner” er absolut ikke for sarte sjæle og vil muligvis udfordre læseren på morale og etik. Handlingen er henlagt til 1969 hvor ligestillingen ikke var nået så langt som den er i dag og det kan muligvis også udfordre det moderne menneske. Jeg blev i hvert fald udfordret på mine tanker om underdanighed.

I min verden er logen Naamahs sønner sat i verden for at tilfredsstille magtfulde mænds behov for kødelige lyster og fantasier. Det er muligvis ikke forfatterens intention med historien, men det var de tanker jeg sad med undervejs. Hvem ved, måske har jeg bare misforstået hvad en satanistisk loge handler om.

Tilstået, jeg har ingen personlige erfaringer med sådanne fællesskaber. Interessant var det i hvert fald, at få et kig ind bag en satanistisk loge set med forfatterens briller. Anyway, ”Naamahs sønner” er en fantastisk roman fyldt med spænding, dominans, stor kærlighed og overnaturlige kræfter.

Jeg blev grebet af historien fra første side og vil varmt anbefale ”Naamahs sønner”. Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg ser meget frem til at læse efterfølgeren ”Visdommens børn”.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser

"SPEJLDANSEN"

SKREVET AF LIPPEN LØWE

"Spejldansen" skrevet af Lippen Løwe

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Lippen Løwe

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 22. november 2019

Sider: 376

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755550

Anmeldt: 20. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Det skulle ske i nat. Hun havde drømt om det længe. Hendes rejse ud i det uforudsigelige, men først skulle fødselsdagen overstås.” Sådan starter fortællingen om en række kvinder i forskellige tidsaldre, fra 1600-tallet og frem til nutiden, hvis skæbner på helt særlig vis flettes sammen.

Gennem karakterernes mangeartede oplevelser får læserne indblik i reinkarnation, et liv efter døden, afdødekontakt og kommunikation med dyr. Bogen blander spænding med information om den spirituelle verden. Viden og ånd flettes sammen i en anderledes roman.

Om forfatteren

Lippen Løwe er billedkunstner og uddannet Reiki- /spirituel healer med speciale i healing af dyr. Hun bor i Nordsjælland, hvorfra hun deler sin passion for dyr og spiritualitet. Spejldansen er hendes debut som romanforfatter.

Anmeldelse:

”Spejldansen” skrevet af Lippen Løwe er en roman af en ganske særlig slags. Vi følger 4 kvinder i forskellige tidsaldre. Stille og roligt bliver de 4 kvinders liv flettet sammen. som man kommer igennem kapitlerne, begynder man at forstå meningen bag historien. Dakota er en ung indianerkvinde, på 16 år der skal optages som elev hos sin mor der er medicinkvinde og shaman i 1688.

Bianca er en ung overklassekvinde på 17 år. Bianca følger vi i 1770. Biancas bror Jack fylder 20 år og skal fejres med en stor og flot fest. Men Bianca er bestemt ikke en kvinde der holder af at pynte sig i smukke kjoler og spise fin mad. Bianca er nærmere et barn af naturen. Hun forlader sin familie i hemmelighed for at leve i pagt med naturen og sine dyr. Det bliver starten på et fantastisk eventyr for Bianca. Et eventyr hvor Bianca må lære at klare sig selv og leve fra dag til dag.

Leonora er en 48-årig kunstner i nutiden. Leonora er meget åben for spiritisme og oplever ting som hun nok ikke troede var muligt. Filippa er en ung studerende, ligeledes i nutiden. Hun er lidt mere skeptisk men alligevel åben overfor den alternative verden ”Spejldansen” er en anderledes roman fyldt med spiritisme, reinkarnation, ånder, afdødekontakt, seancer og evnen til at kommunikere med dyr.

Nu er jeg ikke den store kender af spiritisme, men bogen giver et godt indblik i emnet på en saglig og informativ måde. Jeg blev hurtigt fanget af de 4 kvinders historie og det er bestemt en bog jeg synes var interessant og spændende, dog uden det store drama. Men det behøver man bestemt heller ikke.

Vi er i nogle interessante tidsperioder med nogle meget forskellige liv. Det er bestemt en fascinerende roman med nogle spændende karakterer. Beskrivelsen af den unge kvinde Bianca mindede mig om serien ”Jordens børn” om den unge kvinde Ayla, skrevet af Jean M. Auel som jeg læste tilbage i 80`erne og 90`erne.

”Spejldansen” giver bestemt stof til eftertanke. Kan man uden videre afvise, at der findes reinkarnation eller mennesker der kan kommunikere med dyr? Mon ikke de fleste mennesker har oplevet ting, der ikke umiddelbart kan forklares med sund fornuft. Er der mere mellem himmel og jord end vi tror?

”Spejldansen” indeholder de smukkeste beskrivelser af naturen. Citat:

”Tænk, at det stille, nænsomme vand, som denne dag spejlede himmelens klare blå farve, til tider kunne være næsten sort. Når floden brusede afsted med enorm kraft gennem den vilde og ofte uforudsigelige natur. Lige nu var det forår, næsten sommer, og floden præsenterede sig venligt og omgængeligt.”

Umiddelbart mærker man bestemt ikke at ”Spejldansen” er Lippen Løwes debutroman. Jeg har i hvert fald den største lyst til at stifte nærmere bekendtskab med flere romaner fra forfatterens hånd. ”Spejldansen” er en anderledes roman som giver en spændende indføring i emnerne omkring spiritisme også selvom man normalt ikke har den store passion for spiritualitet.

Men bare holder sindet åbent for at der findes en anden virkelighed. En absolut interessant og læseværdig roman.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

4/6 Roser

"JEG VIL PRØVE DET HELE"

EN BIOGRAFI OM JØRGEN RYG

SKREVET AF

PETER BORBERG & HENRIK BUSBORG

"Jeg vil prøve det hele" skrevet af Peter Borberg & Henrik Busborg


BIOGRAFIEN om Jørgen Ryg

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Borberg & Henrik Busborg

Forlag: Turbine Forlaget

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 356

Format: Hardback

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740658583

Anmeldt: 16. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Jørgen Ryg (1927-1981) regnes for en af landets mest elskede og folkekære komikere gennem tiderne, og ord som ”monologens mester” og ”geni” klæber til hans navn. Men Jørgen Ryg var meget mere end det. Han var også en fremragende tegner og en af Europas førende jazztrompetister, der i en årrække nød international anerkendelse.

Med en usædvanlig evne til at balancere det komiske og det melankolske var Jørgen Ryg altid i øjenhøjde med den almindelige dansker, der elskede ham, hvad enten han optrådte på film, i tv, på teater eller i en af landets mange populære revyer. Jørgen Ryg var en sjælden sammensat kunstner, der ville prøve det hele.

Og som endte med at fare vild i sit utrolige talent. I bogen sætter Ulf Pilgaard, Torben Ulrich, Bent Fabricius-Bjerre, Daimi, Per Pallesen, Jytte Abildstrøm og et væld af andre stemmer ord på, hvordan det var at arbejde sammen med en af de mest særegne skikkelser i nyere dansk kulturhistorie.

Anmeldelse:

”Jeg vil prøve det hele” Er en biografi om Jørgen Ryg skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg. Jørgen Ryg var en af Danmarks mest populære komikere i liga med Preben Kaas, Dirch Passer og Keld Petersen med flere. ”Jeg vil prøve det hele” er simpelthen Bogen for Jørgen Ryg-fans.

Jørgen Ryg blev født D. 11. august 1927 i København og døde D. 28. august 1981 i København. Han blev altså kun 54 år gammel. ”Jeg vil prøve det hele” er overraskende nok, den første egentlige biografi der er skrevet om Jørgen Ryg. Det er næsten 40 år siden skuespilleren døde og med den popularitet og enorme produktion som Jørgen Ryg nåede i sit forholdsvis korte liv, så kan man godt undre sig over at, bogen ikke er skrevet før.

Men her er den altså. Til gengæld er det nok en af de mest gennemarbejdede og vel-researchede biografier som jeg har læst i meget lang tid. Jeg kan umuligt tro, at der er sider af Jørgen Rygs liv som de 2 forfattere ikke har fået med. Barndommen går de ganske vist lidt let hen over.

Men det var også et emne som Jørgen Ryg, da han levede, heller ikke var meget for at tale om. Jørgen Ryg startede egentlig sin karriere som Trompetist da han var indkaldt som soldat. I de følgende år opbyggede han en succesfuld karriere i diverse Jazzbands. Der er ingen tvivl om at det var et hårdt liv han levede.

Men mon ikke livet som musiker, når vi taler 50-60 og 70`erne, generelt var sådan. Efter koncerterne hørte det ligesom med, at bandet festede videre det meste af natten. Efter nogle år som musiker besluttede Jørgen sig for at, han ville være skuespiller. Han gik til optagelsesprøver, men trods adskillige forsøg, så blev han ikke optaget.

I 1955 var han med i sin første revy. I mellemtiden havde han lidt småjobs som illustrator. Med tiden lykkedes det ham alligevel at få succes som selvlært skuespiller.Citat fra ”Jeg vil prøve det hele”:

” Hemmeligheden ved al komik er den rette balance mellem humor og alvor. Det skal være sådan, at man det ene øjeblik får folk til at grine, og i det næsteøjeblik giver dem en klump i halsen, og så bum, vender man bøtten. Publikum er som et instrument, og lykken er at få de toner ud af det, man vil ha`.” Jørgen Ryg (1927-1981), Jazzmusiker og skuespiller, Berlingske tidende, 8. juni 1975.

”Jeg vil prøve det hele” er skrevet kronologisk, hvilket gør bogen overskuelig. Bagerst i bogen er der en lille genialitet. Der finder man et meget udførligt appendiks. I appendiksen finder man en komplet oversigt over alt hvad Jørgen Ryg medvirkede i fra LP`er over teaterstykker til film, tv-programmer og interviews.

Jeg er dybt imponeret over at jeg ikke sad tilbage med ubesvarede spørgsmål da jeg lukkede bogen. Det er virkelig en gennemgribende biografi hvor man tydeligt mærker at forfatterne Peter Borberg & Henrik Busborg har læst alt de kunne finde om hovedpersonen. De har talt med et hav af mennesker der har kendt Jørgen Ryg.

Lige fra hans enke Birgitte Ryg over alverdens kendte danske skuespillere, instruktører, familie og venner har givet deres bidrag til bogen. Imponerende. Jørgen Ryg er i ”Jeg vil prøve det hele” portrætteret med behørig respekt, uden dog, at gå uden om de personlige kriser som jazzmusikeren, tegneren og skuespilleren Jørgen Ryg måtte kæmpe med i sit korte liv.

Jørgen Ryg ville prøve det hele og der var vel ikke meget, han ikke fik prøvet.

Vurdering: 6/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine Forlaget

6/6 Roser

"TABITA"

SKREVET AF IBEN MONDRUP

"Tabita" skrevet af Iben Mondrup


Gribende roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Iben Mondrup

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 15. januar 2020

Sider: 368

Format: Indbundet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788740059175

Anmeldt: 15. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene.

Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark. Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.

Anmeldelse:

”Tabita” skrevet af Iben Mondrup er en roman der handler om den grønlandske pige Tabita og hendes opvækst. Som 5-årig bliver hun, sammen med sin bror Vitus på 2 år, adopteret af den danske butiksbestyrer, Berthel og hans kone Eva. Citat:

”Til alle de børn der har skullet glemme sig selv.”

”Tabita” er delt op i afsnit, hvor man henholdsvis følger Tabitas mormor Rosine, Moderen Abelone, Adoptivmoderen Eva samt Tabita selv. Abelone er husholderske hos Berthel og Eva. I starten af romanen er Abelone gravid med sit 3. barn Vitus. Kort efter fødslen inviterer Eva, Abelone til at tage de 2 mindste børn, Tabita og Vitus med på arbejde.

Imens Abelone arbejder, så passer Eva børnene. Abelone bor ved sin mor Rosine sammen med børnene. Abelone er 25 år gammel og enlig mor. Eva tager sig mere og mere af børnene. Eva længes hjem til Danmark og befinder sig i det hele taget ikke godt i Grønland. Hun synes at det er et forfærdeligt sted og de 2 måneder om året hvor det er mørkt hele tiden er et mareridt for Eva.

Efter en forfærdelig ulykke i Abelones nærmeste familie, tilbyder Berthel og Eva at tage sig af de 2 små, Tabita og Vitus. Abelone indvilger i at bortadoptere børnene. Berthel og Eva begynder at forberede deres hjemrejse til Danmark, sammen med børnene. Det ender med at Eva rejser i forvejen med børnene.

Tabita tror dog at de bare skal på ferie i Danmark. Som tiden går, begynder Tabita mere og mere at savne sin mor og den øvrige familie og hun har svært ved at falde til i hendes og Vitus nye familie. Tabita og Vitus er meget nært knyttet til hinanden. Ved et tilfælde opdager Eva at hendes liv med Berthel og børnene ikke er som hun troede.

Hun føler vel nok at hele deres liv bygger på en løgn. Opdagelsen får katastrofale følger for hele familien. Som tiden går, trækker Tabita sig mere ind i sig selv og kan finde på at forsvinde fra hjemme i flere dage, uden at Berthel og Eva, ved hvor hun opholder sig. Eva forlanger at Tabita glemmer alt om tiden før Eva og Berthel adopterede børnene og bliver rasende hvis de nævner noget om tiden i Grønland.

Kort sagt så forlanger hun at børnene skal glemme sig selv, deres biologiske ophav og deres natur. I skolen går det ikke meget bedre for Tabita. Hun har svært ved at indordne sig og bliver lidt en enspænder. ”Tabita” er en fantastisk spændende roman hvor man føler sig hensat til den grønlandske natur og levevis.

Romanen er skrevet i et naturligt sprog og med beskrivelser af det Grønlandske folk så man stærkt fornemmer at forfatteren Iben Mondrup har et indgående kendskab til forholdet imellem danskere og grønlændere og den smukke og dramatiske grønlandske natur. Jeg ser stærkt frem til en efterfølgende roman til ”Tabita”.

Man føler at historien godt kunne fortsætte. Mine varmeste anbefalinger til ”Tabita” hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag

5/6 Roser

HOLMS GADEKØKKEN

STREETFOOD

SKREVET AF CLAUS HOLM


Streetfood på dansk

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Claus Holm

Forlag: Turbine

Udgivelse: 18. oktober 2019

Sider: 144 

Format: Hardback

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788740658569

Anmeldt: 13. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om Bogen:

Streetfood. Street food er blevet en kulinarisk genre helt for sig selv. Hurtige og lækre retter på farten og mad med smagsindtryk fra den store verden. Også i Claus Holms variant, hvor den kendte kok fra sydfyn tager hele verden med ind i sit køkken, men hvor grundsmagen er dansk, og de bærende råvarer er danske klassikere som gulerødder, kål, kartofler og løg.

I en skøn sammenblanding er der smag af Thailand, krydrede dufte fra Kairo, engelske traditioner, italienske delikatesser og naturligvis som centrum for det hele – dansk madhygge, når det er bedst. Bogen indeholder vejledninger, så du nemt kan skalere street food-retterne op til et klassisk hovedmåltid med tilbehør.

I Holms gadekøkken får du street food-varianter af boller i karry, farseret porre, millionbøf, frikadeller, farsbrød, æblekage og mange andre. Alle tilberedt på en måde, så du får en oplevelse af det klassiske danske køkken med en dør åben for smagsindtryk fra den store verden.

Med andre ord, Holms gadekøkken er street food på dansk.

Anmeldelse:

”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm er helt enkelt det den giver sig ud for at være…En kogebog med streetfood bum bum. Som Claus holm selv ville have sagt. Claus Holm præsenterede denne nye udgivelse til Bogforum 2019 og det var som sædvanligt et af weekendens højdepunkter.

Claus Holm brager simpelthen ud over scenekanten som et festfyrværkeri af energimasse og livsglæde. Med fruen Anne ved sin side som køkkenskriver og kok så bliver det simpelthen ikke bedre. Jeg har oplevet Claus Holm og fruen de fleste af de 6 år som vi har været ”Fast inventar” på den årlige bogmesse.

Det er altid en mindeværdig oplevelse med…ja undskyld, men jeg kan ikke sige det anderledes…no bullshit og kokken Claus Holm så bramfri og engageret som han nu engang er. ”Holms gadekøkken – Streetfood” er uden mange dikkedarer, men simpelthen opskrifter på streetfood på dansk.

Der er ikke en masse fyld i bogen i form af historier eller andet gøgl. Alle retterne er til 2 personer, men med lidt sund fornuft og en regnemaskine ved hånden så lader det sig sagtens gøre at doble op. Billederne er lidt rå, men utroligt smukke og tro imod emnet og bogen som helhed.

Alle opskrifterne er skrevet i et sprog man forstår og uden nogen udenomssnak. Helt enkle opskrifter der egentlig ikke kræver den store kokkeeksamen. Jeg valgte at tage fat i en af vores favoritter og så give den mit eget lille tvist. #Boller i karry. Jeg lavede lidt om på opskriften så den blev et hovedmåltid.

Selve opskriften kan laves på under ½ time og så valgte jeg at lave ris til for at give retten lidt mere fylde. Desuden lavede jeg min sædvanlige karrysovs til. Ja, ja så er det ikke helt streetfood, Men grundessensen er stadig gaekøkken serveret i små kræmmerhuse. Retten består helt simpelt af pocherede kødboller og en creme bestående af karrypasta, kokosmælk, lime og æble.

Cremen var simpelthen et hit. Den havde lige den rette mængde af krydring til bollerne (og risene). For første gang prøvede jeg at investere i Holms hemmelige krydderi. Det fortrød jeg bestemt ikke, det er hermed familiens nye favorit-krydderi. Krydderiet blev drysset på kødbollerne ved servering.

Jeg valgte, som sagt, at koge lidt ris til kødbollerne og så brugte jeg cremen hen over risene. Karrysovsen blandede vi med ris og creme. Voila så er der serveret. ”Holms gadekøkken – Streetfood” har et rigt udvalg af Kødretter, grønt, brød og sødt. Der er blandt andet opskrifter på Pølsemix, Fiskefilet og kartoffel, Majs i frakke, Brød på pind og Rødgrød.

144 inspirerende sider til din helt egen streetfood. Jeg ser for mig, at man sagtens kunne lave sin egen lille ”Streetfood-buffet” med udgangspunkt i Holms gadekøkken. Jeg kan kun tilslutte mig ordene i forordet, skrevet af Andreas Brok-Hartvid:

”Streetfood er simpelt…Men ægte, elegant og troværdigt”

”Holm gadekøkken- Streetfood” er et rigtigt godt bud på streetfood på dansk – Gadekøkken. Med et væld af opskrifter lavet som fingermad, snacks og mellemmad på farten. ”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm bliver helt sikkert en kogebog, der vil blive flittigt brugt hjemme hos mig til masser af ny inspiration til den gode hverdagsmad og spændende gæstemad.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine

"SYMPTOMER"

7 NOVELLER

SKREVET AF M. S. BRANDENBORG

"Symptomer" skrevet af M. S. Brandenborg

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: M. S. Brandenborg

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 10. januar 2020

Sider: 213

Format: Hæftet

Genre: Novellesamling

ISBN-13: 9788793927018

Anmeldt: 10. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Med ét blev det klart, at det var meget mere end blot almindelige følelser. Det var, som om Jorden stoppede med at rotere om sin akse og som om, at universet for første gang viste sin sande form; en legetøjskasse, støvet og glemt, i et hus fyldt med voksne.”

Novellesamlingen indeholder syv tankevækkende fortællinger om mennesker, som alle oplever symptomer på en skjult, eskalerende og samfundsskabt folkesygdom. Jagten på det ideelle, det perfekte og det korrekte får dem til at forråde deres eget selvbillede, hvilket spreder sjælelig ensomhed blandt dem selv og deres nærmeste.

Om forfatteren

Mia Maria Seberg Brandenborg (f. 1989) har en kandidatgrad i jura fra Aalborg Universitet og beskæftiger sig til dagligt med den almindelige advokatgerning. Hun bruger en anseelig del af sin fritid på at forfatte fiktionsprosa og poesi. Denne bog er hendes debut som forfatter.

Anmeldelse:

”Symptomer” skrevet af M. S. Brandenborg er en novellesamling bestående af 7 små noveller. Noveller der for de flestes vedkommende sætter sig små mærker i sindet når man har læst denne lille sprudlende novellesamling. Bogen indledes med dette lille citat:

”Ensomheden er alle store ånders skæbne. En skæbne, som indimellem beklages, men som altid vælges som det mindste af to onder.”

Arthur Schopenhauer, filosof.

Det er egentlig også meget beskrivende for novellerne. De fleste er skrevet i et filosofisk sprog med indhold der ikke bare glemmes når næste novelle starter. Man er næsten nødt til, lige at lade tankerne bag bundfælde sig, inden man læser næste lille novelle. Det er virkelig rammende når der på bagsiden af bogen står følgende:

”Novellesamlingen indeholder 7 tankevækkende fortællinger om mennesker, som alle oplever symptomer på en skjult, eskalerende og samfundsskabt folkesygdom”.

Jeg kunne ikke beskrive følelsen bedre, som man sidder tilbage med når man har læst den sidste novelle i ”Symptomer”. Der er novellen om forfatteren der underviser en ung pige. Han er hård ved hende, kun for at skjule sin betagelse af pigen. Løber hans fantasi af med ham eller oplever han det som novellen beskriver?

Novellen indleder ”Symptomer” og rummer så forskellige følelser som fortabelse, skam og begær. Der er en novelle om en mor der skal ud og fodre svaner sammen med sine 2 små børn. Hun elsker sit liv og er tilfreds med det liv hun lever og pludselig gik det op for mig, at novellen i virkeligheden handlede om noget helt andet og langt mere alvorligt.

Et emne som mange mennesker i virkeligheden frygter. Novellen om manden der igennem tågen ser 2 fortove og ved at han bliver nødt til at vælge hvilket fortov han skal følge. Er det hele en drøm eller er det en beskrivelse af hvad der sker for enden af hans liv? Novellen med titlen fuldstændig normal fik virkelig kuldegysninger til at risle langs rygraden.

En mørk fortælling om at miste sig selv og om at gemme smerten bag en perfekt facade. Det var absolut den novelle jeg havde siddende længst tid i kroppen. Fascinerende og dybt skræmmende på et helt andet plan. Novellen eksperimentet er en tankevækkende fortælling om selvopofrelse, benægtelse og en evindelig kamp mod fortiden.

Kort sagt. Når man har læst den sidste novelle, så sidder man tilbage med et virvar af følelser. Novellerne er samlet set meget forskellige og enkelte af dem ville jeg ønske udviklede sig til bøger i sig selv, man har slet ikke lyst til at sidste punktum var lige der. Jeg ville have at historien var meget længere.

Man tror det næsten ikke men ”symptomer” er M. S. Brandenborgs debut. En debut der lover godt for kommende skriblerier fra M. S. Brandenborgs hånd. Jeg følte næsten at jeg kom hele følelsesregistret rundt og de fleste noveller kom virkelig ind under huden på mig. Jeg følte mig virkelig godt underholdt og lidt ramt i min inderste sjæl. Jeg ser meget frem til og håber at se mere fra M. S. Brandenborgs hånd i fremtiden.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Saxo.com

5/6 Roser

"MISSION SUND MAD"

LET, LÆKKERT OG LYNHURTIGT

SKREVET AF MICHELLE KRISTENSEN


Let, lækkert og lynhurtigt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michelle Kristensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 27. december 2019

Sider: 200

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788740060157

Anmeldt: 7. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Det behøver ikke at være svært at leve sundt og godt. Få inspiration til nem og sund mad til alle dagens måltider i Michelle Kristensens bog med 100 af hendes mest populære opskrifter på alt fra skyrboller og minipizzaer til mættende salater og lækre snacks. Mere end 70.000 danskere har været på en af Michelle Kristensens populære MK camps, hvor de har fået inspiration, motivation og redskaber til en permanent livsstilsomlægning med enkle kostprincipper, hvor der stadig er plads til fest og søde sager indimellem.

MK principperne handler om alt andet end kalorietælling og at sulte sig selv og giver ud over en sundere og slankere krop også masser af energi og bedre humør. En af de bedste måder at holde fast i den nye livsstil er aldrig at gå ned på inspiration til ny, velsmagende mad, men det kan være en udfordring at finde inspiration til nye retter, der kan laves på nul komma fem i en travl hverdag.

Derfor har Michelle nu samlet 100 af sine mest populære opskrifter til alle dagens måltider med masser af inspiration og tips til at holde den sunde og slanke livsstil – både derhjemme og på arbejdet. Sund mad skal smage godt og være simpel at lave, og ingredienserne skal kunne købes i supermarkedet.

Og ingen har tid til at stå timevis i køkkenet hver dag. Michelle Kristensens mission er at få danskernes øjne op for, hvor let en sund livsstil kan være, når man lærer at lave måltiderne på en ny måde. Med opskrifterne i denne bog kan alle få nem og lækker mad hele dagen uden sult – og uden at føle, at man savner noget.

Anmeldelse:

”Mission sund mad” let, lækkert og lynhurtigt ”Skrevet af Michelle Kristensen er i virkeligheden Michelles første egentlige kogebog. Michelle Kristensen har udgivet ikke mindre end 7 bøger i de forløbne 9 år. men det er første gang hun udgiver en bog kun med opskrifter efter hendes egne principper som består af lavt kulhydratindhold.

Michelle har haft ikke mindre end 70.000 deltagere på et af hendes MK Camps, Mk står for Michelle Kristensen

Motion og Kost og

Mest for kvinder. Det betyder dog ikke at man ikke kan følge Michelles principper uden at have deltaget i et af hendes online-camps eller hvis man er mand.

”Mission sund mad” består af ikke mindre end 100 inspirerende opskrifter på sund, hurtig og let mad. De fleste af opskrifterne kan du lave på under 30 minutter så det behøver ikke at være besværligt og kræve mange timer i køkkenet at leve et sundere liv. Der er masser af opskrifter på alt fra brød, dressinger, morgenmad, frokost, mellemmåltider, aftensmad og desserter.

Bogen er smækfyldt af virkelig lækre og inspirerende billeder. Nærmest så mundvandet løber. Man kan gå ombord i eksempelvis Peanutdressing, pastasalat, Detoxsuppe med focaccia og Ferrero Rocher-kugler. Jeg lagde meget enkelt ud med at lave et lille simpelt nydelsesmåltid som bestod af banan med peanutbutter.

Helt enkelt en banan der bliver skåret igennem, smurt med peanutbutter hvorefter banen bliver lagt sammen igen…voila man har en lille lækkerbisken til et mellemmåltid uden at have brugt oceaner af tid på fremstillingen. Så sent som i november oplevede jeg Michelle i forbindelse med Bogforum 2019.

Det er ikke første gang jeg har oplevet Michelle på slap line og man må sige at hun virkelig forstår, at nå helt ud over scenekanten og fange tilhørerne på nærmest magisk vis. Som i ”Mission sund mad” så forstår Michelle at inspirere og fange tilhørerne så man nærmest er tryllebundet af hendes fortællinger og den, på sin vis, enkle måde som hun har strikket sine MK-camps sammen på.

Så er der Michelles fans. De er noget helt for sig. Dem der var til stede den dag på Bogforum var virkelig entusiastiske omkring Michelle og hendes Camps. Det var en fornøjlese i sig selv at opleve den store flok af kvinder der nærmest var den bedste levende reklamesøjle som Michelle kunne have ønsket sig.

Til dem der har hørt om Michelles berømte Skyrboller så er der skam blevet plads til opskriften på bollerne imellem alle disse lækre opskrifter i ”Mission sund mad”. ”Mission sund mad” får bestemt en favoritplads imellem mine kogebøger og vil helt sikkert blive brugt flittigt i familiens dagligdag når den står på et sundere valg.

Jeg skal gerne indrømme at jeg igennem årene har forsøgt mig med både kikærter, bønner og linser uden at blive den store fan. Men jeg vil da bestemt give disse ingredienser endnu en chance i form af Michelle Kristensens opskrifter hvor specielt kikærterne indgår. ”Mission sund mad” er en utrolig smuk bog med masser af inspiration til en masse sundere valg når det kommer til vores daglige kost i vores familie.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag .

5/6 Roser

"DE REDELØSE"

HÆNGEDYND-SERIEN #6

SKREVET AF ALLAN ERIK MORTENSEN

"De redeløse" skrevet af Allan Erik Mortensen


Hængedynd-serien #6

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Allan Erik Mortensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 9. december 2019

Sider: 300

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788772187075

Anmeldt: 3. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da man finder et lig af en ældre mand, ved politiet med det samme, at der er en seriemorder på spil. Morderen har allerede slået til to gange tidligere efter et bestemt mønster, og der er intet, der tyder på, at han har planer om at stoppe. Jon Harding bliver sendt til Nordjylland for at hjælpe den gruppe, der står for opklaringen.

Sporene fører Jon tilbage til børnehjemmet Galstrupsminde, hvor forstanderinden blev fundet død under mystiske omstændigheder tilbage i 1967. Nu bliver andre af hjemmets tidligere beboere fundet dræbt, og Jon må forsøge at forstå, hvad det er, fortiden gemmer. Da morderen pludselig bryder sit mønster, går det op for Jon og hans nye kolleger, at de har travlt, hvis de skal forhindre morderen i at fuldbyrde sin plan.

Meget travlt! De redeløse er sjette bind i Hængedynd-serien. Uddrag af bogen

”Hvor er Emmely?” skreg han ind i hovedet på Jon. Jon forsøgte at rette sig en smule ud, så han kunne trække vejret dybere. ”Hvor er Emmely?” skreg Andreas igen. Jon forsøgte at tale, men der kom ikke rigtigt nogen lyd. Han hostede et par gange, men så greb Andreas fat i hans frakkekrave og trak ham op mod sig. Jon forsøgte at gøre ham det forståeligt, at han ville sige noget. Andreas’ øjne lynede af raseri. ”Hvad?” snerrede han. Jon gestikulerede, at Andreas skulle komme tættere på. Han tog sit hoved tættere på Jons. Jon sagde nogle uforståelige lyde, hvilket fik Andreas til at rykke endnu tættere på. ”Du stinker af fisk!” hviskede Jon.

Om forfatteren

Allan Erik Mortensen (f. 1970) er opvokset på Frederiksberg, men bosat i Høng ved Slagelse. Han har bl.a. arbejdet som slagter, manuskriptforfatter, skuespiller og instruktør, før han i 2006 uddannede sig til folkeskolelærer. Han debuterede i 2015 med selvbiografien En natsværmers bekendelser.

I 2017 udgav han spændingsromanen Gaumjan – Min brors vogter. I Hængedynd-serien er foreløbig udkommet Ringmanden (2017), Menneskeæder (2018), Fejemanden (2018), Arvingen (2019) og Små øjne kan også huske (2019).

Anmeldelse:

”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen er 6. del af en krimiserie. Jeg må erkende at det er mit første bekendtskab med serien. Da jeg nu fik muligheden for at dykke ned i 6. bind, så valgte jeg sideløbende med læsning af ”De redeløse” at høre 1. del af serien på app`en Bookmate, som forfatteren har valgt at kalde Hængedynd-serien.

Den første bog i serien hedder ”Ringmanden”. 7. bind af serien ”straffes med døden” skulle ifølge bogens efterskrift allerede være planlagt. "De redeløse"udkom i juni 2019 og 1. bind i serien, "Ringmanden" udkom i 2017. Det er en ret så imponerende samling i betragtning af at det kun har taget omkring 2 år at udgive 6 bind og allerede med et 7. i støbeskeen.

Så tænker man måske” hmm så er det nok noget værre makværk”. Men det er det under ingen omstændigheder. Der er fuld gang i handlingen i både det 1. og 6. bind. Der er god sammenhæng i historien og den er absolut realistisk. For at holde mig til den aktuelle bog, så er den fyldt med spændende karakterer og hele handlingen giver god mening.

Titlen ”De redeløse” er inspireret af børnehjemslederen Anders Stephansen der efter sigende skulle have sagt:

”De arme fugleunger, der ere dumpede ud af reden.”

Politibetjent Jon Harding er hovedpersonen i serien. Jon er tilknyttet landsbyen Gæringe i vestsjælland. Jon bliver midlertidigt sendt til nordjylland som konsulent.

3 mænd er blevet bestialsk myrdet og alt tyder på, at vi har med en seriemorder at gøre. Sammen med 3 lokale betjente, Felix, Riber og Sværke skal Jon nu prøve om han kan løse mysteriet. Det viser sig hurtigt at Sværke og Jon absolut ikke er på bølgelængde. Hele bogen igennem har de det ene sammenstød efter det andet.

Felix og Riber derimod indleder Jon hurtigt et godt samarbejde med. Det viser sig snart at ofrene har boet på samme børnehjem i 1966-69. Men er der sket noget på børnehjemmet der gør at de 3 mænd er blevet myrdet? Og hvad med de andre børn og voksne der har boet der i samme periode?

Er deres liv også i fare? Ved afhøringerne af de andre tidligere børnehjemsbørn, står det snart klart at ingen vil fortælle om dengang de boede på børnehjemmet Galstrupsminde. Det er ikke en helt ufarlig opgave som jon er blevet sat på. Gang på gang svæver Jon i yderste livsfare.

Lykkes det de 4 efterforskere at finde morderen inden det er for sent? Som en lille sidehistorie til opklaringsarbejdet så prøver Jon at redde en ung pige, Emmely ud af klørene på sin voldelige kæreste Andreas. Denne historie koster også Jon lidt konflikter undervejs i historien.

Historien i ”De redeløse” er under udvikling hele vejen igennem og er skrevet i et fantastisk sprog med et overraskende plot. ”De redeløse” kan sagtens læses uden at man har læst de foregående 5 bind i serien. Alligevel kommer de første bind af hængedynd- serien absolut på min personlige to-read-liste.

Jeg giver ”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du er til grufulde mord og en opklaring som selv hærdede krimilæsere bliver fanget af.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser

GODT NYTÅR 2020

Året 2019 lakker mod enden og Krimiormen kan se tilbage på et fantastisk år. Jeg må indrømme at jeg ikke har talt op præcis hvor mange bøger jeg har læst her mod slutningen af året. Men det er nok små 100 bøger, vil jeg tro. En stor tak skal lyde til alle mine samarbejdspartnere. Det gælder både Forfattere, forlag og ikke mindst mine følgere. Jeg ville ikke kunne blive ved med at få alle disse fantastiske læse-oplevelse uden én eneste af jer.

Jeg vil også, som vanligt  fortælle lidt om hvad jeg har læst i december. På trods af juletravlhed, lidt frivilligt arbejde for det lokalhistoriske arkiv som jeg er tilknyttet og alt muligt andet så er der alligevel blevet tid til at læse lidt forskellige genrer i løbet af december.

”Eva under isen” skrevet af Christin Marie Guild blev den første bog i december. Man tror næsten ikke, at der findes så meget ondskab og modbydelighed. Som man måske kan forstå ramte romanen mig virkelig dybt i sjælen. Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende. Alligevel tog det mig noget tid at læse ”Eva under isen”.

”Den sicilianske forbindelse” skrevet af Hans-Willy Bautz. En krimi hvor hovedkaraktererne er Commissaria Angela Pecci og hendes kæreste Journalisten Michael Bech. Angela er Italiener og Michael er dansk men han arbejder i Tyskland og bor sammen med sine 2 børn og sine forældre.

”Kongekronen og rubinens hemmelighed” skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech. Kronprins Frederik af Danmark arvede et smykkesæt fra sin mormor Dronning Ingrid. Det såkaldte Rubin garniture. Det tilhører i dag H.K.H. Kronprinsesse Mary af Danmark. Grevinde Laborde de Monpezat. Smykkesættet har en fremtrædende rolle i ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” som er en historisk roman.

”Dødvægt” skrevet af Elsebeth Egholm vurderer jeg til at være månedens bog. ”Dødvægt” er smækfyldt med drama, bortførelser, Trafficking, erotik, vold, dybe følelser og overraskende drejninger af handlingen. På intet tidspunkt står handlingen stille i ”Dødvægt”. Historien er skrevet i et fantastisk sprog med god sammenhæng i handlingen. Lige fra første side er der fuld spænding på historien og jeg var fantastisk godt underholdt.

”Dark spirit” skrevet af Brian Palle Larsen er vel nok månedens overraskelse. Den endte på en måde, som jeg slet ikke havde forudset. På intet tidspunkt havde jeg spottet den drejning som plottet tog i slutningen af historien. En slutning der var højst overraskende og slet ikke hvad jeg havde forventet. Det er simpelthen et genialt træk fra Brian Palle Larsens side. ”Dark spirit” er spændende, fremmedartet, nytænkende og fabelagtigt godt skrevet.

”Stedfortræderen” skrevet af Pernille Rattleff.En krimi som blev månedens sidste læseoplevelse. Som der står i undertitlen … Skinnet bedrager. Kort sagt en anderledes bog hvor intet er som det syner og forbered dig på at blive overrasket. En fremragende bog hvor titlen faktisk har stor betydning og er spot on. Jeg sad tilbage med en følelse af at, Pernille Rattleff…den forfatter vil jeg da gerne læse noget mere af.

Til sidst har jeg kun tilbage at ønske alle følgere, forfattere og forlag et fabelagtigt 2020 og endnu engang tak for et skønt 2019. Jeg håber i alle har lyst til at fortsætte med at følge mig og sende mig endnu mere inspiration i det kommende år. GODT NYTÅR og pas nu godt på jer selv og hinanden.

Krimiormen

"STEDFORTRÆDEREN"

SKREVET AF PERNILLE RATTLEFF

"Stedfortræderen" skrevet af Pernille Rattleff


Når skinnet bedrager

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Pernille Rattleff

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 17. december 2019

Sider: 226

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788793755949

Anmeldt: 28. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Manden var ikke debil, afgjorde Julian. Langt fra endda. Men han var rasende. Og han var farlig. Julian begyndte at trække vejret overfladisk. Han skulle ud af lokalet. Og det hastede. Men da instinktet blev til erkendelse, var det allerede for sent. I Danmark bliver en magtfuld erhvervsfamilie nedslagtet i deres hjem.

Manden bag blodbadet indsættes på den topsikrede afdeling på behandlingshjemmet Frydenlund, og pressen døber ham hurtigt den tavse morder. I Oxford forsker den anerkendte professor Julian Krause i personlighedsforstyrrelser. Under et besøg i Danmark bliver der begået et bestialsk mord i hans egen familie.

Forbrydelsen viser sig at trække tråde langt tilbage i tiden. Stedfortræderen er første bog i krimiserien om psykiater Julian Krause og den tavse morder.

Pernille Rattleff (f. 1965) har igennem mange år skrevet faglitteratur på både dansk og engelsk og får med Stedfortræderen sin skønlitterære debut.

Anmeldelse:

Julian Krause er professor i personlighedsforstyrrelser og arbejder i Oxford. Han er kæreste med Claire som lige er rejst væk i et par måneder. Det gør ikke Julian så meget. Han er, lad os sige, ikke længere helt så engageret i deres forhold. Og skulle Claire vælge at blive helt væk, så ville det såmænd nok ikke være den store sorg.

Julians gamle mentor og gode ven Benjamin Moore dør og Julian er dybt ulykkelig. Midt i sin sorg over vennens død bliver Julian kontaktet af sin barndomsven Kåre der er souschef på behandlingsstedet Frydenlund i Danmark. Behandlingsstedet har en sikret afdeling hvor beboerne er for syge til at man kan have dem i det almindelige fængselssystem.

Kåre har det problem at en af beboerne, Harald, ikke taler og de er faktisk usikre på om Harald overhovedet har et sprog. Begge Julians ekskoner og hans 2 børn Simon og Lykke Lie bor i Danmark. Så et påskebesøg i Danmark, hvor han samtidig hjælper Kåre med beboeren, ligger lige for.

Ret hurtigt efter, at Julian ankommer til Danmark og Frydenlund går det op for ham, at der er ting der ikke er som de umiddelbart ser ud til. Hvad er der med forstanderen af Frydenlund og hvem er Kåres nye kæreste som han ikke fortæller Julian om, men som Julian er sikker på at Kåre har?

Kåre tilbyder Julian at han kan blive på Frydenlund som deres ekspert. Julian tøver lidt men ender, selvfølgelig, var jeg nær ved at sige, med at tage orlov fra Oxford universitet sommeren over. Lykke Lei fylder 14 år og hendes mor og stedfar, Eleonora & Schultz holder en stor anlagt fødselsdag for Lykke Lei.

Her får man klart fornemmelsen af, at miljøet i bogen absolut er i samfundets top. Jeg undrede mig lidt over nogle af karaktererne i bogen og først langt senere i fortællingen får man at vide at, nogle af gæsterne var Julians første kone og hendes familie. Inden længe sker der et mord.

Hvem er morderen og hvorfor blev personen myrdet? ”stedfortræderen” er absolut velkomponeret og skrevet i et forståeligt sprog. Vi befinder os uden tvivl i en akademisk verden og hovedkaraktererne tilhører uden tvivl den mere velhavende del af befolkningen. Undervejs i historien dukkede der spørgsmål op som man ikke lige umiddelbart får svar på.

Hvad er det for eksempel med den der krybekælder som Julian er så bange for og det hus den ligger under…og hvem er Svend? En god grund til at læse en eventuel efterfølger til ”Stedfortræderen. ”Stedfortræderen” har en meget uventet og interessant slutning som jeg slet ikke havde set komme.

Som der står i undertitlen … Skinnet bedrager. Kort sagt en anderledes bog hvor intet er som det syner og forbered dig på at blive overrasket. En fremragende bog hvor titlen faktisk har stor betydning og er spot on. Jeg sad tilbage med en følelse af at, Pernille Rattleff…den forfatter vil jeg da gerne læse noget mere af.

I min optik så kunne man da godt se en efterfølger til ”Stedfortræderen” i støbeskeen. Jeg anbefaler ”Stedfortræderen” hvis du vil læse en usædvanlig krimi hvor intet er som det syner.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

4/6 Roser

"DARK SPIRIT"

SKREVET AF BRIAN PALLE LARSEN

"Dark spirit" skrevet af Brian Palle Larsen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Brian Palle Larsen

Forlag: Mellemgaard

Udgivelse: 10. december 2019

Sider: 262

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788772186122

Anmeldt: 27. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Et bestialsk mord bliver begået i et slumkvarter i Kenya. Politiinspektør Wilson ansætter Nairobis erfarne og brutale kriminalbetjent, Marley, i håbet om en hurtig opklaring. Mordet synes at trække dybe spor til det allerhårdeste miljø, men i ’Slummen’ er der ingen, der har set noget, så Marley må bruge sit intellekt og de få allierede, han har.

Tiden er imod Marley, der har brug for at bevise sit værd. Russell, en ung mand, der voksede op i slumkvarteret, kan måske være nøglen til opklaringen. Men da han forsvinder, og et nyt mord bliver begået, brænder jorden for alvor i ’Slummen’. Og så starter rygterne om en ond ånd, en såkaldt ’Dark Spirit’.

Uddrag af bogen: ”Hej, jeg hedder Marley. Anne har vist ringet.” Han viste sit politiskilt, som manden med det viltre hår i kitlen nærstuderede. ”Ja, hej. Jo, Anne, hun har ringet. Kom nu med ind.” Han lod døren stå på vid gab, og gik ind. Marley smilte indvendigt, men genkendte passion, når han så det, og fulgte efter manden, som han ikke vidste hvad hed. Der var et stort omklædningsrum med bad og toilet, så fulgte kølehuset og derefter kom han ind i selve obduktionslokalet. Liget lå på metalbordet, der stod midt i lokalet, med tre kæmpestore lamper lige over. Rundt langs væggene stod forskellige borde med alle former for kirurgisk værktøj. ”Det er ikke så kompliceret,” sagde manden. ”Han er kvalt med ståltråd, måske pianotråd eller noget i den retning. Men der var to ting, som fangede min opmærksomhed, da jeg så ham i slummen.” Marley kiggede på liget og tilbage på manden. ”Og hvad er det så - ”

Om forfatteren:

Brian Palle Larsen er uddannet civiløkonom på Syddansk Universitet i Odense. Han arbejder til dagligt som økonomi- og personalechef i en mellemstor, privat eksportvirksomhed. Han har tidligere udgivet romanerne Bassebo-sagen og Café Linda, Argentina.

Anmeldelse:

”Dark spirit” foregår i Kenyas slum. I Kusumu i Kenya bliver Politiinspektør Wilson Binger opsøgt af stofmisbrugeren Russel der har drømt at, hans ven Nazim har begået en voldsom forbrydelse. Wilson tager ham ikke rigtigt alvorligt og får hurtigt verfet Russel ud ad døren igen.

Wilson bør egentlig gå på pension, men han mener ikke rigtigt st han har fundet sin efterfølger endnu. Politibetjent Marley fra Nairobi i Kenya søger en ledig stilling ved Wilson i Kisumu. Marley er en barsk betjent, der er vant til lidt af hvert. Marley får stillingen hos Wilson og hans første opgave bliver at undersøge om der er en sag i Russels drøm.

Historien veksler imellem nutiden og Russels barndom og ungdom i Manyattas slum. Russel har haft en barsk opvækst i Manyattas slum med forældre der svigtede og begge var misbrugere. Russel har alle odds imod sig for at komme hel ud af barndommens klør. I en meget ung alder mister Russel begge sine forældre.

Det gør bestemt ikke Russels fremtid meget lysere. Men måske har Russel en chance for et bedre liv end forældrene fik. Noget tyder på at nogen er ude efter Jimmis bande. Jimmi havde allerede en bande helt tilbage i folkeskolen. Jimmi og Russel har kendt hinanden siden de var børn.

I Jimmis bande har bandemedlemmerne egentlig ikke navne. Medlemmerne er kun betegnet som nr. 1, 2 og 3. Det er en smule forvirrende at bogen veksler imellem tiderne, men som man kommer dybere ind i historien giver det meget god mening. ”Dark spirit”s handling foregår langt hen ad vejen i Kenyas slum.

Det tog mig lidt tid at komme ind i stemningen af slumkvarter. Det er trods alt ikke en type kvarter som jeg personligt kender fra min hjemlige baggård. Men man føler bestemt at handlingen er realistisk skrevet i et naturligt sprog. I baggrunden ligger Dark spirit. Hvad og hvem er det.

Er det en person eller et begreb? Og hvem er morderen, er det én Russel kender?

Citat fra bogen:

”Stemmerne havde plaget mig ulideligt igen, og jeg vidste, de ikke stoppede, før jeg gjorde, hvad de påbød mig. Mit sind var kun blevet sortere den seneste tid, og på trods af, at jeg havde forsøgt at kæmpe imod, så godt jeg kunne, var min vilje fortabt, og kun mord ville give mig fred igen, i hvert fald i nogen tid. Det, der reelt gik mig mest på, var, at jeg vidste, min bedste ven, Russel, ville gøre alt for at forhindre mine drab, hvis han fandt ud af det. Jeg måtte holde ham ude af det og bad til, at han ikke ville blive involveret. Jeg ville ikke tænke mere på Russel nu. Langsomt genvandt jeg overblikket, køligheden.”

På intet tidspunkt havde jeg spottet den drejning som plottet tog i slutningen af historien. En slutning der var højst overraskende og slet ikke hvad jeg havde forventet. Det er simpelthen et genialt træk fra Brian Palle Larsens side. ”Dark spirit” er spændende, fremmedartet, nytænkende og fabelagtigt godt skrevet.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

4/6 Roser

"DØDVÆGT"

SKREVET AF ELSEBETH EGHOLM

"Dødvægt" skrevet af Elsebeth Egholm


3. udgave

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Egholm

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 24. oktober 2019

Sider: 396

Format: Hæftet

Genre: Krimi og spænding

ISBN-13: 7887408740059946

Anmeldt: 25. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I "Dødvægt" er journalisten Dicte og kæresten Bo er på vej til øen Gozo med en gruppe fotoelever, da de bliver øjenvidner til en katastrofe. En flygtningebåd fra Libyen kæntrer mellem Malta og Gozo under en heftig storm i Middelhavet. Natasha, Bos mønsterelev, fanger de skæbnesvangre og kaotiske øjeblikke på film: færgens søsyge passagerer, de døde afrikanere i havet... og liget af en ung, hvid kvinde, der flyder i bølgerne mellem sorte mænd.

Da Bo og Natasha pludselig forsvinder, mener Dicte og den lokale efterforsker Jack Spiteri, at det er på grund af Natashas fotografier. I et kapløb med tiden og for at kende Bos skæbne, vikles Dicte ind i den mærkelige sag og må arbejde tæt sammen med den tiltrækkende Jack. Som lig tallet vokser omkring hende, må en samvittighedsplaget Dicte forholde sig til den gamle sandhed, at hvide liv tillægges større værdi end sorte.

Anmeldelse:

”Dødvægt” skrevet af Elsebeth Egholm er 9. fritstående bind i serien om Journalisten Dicte Svendsen. Bogen blev oprindeligt udgivet i 2015, men det bliver den bestemt ikke ringere af. Den udgave jeg fik tilsendt, er 3. udgave og udgivet i 2019. Man forstår næsten ikke hvordan Elsebeth Egholm kan blive ved med at komponere den ene fantastiske spændingsbog efter den anden med samme hovedperson, uden at det bliver gentagelser.

Jeg har efterhånden læst adskillige serier af en del forfattere. Indimellem oplever jeg at de enkelte forfattere står lidt stille og kører i samme rille i flere af deres bøger. Men det gælder absolut ikke Elsebeth Egholm. Denne gang er handlingen henlagt til sydligere himmelstrøg.

Dicte og kæresten fotografen Bo er på vej til Gozo i nærheden af Malta. Bo underviser et lille hold i fotografiets forunderlige verden. Hele holdet er på vej til Gozo hvor de skal tilbringe nogle begivenhedsrige dage. At turen bliver langt mere begivenhedsrig end de havde forestillet sig, havde de ikke lige forudset.

På Gozo møder vi Kriminalefterforsker Jack Spiteri. Jack har syndet. Han har et seksuelt forhold til en kollegas kone. Kollegaen hedder Victor og hans kone Claire sender sms beskeder til Jack når der er fri bane. Jack er godt klar over at det ikke er holdbart, men han har svært ved at holde sig fra Claire.

Lige indtil han ser Dicte. Dicte minder utroligt meget om Jacks afdøde svenske kone Ingrid. Jack og Dicte bliver tiltrukket af hinanden. Dicte er godt nok kæreste med Bo, men hun mistænker Bo for at have et godt øje til én af sine unge elever Natasha. En storm er på vej og Bo og Dicte er sammen med Bos elever på vej fra Malta til Gozo med færgen.

Næsten alle de rejsende på færgen er mere eller mindre søsyge på grund af stormen og de høje bølger. Pludselig ser de et skib med flygtninge der er kæntret. Midt imellem alle de mørke mennesker flyder en lys kvindekrop rundt. Hun ser bestemt ikke ud til at komme fra samme sted som flygtningene.

Kvinden viser sig at være død. Jack bliver ansvarlig for at efterforske kvindens død og møder Dicte første gang da han ankommer til havnen. Det viser sig snart at Natasha har taget et billede på færgen af en kvinde der nærmest er en tro kopi af kvindeliget. Obduktionen viser at den døde kvinde har været bedøvet af kloroform, men selve dødsårsagen bliver mere end almindelig vanskelig at finde for retsmedicineren.

Efterhånden går det op for efterforskerne at hun ikke er første offer. Samtidig med efterforskningen invaderer Dicte Jacks tanker. Selvom de kun har talt meget kort med hinanden, så bliver Jack draget og ønsker at lære Dicte nærmere at kende. Dicte har sine egne undersøgelser og efterhånden indleder Jack og Dicte en slags samarbejde om opklaringen af sagen.

”Dødvægt” er smækfyldt med drama, bortførelser, Trafficking, erotik, vold, dybe følelser og overraskende drejninger af handlingen. På intet tidspunkt står handlingen stille i ”Dødvægt”. Historien er skrevet i et fantastisk sprog med god sammenhæng i handlingen. Lige fra første side er der fuld spænding på historien og jeg var fantastisk godt underholdt.

Jeg har både hørt og læst bøger skrevet af Elsebeth Egholm før, så forventningen var sat til en god oplevelse. Jeg blev bestemt ikke skuffet.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens forlag

 

6/6 Roser

"KONGEKRONEN OG RUBINENS HEMMELIGHED"

SKREVET AF AN-MAGRITT WIBELL NYGAARD-ECH

"Kongekroner og rubinens hemmelighed" skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 29. november 2019

Sider: 210

Format: Hæftet

Genre: Historisk roman

ISBN-13 9788793755833

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

“Marie er en lille uskyldig pige, og nu er hun blevet til et redskab. Hvad foregår der egentlig, og hvad har du blandet os ind i? Hvad er det, svenskerne mener? Marie skal ikke bruges i dette spil, du har gående med denne franskfødte svenske kronprins og hans mænd. Jeg henter hende selv, og så kan jeg passende spørge Kronprinsen direkte, hvorfor han ikke lader os og den tabte skibslast være i fred!”

I sommeren 1814 foregik en intens og hidtil ukendt kamp om Norge i en lille norsk by. Napoleon har flyttet Europas grænser, og efter fredsaftalen i Kiel i januar 1814 udarbejdede norske og danske adelsmænd en snedig plan for at omgå især det preussiske krav om at tvinge Norge ud af danske hænder.

Nordmændene anerkendte aldrig fredsaftalen, og snart er Skandinaviens sidste interne krig et faktum. Kongekroner og Rubinens hemmelighed er en historisk roman fra fortidens virkelige hændelser. Det er et højpolitisk spil med svig, løgne, bedrag og en bortkommen skibslast, men også en beretning om at finde sandheden gennem kamp, håb, styrke og kærlighed.

Om forfatteren

An-Magritt Wibell Nygaard-Ech er dansk-norsk forfatter og freelanceskribent. Hun skriver bøger samt romaner og noveller til magasiner i Skandinavien inden for både realisme, mystik, krimi, drama, psykologi og skæbne. Dette er hendes fjerde roman på dansk. Hun bor i Sydsjælland med sin familie.

Anmeldelse:

Kronprins Frederik af Danmark arvede et smykkesæt fra sin mormor Dronning Ingrid. Det såkaldte Rubin garniture. Det tilhører i dag H.K.H. Kronprinsesse Mary af Danmark. Grevinde Laborde de Monpezat. Smykkesættet har en fremtrædende rolle i ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” som er en historisk roman skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech.

Romanen har afsæt i virkelige historiske begivenheder og handler om Rubinsættets vej ind i norden fra oprindelseslandet Frankrig. Disse historiske begivenheder kan jeg ikke huske, at jeg har hørt om før. Måske i en fjern fortid, men begivenhederne var ikke længere til stede i min hukommelse.

Begivenhederne fandt sted over nogle måneder i 1814 da Norge, efter mange år under Dansk kongedømme, havde fået deres egen konge. Svenskerne mente dog, at Norge og Sverige naturligt hørte sammen, så der var en del modstand imod den ”Nye ” Norske konge. Ud for Frederikshald i Norge ligger Rød herregård.

Herregården bebos af Statsråd Carsten Tank, hans hustru Cathrine født von Cappelen, samt deres 3 børn, 14-årige Otto, 8-årige Petronella samt 17-årige Barthe. Selvom Norge nu har fået sin egen konge, så regner de fleste med, at Danmark og Norge snart bliver et rige igen. Cathrine & Carsten afholder en fest.

Til festen dukker der en preusser op sammen med den svenske konge som Carsten kommer til at diskutere med. Han vil ikke rigtigt fortælle Cathrine hvad diskutionen handlede om. Det eneste Carsten fortæller Cathrine er at preusseren kom med et uforskammet tilbud som han, Carsten, under ingen omstændigheder vil tage imod.

Senere til middagen om aftenen hvor Cathrines bror og hans hustru spiser sammen med familien Tank bliver de afbrudt af en lille pige og hendes mor. Carsten forlader bordet og da han vender tilbage siger han til Cathrine at de må tage sig af den lille pige Marie, hvis far er Carstens skibsfører.

Cathrine beslutter sig for at Marie skal have Carstens afdøde søsters værelse. Værelset blev lukket af for mange år siden da søsteren, Anne døde. Nøglen til værelset ligger i et skrin som kun Carsten har nøglen til. Carsten våger over nøglen og Cathrine har aldrig set hvad skrinet indeholder.

Man fornemmer tydeligt at Carsten er urolig, men han deler ikke sin uro over tingenes tilstand med Cathrine. Da Cathrine åbner ind til Annes værelse, føler hun uhyggen brede sig i hele kroppen, uden dog at kunne sætte en finger på hvad det er, der giver hende fornemmelsen.

Carsten rejser til Sverige. En tur ud af mange han har taget ofte på det seneste. Denne gang bliver han afpresset til at gøre ting der kan misforstås som landsforræderi. Inden længe svæver Norge og den norske befolkning i yderste fare. Cathrine må selv skride til handling, hvis hun vil finde ud af, hvad der sker omkring hende.

”Kongekroner og rubinens hemmelighed” er tro mod historiens virkelige hændelser og det giver da et ekstra tvist at man ved at smykkerne som historien kredser om, faktisk eksisterer den dag i dag og at kronprinsessen ofte bære smykkerne. Da jeg ikke rigtigt kendte historien om smykkerne så tog det mig et par kapitler at komme helt ind i de historiske begivenheder.

Da jeg først havde fanget handlingen, så blev jeg grebet af spændingen og de faktiske begivenheder. En fantastik roman til de historie- og kongeligt interesserede læsere.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

4/6 Roser

"DEN SICILIANSKE FORBINDELSE"

SKREVET AF HANS-WILLY BAUTZ

"Den sicilianske forbindelse" skrevet af Hans-Willy Bautz


En krimi med Angela Pecci & Michael Bech

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Hans-Willy Bautz

Forlag: Mellemgaard

Udgivelse: 19. november 2019

Sider: 488

Format: Hæftet

Genre: Krimi og spænding

ISBN-13: 9788772186542

Anmeldt: 13. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den dansk-tyske journalist Michael Bech får en opringning om, at der er fundet et ilde tilredt lig i en skov ved Uetze i Tyskland. Yderligere to lig, der i lighed med det første er skudt gennem øjne og mund, bliver fundet. Mafiamord? Sammen med sin kæreste, den sicilianske kriminalkommissær Angela Pecci, og i et samarbejde med det tyske politi, efterforsker de mordene.

De kommer på sporet af illegal organhandel med forbindelse til Sicilien, hvor Bech på øen kommer i kontakt med flygtninge, som udnyttes på det groveste. I forbindelse med sin research bringer journalisten sig selv i livsfare. Det handler om mange penge, hvor menneskeliv og menneskeværdighed ikke har nogen betydning.

Med blandingen af fakta og fiktion, historie, gastronomi og turisme sammen med en portion kærlighed og erotik er Den sicilianske forbindelse interessant og spændende læsning for krimifans og alle dem, der holder af Tyskland og Italien. Uddrag af bogen Det var ikke noget kønt syn.

Som hans datter havde berettet, var det tydeligt, at manden var blevet skudt gennem øjnene, hagen og gennem munden. Skuddene gennem hagen var gået op gennem hovedskallen, mens de, der var blevet affyret gennem mund og øjne, var gået ud gennem nakken. Alt dette fik Bech fat i, mens han kunne iagttage, hvordan en retsmediciner undersøgte det blodige lig, som nu var hentet op af grøften og lå på en åbnet ligpose.

Retsmedicineren gav udtryk for et håb om, at han ville kunne finde et eller flere projektiler i hovedet på den døde, som måske kunne føre til mordvåbnet. Et var nemlig klart: Den myrdede var ikke dræbt på findestedet.

Om forfatteren

Hans-Willy Bautz er født i Haslev i 1946. Han er handelsuddannet og har arbejdet mange år i autobranchen. Siden han var 14 år gammel, har han skrevet artikler til aviser. I de seneste mange år har han arbejdet som selvlært journalist. Fra 1984 til 2014 arbejdede han i Uetze ved Hannover i Tyskland, hvor han udgav en ugeavis.

I Tyskland har han fået udgivet to bøger med fortællinger og to kriminalromaner. I Danmark har han fået udgivet to kriminalromaner, og denne er den tredje. Han arbejder allerede på den fjerde.

Anmeldelse:

”Den Sicilianske forbindelse” er en krimi skrevet af Hans-Willy Bautz. Hovedkaraktererne er Commissaria Angela Pecci og hendes kæreste Journalisten Michael Bech. Angela er Italiener og Michael er dansk men han arbejder  i Tyskland og bor sammen med sine 2 børn og sine forældre.

Derfor er der en del både tyske og italienske gloser undervejs. Det meste bliver dog flettet ind i historien på en fin måde så man, selvom man ikke er sprogkyndig, får en god forståelse af meningen. Jeg undrede mig lidt over kommunikationen i starten af bogen. Det var et lidt gammeldags sprog, tænkte jeg, men det var som om, at sproget pludselig ændrede sig til lidt mere nutidige formuleringer.

Måske er forklaringen at, Hans-Willy Bautz startede på bogen en del år før han faktisk gjorde manuskriptet færdig. Bogen er altså skrevet af 2 omgange med en del år imellem. Bortset fra det er det en fantastisk historie med fuld fart over feltet hele vejen igennem. 

Historien er lidt makaber med salg af organer og tusindvis af Euro involveret, krydret med voldsomme mord ind imellem. Vores ene hovedperson Michael Bech svæver i voldsom livsfare et par gange igennem bogen, til Angelas store gru. Angela og Michael er dybt forelskede i hinanden så lidt erotik kommer vi ikke udenom.

Tidligt i bogen bliver 3 maltrakterede lig fundet og Michael bliver involveret via hans arbejde som journalist. Kort tid efter skal Angela, som bor i Italien, besøge Michael på en lille ferie. Noget tyder på at de 3 omtalte mord har en eller anden forbindelse til Sicilien, så der går ikke lang tid førend Angela også bliver involveret i mordene, da hun naturligt har en del kendskab til siciliansk kriminalitet.

Det bliver besluttet at Angela sammen med de 2 tyske politibetjente Müller og Schultz skal rejse til Sicilien for at følge det Sicilianske spor på mordefterforskningerne. Michael følger med så han samtidig kan følge op på det journalistiske, tæt på mordefterforskningen. Michael beslutter sig for at besøge et par flygtningelejre på Sicilien, da noget tyder på, at der muligvis er nogle afrikanere der har solgt deres organer.

Der findes blandt andet flygtninge fra Eritrea i nogle af flygtningelejrene. Michael finder en flygtningelejr som ingen rigtig kender til. Disse flygtninge lever under kummerlige slave-lignende forhold. Det viser sig, ganske rigtigt, at nogle af flygtningene i denne lejr har solgt deres nyrer for 500 Euro.

Der er dog nogle af dem, der har meldt sig som organdonorer, der ikke er vendt tilbage til lejren igen. Michael falder, lidt tilfældigt, over den person der har tilbudt flygtningene at købe deres organer. Michael tilbyder selv at donere sin ene nyre, for at komme helt tæt på de personer der ulovligt opererer, ekstremt velhavende tyskere mod meget store pengebeløb.

”Den sicilianske forbindelse” er en fantastisk spændende krimi med fuld fart på, fra første side. Historien er indviklet, men skrevet i et sprog så man sagtens kan følge handlingen. De mange forskellige tråde flettes dog sammen og når man har vendt sidste side, så er der ingen løse ender.

Mine varmeste anbefalinger til denne skræmmende og velfortalte krimi. ”Den Sicilianske forbindelse” er mit første bekendtskab med forfatteren Hans-Willy Bautz, men absolut ikke det sidste.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser

"EVA UNDER ISEN"

SKREVET AF CHRISTIN MARIE GUILD

"Eva under isen" skrevet af Christin Marie Guild


ROMAN

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Christin Marie Guild

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 362

Format: Paperback

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755765

Anmeldt: 6. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Evas fødder sætter gummistøvlemærker i nyfalden sne. Herude er tyst. Alting holder vejret. Små fodspor følger hende på højre side. Barnefødder uden sko. Hun har set det. For hvert skridt hun sætter, følger et lille sæt barnespor ved siden af hendes egne gummistøvlespor. Hun har set det.

Alligevel ved hun det ikke. Ikke rigtigt. Som om de små spor, og spørgsmålene de burde rejse, hele tiden unddrager sig hendes bevidsthed. Hvem sætter de små spor? Da Evas søster dør, mister forældrene evnen til at se og høre Eva. Eva vokser op i et tomrum af savn og forladthed.

Hugo, familiens nabo tilbyder sin hjælp og tager sig meget af hende. Romanen bygger delvist på virkelige hændelser med svigt, seksuelle overgreb og incest. Eva under isen er den gribende beretning om skyld og skam og den pinefulde kamp for at vinde et fodfæste i verden.

Om forfatteren

Eva under isen er Christin Marie Guilds debut som romanforfatter.

Anmeldelse:

”Eva under isen” er en roman om misbrugte børn og voksnes svigt. Fra første side blev jeg fyldt med gru og kriller i hele kroppen over, det jeg ser, som rendyrket ondskab og manipulation af de børn som bogen beskriver. Jeg blev ført ind i Eva og Roses sind og blev rystet i min grundvold over de følelser jeg sad tilbage med.

”Eva under isen” er skrevet så fænomenalt så man næsten mærker de følelser, angsten og det had som, under deres opvækst, kom til at fylde i Eva og Roses liv. ”Eva under isen” er virkelig en bog der er krøbet helt under huden på mig og giver et realistisk og skræmmende billede af de forhold misbrugte lever under.

Bogen skildrer de mange forskellige krænkertyper der findes. De fleste mennesker har nok et generaliserende billede af en pædofil/krænker, men så enkel er virkeligheden ikke. Krænkerens ansigt har mange former.

Eva og Rose er hovedkaraktererne i romanen. De bliver fra meget små udsat for incest, pædofili og misbrug af værste skuffe. De voksne der skulle være deres beskyttere, svigtede, misbrugte og forlod børnene på den værst tænkelige måde. Vi følger Eva og Rose tæt da de er udsat for manipulering, overgreb og misbrug.

Senere følger vi deres kamp i et langvarigt terapiforløb. En meget lang kamp for at finde deres egen fremtid og bearbejde deres mange dårlige oplevelser. Kan man overhovedet skabe sig nogenlunde normale relationer og et sundt følelsesliv med så meget i bagagen? Kan man løfte sig op over fortiden, finde sig selv og skabe en hverdag der bliver levet?

I bogens forord har Christin Marie Guild skrevet følgende:

Denne bog dedikeres til alle, der lever en hverdag med senfølger efter seksuelle overgreb. Og til de mennesker der går langt for at hjælpe og støtte.

”Eva under isen” er absolut under ingen omstændigheder en let bog at fordybe sig i. Det er rendyrket ondskab og dyb medmenneskelighed. Det mest skræmmende er i virkeligheden at ”Eva under isen” ikke er fiktion. Det er oplevelser taget fra virkeligheden. De oplevelser som bogens børn har haft er, med lidt omskrivning, sket i virkeligheden.

Man tror næsten ikke, at der findes så meget ondskab og modbydelighed. Som man måske kan forstå ramte bogen mig virkelig dybt i sjælen. Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende. Alligevel tog det mig noget tid at læse ”Eva under isen”.

Det var simpelthen for stærk kost, hvis jeg indtog alt for meget ad gangen. Når det så er sagt, så vil jeg alligevel anbefale ”Eva under isen” på det varmeste. Læs den fordi det, desværre er nødvendig litteratur. Det er så vigtigt at få udbredt, at disse overgreb faktisk er reelle i virkelighedens verden.

Det er så vigtigt at vi alle kender lidt til nogle af de mulige tegn på misbrug og overgreb, så vi har mulighed for at gribe ind. ”Eva under isen” er en barsk roman, hvor man får et indblik i hvordan krænkede mennesker ser ud indeni. Men det er også en bog med håb for fremtiden. Lad mig slutte med at understrege, at ingen beskrivelser i ”Eva under isen” er overdrevne. Romanen viser også at kampen for et godt liv kan vindes.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

5/6 Roser

NOVEMBER 2019 

EN UALMINDELIG TRAVL MÅNED I BØGERNES VERDEN

November 2019 har virkelig stået i bøgernes tegn og ja jeg læser meget og hele tiden 😊 Samtidig væltede det nærmest ind ad min dør med bøger. Derfor denne noget lange opdatering på november måned. Nogle af bøgerne har jeg anmeldt på min blog og andre er blevet anmeldt andre steder.

Udover alle anmeldelserne så var der selvfølgelig lige et Bogforum 2019 som vi, i min familie, besøgte. Denne gang prioriterede vi for første gang en masse interviews højest. Vi købte ikke så mange bøger som vi plejer. Bogforum er vores lille families helt store højdepunkt.

Fredag nåede vi at høre og se Jussi Adler-olsen, Lone Theils, Morten Remar, Thomas Rydahl, Anne Mette Hancock, Stefan Anheim, David Lagercrantz og Linse kessler.

Lørdag stod der Michelle Kristensen, Claus Holm, Katrine Engberg, Sara Blædel, Peter Mogensen, Jannie Pedersen & Kim Faber, Palle Hyldgård Poulsen, samt Martin Sundstrøm der står bag programmet "Øgendahl og de store forfattere" på programmet.

Søndag startede med Anne Linnet, Steffen Jacobsen, Michael Teschl, Gertrud Tinning, Leif Davidsen, Sara Blædel, Jussi Adler-Olsen og 4 forskellige forfattere der fortalte om anti inflammatorisk kost. En helt fantastisk weekend med masser af skønne oplevelser😊

For meget længe siden hjalp jeg en mand fra Nordsjælland med at finde nogle oplysninger i forbindelse med noget slægtsforskning. For et par uger siden modtog jeg Nordsjællands museums årbog hvor omtalte mand havde brugt nogle af mine oplysninger til at skrive en lang og rigtig spændende artikel om vores fælles forskning. Det er virkelig en stor tilfredsstillelse når det store arbejde man laver, faktisk bliver brugt til noget 😊 Tilbage til de bøger jeg har anmeldt på min blog i november.

”Dusørjægerens hævn” skrevet af Søren& Morten Ellemose er en sci-fi roman for det lidt yngre segment. Her befinder vi os ude i rummet engang i fremtiden. Xander, Georg, Jeanne og Sigrid vågner i år 2155 på universets største rumskib. Om bord på Ark One forsøger de sammen med tvillingerne Tammie og Robert at løse mysteriet om tidsrejser. Denne gang kommer de på sporet af et intergalaktisk komplot. Nogen har stjålet TidsKuben, og universet er begyndt at skrumpe. Man må beundre forfatterne for deres fantastiske fantasirigdom. ”Dusørjægerens hævn” og hele serien Rummets detektiver er ganske enkelt et rigtig godt bud på litteratur til den sci-fi interesserede teenager. Det kunne faktisk være interessant at se hele serien samlet i en stor bog.

”Den dag Brita forsvandt” – Pedal-Ove sagen. Skrevet af Michael Teschl er på en eller anden måde mere aktuel end nogensinde nu hvor Ove Thomas Hansen for nyligt døde af en voldsom lungebetændelse. Ifølge diverse medier skulle Ove have sagt på sit dødsleje, at han ikke slog Brita ihjel. I 25 år er ingen nye spor dukket op i drabsmysteriet. Indtil i 2017, hvor et anonymt brev landede i Michael Teschls postkasse og vækkede sagen til live igen. Forfatteren satte sig for at lægge brikkerne i den endnu uopklarede drabssag, og undervejs blev løgne afsløret, forklaringer ændret – og et alibi smuldrede. D. 12. december 1981 forsvandt Brita Hansen sporløst og blev først fundet, død, 7 måneder senere. Hendes eksmand Pedal Ove blev snart anholdt, anklaget og dømt for mordet, kun på indicier. Han blev løsladt igen i 1989. Kort efter løsladelsen (i 1990) producerer 2 journalister fra DR et program der kritiserer Frederikshavns politi for deres håndtering af hele sagen. Endnu et program, produceret af de samme journalister, løber af staben i 1991.

”Skyggespillet” er en spændingsroman skrevet af Peter Mogensen var vel nok månedens højdepunkt for mig. Danmarks udenrigsminister, den tidligere jægersoldat Henrik Foss, er under pres. Et barskt opgør i Venstres top truer med at vælte regeringen indefra og sende Foss ud i den politiske kulde. Men samtidig er Henrik Foss under et langt værre – og livsfarligt – pres … Europas politikere har lukket grænserne, og menneskesmugling ind i EU er en guldgrube. Peter Mogensen ved lige præcis hvordan man fanger læseren og man bliver fastholdt i spænding hele vejen igennem. Mine varmeste anbefalinger til dette mesterværk indenfor spændingsromaner. Oveni så har det jo så vist sig, at en del af handlingen i ”Skyggespillet” er mere aktuelt end nogensinde.

Efter dette pragtværk af en spændingsroman så var det skønt at fordybe sig og afprøve 2 forskellige kogebøger😊”Nemt glutenfrit”. Der er skruet ned for indholdet af gluten, men op for smag og madglæde! Bogen er en kompilation af 10 andre kogebøger fra FADL’s Forlag, hvoraf de lækreste glutenfri opskrifter er blevet plukket ud og inddelt på ny. I Nemt glutenfrit er opskrifterne inddelt de fem kapitler morgenmad, appetizers og forretter, hovedretter, tilbehør og desserter. Dermed sagt at man ikke behøver at føle sig begrænset fordi man ikke tåler gluten eller bare gerne vil spise en kost uden gluten. Jeg valgte at lave et super hurtig og nemt aftenlækkeri til weekenden. ”2 slags kolde fristelser”. Et rigtig lækkert alternativ til slikskålen. Opskriften var nem at gå til med meget få ingredienser og så tager det nærmest ingen tid at lave. Som om det ikke er nok så kan man med fordel lave disse kolde fristelser på forhånd. Enkelt sagt består opskriften af frosne vindruer og frosne bananer med peanutbutter imellem. I opskriften er der chokoladeovertræk på bananerne med peanutbutter. Jeg valgte så også at overtrække vindruerne med den gode kraftige chokolade (85%) jeg havde købt til formålet. Virkelig lækkert og en noget sundere udgave af lidt lækkert til aftenkaffen/teen.

”Nemt på budget” blev månedens sidste kogebog som jeg læste og afprøvede. Med denne bog får du adgang til 75 opskrifter på retter, der er både velsmagende og budgetvenlige. Her får du inspiration til, hvordan du gør både din mave og din bankrådgiver glad uden at gå på kompromis med smagen, og der er opskrifter til alle lejligheder. Er du træt af at spise havregrød til aftensmad, eller savner du inspiration til, hvordan du får et beskedent madbudget til at række så langt som muligt? Som i bogen ”Nemt glutenfrit” er der heller ikke i denne bog noteret i opskrifterne hvilken bog den enkelte opskrift stammer fra, men der er et register sidst i bogen. Jeg valgte at lave ”15-minutters pasta med avocadopesto”. En virkelig lækker og hurtig ret, som navnet også antyder. I stedet for gærflager valgte jeg at tilsætte en god håndfuld revet mozzarella, som et lækkert touch til retten. En virkelig lækker og velsmagende ret, der ovenikøbet var hurtigt lavet. Det er helt bestemt ikke sidste gang vi her i familien laver en kød fri ret på denne måde.

”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel. På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter. Camilla Lind er tilbage på kriminalredaktionen på Morgenavisen og insisterer på at optrevle, hvad der egentlig skete, dengang Susan forsvandt. Med ”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel er forfatteren tilbage i Louise Ricks verden. ”Pigen under træet” er den 10. bog i serien om Louise Rick og hendes veninde journalisten Camilla Lind. Jeg må krybe til korset og tilstå, at Louise Rick før har været ude i mere fængende og fantastiske historier end i ”Pigen under træet”.

”Jeg forsvinder i mørket” er en true crime skrevet af Michelle MacNamara. Den sande historie om en kvindes jagt på den mareridtsagtige Golden State Killer. ”Du vil være tavs for altid, og jeg forsvinder i mørket.” Sådan truer den uhyggelige voldtægtsmand og morder et af sine ofre, da han forlader hende. Han udvælger sine ofre omhyggeligt, overvåger dem og danner sig et præcist billede af deres vaner og deres hjem – og så pludseligt, midt om natten, står han i deres soveværelse og blænder dem med lyset fra en lommelygte. Michelle døde i 2016, inden hun fik gjort bogen ”Jeg forsvinder i mørket” færdig. Paul Haynes og Billy Jensen overtog alle hendes notater og færdiggjorde bogen. Kort efter at bogen udkom i USA, anholdt man den mand man er sikker på, begik de omkring 50 voldtægter og 12 mord i de 10 år han var aktiv. Morderen viste sig at være en 72-årig tidligere politibetjent.

”Jeg testamenterer” er en krimi skrevet af Jan Thiele. Den tidligere detektiv Frants Hjejle har fået job som sælger på et forlag. Han er overhovedet ikke interesseret, da politiet beder om hjælp til at opklare mordet på forlagets direktør – et mord, der fandt sted for flere år siden. Pludselig bliver Hjejle fyret uden grund. Han bliver mistænksom og opsøger den tidligere forlagsmedarbejder Frederik Jersild, som har været sigtet i sagen. Det var en ganske velskrevet krimi med et plot jeg under ingen omstændigheder havde set komme og så har den passager der er ustyrligt morsomme. Det bliver bestemt ikke sidste gang jeg griber fat i en krimi skrevet af Jan Thiele. Javist genren er krimi og ”Jeg testamenterer” er virkelig godt tænkt uden de store bloddryppende scener.

”Det stille hjørne” er en spændigsroman skrevet af Dean Koontz. ”Jeg har virkelig behov for at være død.” Med disse ord nedfældet på et stykke papir tager en mand, der havde alt at leve for, sit eget liv. Han efterlader sig hustruen Jane Hawk, en FBI-agent, som kaster sig ud i en brutal jagt for at finde sandheden om sin mands selvmord. Koste hvad det vil. ”Det stille hjørne” skrevet af Dean Koontz er en spændingsroman med vanvittig fart over feltet hele vejen igennem. På intet tidspunkt står bogen stille. Det er et fuldstændigt vanvittigt og utroligt skræmmende scenarium bogen lægger op til. I bund og grund handler den om, om man via kemi kan manipulere med mennesker og dyrs hjerner via forskning og skruppelløse biologiske forsøg.

Den sidste og jeg havde anmeldt på bloggen var noget helt andet. ”Hjertets slag” består af pasionerede samtaler med nogle karismatiske ildsjæle. Bogen er skrevet af Helle Rechter & Claus Christensen. Forfatterne bevæger sig på rejse ind i passionens væsen via møder med en række karismatiske personligheder, som har det til fælles, at de hver på deres område er unikt passionerede. Du møder dem alle i hjerteåbne samtaler. Men først og fremmest møder du i bogen måske nye nuancer af dig selv. Den giver stof til eftertanke i din egen passion og dit eget liv. Det er bestemt ikke en hurtigt læst bog. Jeg måtte stoppe op undervejs og overveje hvad det var jeg lige havde læst. Med andre ord, dette er ikke hurtig litteratur, men litteratur til fordybelse, nærhed og omtanke.

December bliver helt sikkert ikke så travl når det kommer til min egen passion ORD. Glædelig før-jul og en forhåbentlig dejlig december med masser af hygge både i bøgernes verden og sammen med dem du holder af.

Krimiormen

"hjertets slag"

passionerede samtaler med ildsjæle

SKREVET AF HELLE RECHTER &

CLAUS CHRISTENSEN

"Hjertets slag" passionerede samtaler med ildsjæle skrevet af Helle Rechter & Claus Christensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Helle Rechter & Claus Christensen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 246

Format: Hardback

Genre: Livsstil

ISBN-13: 9788793755871

Anmeldt: 28. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Passionerede samtaler med ildsjæle. Hjertets Slag er en bog om passion. Her finder du inspiration til at finde, forme, vedligeholde, styrke, tæmme og balancere din egen passion. Både i de 13 stærke og stærkt forskellige interviewsamtaler, i de tre ekspert-interviews og i de røde tråde, der knyttes i bogen undervejs.

Forfatterne bevæger sig på rejse ind i passionens væsen via møder med en række karismatiske personligheder, som har det til fælles, at de hver på deres område er unikt passionerede. Du møder dem alle i hjerteåbne samtaler. Men først og fremmest møder du i bogen måske nye nuancer af dig selv.

Hvilken takt slår dit hjerte i? Med forfatternes afsæt i terapi, coaching og teambuilding bliver du ført sikkert igennem rejsen, ind i passionens væsen og ind i dit eget inderste. Er du rejseklar?

Bogen indeholder interviews med:

ANJA LOVÉN

ANNE CATHRINE RIEBNITZSKY

BETTINA ALLER

CHRIS MACDONALD

CONNIE HEDEGAARD

ESKILD EBBESEN

JESPER BERGSTRØM

JIM LYNGVILD

LISBETH ZORNIG

MARTIN THORBORG

MICHAEL OG MATHILDE FALCH

SIMI JAN

UMAHRO CADOGAN

Anmeldelse:

”Hjertets slag” passionerede samtaler med ildsjæle skrevet af Helle Rechter og Claus Christensen. Bogen består af 3 farvede dele. Blå, rosa og gylden. Farverne symboliserer passionens hus. Inspirationen til passionens hus er hentet i Maslows og Dilts pyramide som er beskrevet i bogens intro-del.

Husets fundament er den blå del. Det handler om ressourcer og hvordan man styrker sine ressourcer.

Husets grundplan er bogens rosa del. Den handler om relationers betydning for din passion.

Husets højde er den gyldne del og handler om hvordan din passion hænger sammen med din identitet, dine værdier og de større sammenhænge.

Kort sagt kommer bogen godt rundt om passion og hvordan man udvikler og lever med sin passion. Forfatterne har interviewet 13 kendte passionerede mennesker og 3 eksperter om passion og livet som helhed.

Der er interviews med Anja Lovèn, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Bettina Aller, Chris Macdonald, Connie Hedegaard, Eskild Ebbesen, Jesper Bergstrøm, Jim Lyngvild, Lisbeth Zornig, Martin Thorborg, Michael & Mathilde Falch, Simi Jan og Umahro Cadogan.

Alle karismatiske personligheder med hver deres meget forskellige passion. Men hvad er passion? Ifølge Ordnet.dk betyder passion stærk interesse eller forkærlighed for noget eller stærk, driftsbetonet følelse.

Det er bestemt en følelse som jeg godt kan relatere til. Lige nu sidder du og læser en af mine passioner. Hvis jeg selv skulle sætte ord på min egen personlige passion, så skulle det være ORD. Udover min store passion for bøger så er jeg en meget passioneret amatør slægtsforsker. Det er emner som jeg kan kredse om i timevis.

Tilbage til bogen.

Jeg fik undervejs lyst til at ændre på bogens titel. Når mine tanker kredsede om bogen blinkede ordet ”Hjertesag” i neon i min hjerne sammen med bogens titel ”Hjertets slag”. Det giver i min verden god mening. De mennesker der har bidraget til passionen i bogen, har alle en passion eller en sag der har sat sig dybt i deres hjerter.

Det er alt fra livsstil over musik til forfatterskaber og meget mere. ”Hjertets slag” er som tidligere nævnt, delt op i 3 farver. Efter hver farve er der genklange fra de 2 forfattere Helle Rechter og Claus Christensen hvor de reflekterer over de samtaler de har haft med de forskellige ildsjæle i blå, rosa eller gyldent del af bogen.

”Hjertets Slag” er ikke en bog som man bare lige hurtigt læser en enkelt gang, men det vil bestemt være en af den slags bøger som man vender tilbage til igen og igen. Både i fysisk henseende og i tankerne. En af den slags bøger, som man aldrig helt bliver færdig med at læse.

Den giver stof til eftertanke i din egen passion og dit eget liv. Det er bestemt ikke en hurtigt læst bog. Jeg måtte stoppe op undervejs og overveje hvad det var jeg lige havde læst. Med andre ord, dette er ikke hurtig litteratur, men litteratur til fordybelse, nærhed og omtanke.

Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til ”Hjertets slag” skrevet af Helle Rechter og Claus Christensen en absolut nytænkning fyldt med passionerede, karismatiske personligheder.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

5/6 Roser

"DET STILLE HJØRNE"

SKREVET AF DEAN KOONTZ

"Det stille hjørne" skrevet af Dean Koontz


1. bog med Jane Hawk

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Dean Koontz

Forlag: EgoLibris

Udgivelse: 23. maj 2019

Sider: 571

Format: Hæftet

Genre: Spændingsroman

ISBN-13: 9788793664340

Anmeldt: 25. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

”Jeg har virkelig behov for at være død.” Med disse ord nedfældet på et stykke papir tager en mand, der havde alt at leve for, sit eget liv. Han efterlader sig hustruen Jane Hawk, en FBI-agent, som kaster sig ud i en brutal jagt for at finde sandheden om sin mands selvmord. Koste hvad det vil.

Da Jane finder ud af, at en alarmerende lang række succesfulde mennesker med tilsyneladende gode og lykkelige liv også begår selvmord, aner hun et mønster, og snart er hun den mest efterlyste person i USA. Hendes magtfulde fjender holder hånden over en hemmelighed, der er så vigtig – og frygtelig – at de er villige til at eliminere enhver, som står i vejen for dem.

De har dog gjort regnskab uden at kende Jane Hawk, der er lige så udspekuleret, som de er koldblodige – og lige så ubøjelig, som de er skånselsløse. Hun er drevet af en retskaffen vrede, hendes modstandere aldrig vil kunne begribe. For den kommer fra hjertet.

Den intense thriller griber dig fra første side og holder dig helt fast, mens du bliver kastet frem til den vildeste finale. Booklist

Klassisk Dean Koontz: paranoiadrevet spænding. Mystery Scene

Du bliver fanget på side et. Suspense Magazine

Anmeldelse:

”Det stille hjørne” skrevet af Dean Koontz er en spændingsroman med vanvittig fart over feltet hele vejen igennem. På intet tidspunkt står bogen stille. Det er et fuldstændigt vanvittigt og utroligt skræmmende scenarium bogen lægger op til. I bund og grund handler den om, om man via kemi kan manipulere med mennesker og dyrs hjerner via forskning og skruppelløse biologiske forsøg.

Jeg kendte til navnet Dean Koontz men ikke hans forfatterskab. Navnet kendte jeg fordi jeg få dage før jeg modtog bogen havde overtaget ikke mindre end 7 bøger af samme forfatter fra en god ven der skulle have ryddet op i sit eget bibliotek. Efter jeg har læst ”Det stille hjørne” er jeg kun blevet endnu mere spændt på at få læst de andre 7 bøger.

Handlingen på ”Det stille hjørne” startede meget abrupt så der gik lige et par kapitler, inden jeg var rigtigt inde i historien. Jane Hawk, vores hovedkarakter i bogen har haft nogle overvejelser i forbindelse med sit valg af erhverv. Hun er agent hos FBI. Janes afdøde mand Nick havde sagt følgende med et citat fra bogen:

”Ja, livet er kompliceret, men hvis det ikke var kompliceret, ville det være en rutsjebane på et fladt spor. Det ville ikke være en tur, der var værd at tage. Og at, vi kender aldrig os selv fuldt ud, men det betyder, at vi er mystiske nok til at interessere hinanden. Og hvis vi kendte os selv fuldt ud i denne verden, hvilken grund ville vi så have til stadig at være her?”

Janes mand har begået selvmord nogle måneder før, der hvor vi kommer ind i historien. Jane tror ikke på at, Nick frivilligt begik selvmord. De havde et lykkeligt liv og Nick var ikke rigtigt typen der ville ende sit eget liv på den måde. Derfor jagter hun nu en mulig forklaring på hvad der skete.

Hun har gemt deres 5-årige søn hos nogle gode venner under sin søgen efter en forklaring. Det Jane finder er skræmmende langt ud over hendes vildeste fantasi. Jane bliver nærmest paranoid og tør ikke stole på mange andre end vennerne der passer hendes søn. Måske skal det vise sig at det er med god grund.

Jane bruger kun en gangs mobiltelefoner og sover sjældent mere end en enkelt nat samme sted. Når hun har brug for at gå på internettet, foregår det mest på små biblioteker i de mindre byer hun kommer igennem på sin søgen efter sandheden. Alligevel lykkes det hendes fjender at finde hende gang på gang.

”Det stille hjørne” er virkelig en page-turner af format. Farten hele bogen igennem er hæsblæsende. Emnet er yderst skræmmende og man overraskes gang på gang hele vejen igennem historien. Jeg ser virkelig frem til endnu en hæsblæsende bog fra Koontz hånd med Jane Hawk i hovedrollen.

”Det stille hjørne” har 4 efterfølgere som nogen absolut MÅ oversætte til dansk. Jane Hawk og Dean Koontz univers er ganske enkelt en moderne heltinde og en forfatter i en ganske særlig liga. Jeg vil gå så langt, at jeg vil sige i liga med gysets mester Stephen King. De mere end 500 sider som ”Det stille hjørne” består af, er ikke én eneste side for meget.

Helt enkelt en thriller i særklasse som får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

EgoLibris

 

5/6 Roser

"JEG TESTAMENTERER"

SKREVET AF JAN THIELE

"Jeg testamenterer" skrevet af Jan Thiele


En Frants Hjejle-krimi

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jan Thiele

Forlag: EgoLibris

Udgivelse: 31. oktober 2019

Sider: 287

Format: Hæftet

Genre: Krimi/Spænding

ISBN-13: 9788793664494

Anmeldt: 24. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Den tidligere detektiv Frants Hjejle har fået job som sælger på et forlag. Han er overhovedet ikke interesseret, da politiet beder om hjælp til at opklare mordet på forlagets direktør – et mord, der fandt sted for flere år siden. Pludselig bliver Hjejle fyret uden grund. Han bliver mistænksom og opsøger den tidligere forlagsmedarbejder Frederik Jersild, som har været sigtet i sagen.

Mødet bringer dem begge i morderens søgelys, og en hæsblæsende forfølgelse begynder, men hvem jager egentlig hvem? Jan Thiele er forfatter til en lang række velanmeldte krimier. De kan alle læses selvstændigt.

Anmeldelse:

Man følger skiftevis morderens tanker og handlinger og privatdetektiven og sælgeren m.m. Frants Hjejle. Forlaget Himlen fik en ny direktør for nogle år siden. Samme dag som den gamle direktør skulle holde op i firmaet bliver han myrdet med et hårdt slag i hovedet. Politiet har endnu ikke fundet ud af hvem morderen var, men dengang anholdt man redaktøren på forlaget Frederik Jersild.

Det endte dog med at Frederik blev løsladt igen efter få uger. Hjejle arbejder i en vinhandel og en aften ved lukketid bliver han opsøgt af Mortensen fra politiet. Mortensen opfordrer Hjejle til at søge en ledig stilling som sælger på forlaget ”Himlen” og samtidig snuse lidt rundt og måske opklare det gamle mord.

Hvis hjejle kan opklare sagen, så ligger der en dusør på 100.000 kr. og venter. Det lykkes Hjejle at få jobbet. Markedschefen på ”Himlen” hedder Frans Eskildsen og direktøren hedder Frantz Arnesen. På grund af navnesammenfaldet beslutter Hjejle sig for at han selv er Under-Frans, Direktøren Over-Franz og markedschefen Mellem-Frans.

Hjejle ved det ikke, men jeg bliver som læser, klar over at morderen stadig er ansat på forlaget. Hjejles nærmeste kollega er den søde, unge og indtagende pige Kimi som er forlagets 2. sælger. Hjejle opdager snart at en tidligere medarbejder på forlaget sniger sig ind om aftenen på forlaget, når alle andre er gået hjem.

Er det et spøgelse eller bare en særling? Hjejle har lidt opgivet a opklare det gamle mord, men sagen ligger alligevel og rumsterer lidt i baghovedet på Hjejle. En gang politibetjent, altid politibetjent. Hjejle provokeres lidt af, at det er fyringsgrund i ”Himlen” hvis man omtaler den gamle mordsag.

I mellemtiden diskuterer morderen vedvarende med sig selv om der skal gøres noget ved Hjejle eller om han er ubetydelig som efterforsker. ”Jeg testamenterer” skrevet af Jan Thiele er mit første bekendtskab med forfatterens univers. Jeg følte mig ganske godt underholdt i denne lille krimi.

Det var en ganske velskrevet krimi med et plot jeg under ingen omstændigheder havde set komme og så har den passager der er ustyrligt morsomme. Det bliver bestemt ikke sidste gang jeg griber fat i en krimi skrevet af Jan Thiele. Javist genren er krimi og ”Jeg testamenterer” er virkelig godt tænkt uden de store bloddryppende scener.

Men alligevel smækfyldt med spænding til sidste side. Mine varmeste anbefalinger til dette lille guldkorn af en krimi, sjældent har jeg hygget og moret mig så meget i lige præcis denne genre.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Gucca.com

6/6 Roser

"JEG FORSVINDER I MØRKET"

SKREVET AF MICHELLE MCNAMARA

"Jeg forsvinder i mørket" skrevet af Michelle McNamara


Fantastisk research

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michelle McNamara

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 21. november 2019

Sider: 303

Format: Hæftet

Genre: True crime

ISBN-13: 9788740052442

Anmeldt: 21. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Den sande historie om en kvindes jagt på den mareridtsagtige Golden State Killer. ”Du vil være tavs for altid, og jeg forsvinder i mørket.” Sådan truer den uhyggelige voldtægtsmand og morder et af sine ofre, da han forlader hende. Han udvælger sine ofre omhyggeligt, overvåger dem og danner sig et præcist billede af deres vaner og deres hjem – og så pludseligt, midt om natten, står han i deres soveværelse og blænder dem med lyset fra en lommelygte.

Efter han har begået sin forbrydelse, forsvinder han i mørket. Det er i midten af 1970’erne, at den såkaldte Golden State Killer begynder at hærge i Californien og sprede enorm skræk og rædsel. Det varer i 10 år, og han lader mange brutalt ødelagte liv bag sig. Trods massiv politiindsats lykkes det aldrig at komme på sporet af ham.

Godt 20 år efter at The Golden State Killer synes opslugt af mørket, tager Michelle McNamara, en helt almindelig kvinde og journalist, jagten op. Hun interviewer overlevende ofre og vidner, pløjer sig igennem tusinder og atter tusinder af dokumenter og politirapporter og er utrættelig i sin jagt på oversete spor og ledetråde, der kan afsløre hans identitet og føre til hans pågribelse.

Michelle McNamaras gennemresearchede bog er en rystende fortælling om en voldtægtsmand og morders koldblodige kynisme, om de dybe spor hans hærgen efterlader sig i de familier og boligområder, han har hjemsøgt. Det er en klog og indlevende skildring af de ofre, hvis liv han har ødelagt for altid.

Og ikke mindst en stærk og medrivende skildring af en kvindes utrættelige passion: at opklare forbrydelserne, tvinge denne navnløse forbryder frem i lyset og bryde hans dæmoniske magt. Michelle McNamaras opsigtsvækkende bog udkom i USA den 27. februar 2018, og den 24. april blev The Golden State Killer endelig arresteret.

Anmeldelse:

Michelle McNamara er journalist og gift med skuespilleren Patton Oswalt. Hun føler sig dog ikke godt tilpas på Hollywoods bonede gulve, men vil meget hellere fordybe sig i True crime. Hun har lavet sin egen blog hvor hun skriver om true crime. Udover at beskrive de voldsomme overfald som Michelle dykker ned i så beskriver bogen også Michelles opvækst og prøver at beskrive hvorfor hun blev så interesseret i uopklarede forbrydelser.

I Sacramento i USA i 1976-1977 begår EAR, som han kaldes, mere end 20 voldtægter. EAR er en forkortelse af The East Area Rapist. Det mest bemærkelsesværdige er dog at der huserer ikke mindre end 4 serie-voldtægtsforbrydere i samme område, men kun meget få kan huske andre end EAR.

Først i 1996 begyndte man på de egentlige DNA-test. Så i de 10 år som, det man senere kaldte for Golden State killer, huserede, da havde man ikke de samme muligheder for at undersøge de spor man fandt, som man kan i dag, via forbrydernes DNA. I dag er det altså langt nemmere at bevise om forskellige forbrydelser har samme gerningsmand.

The golden state killer var sidste gang aktiv D. 4. maj 1986. Der er ingen af de mange efterforskere der har haft med EAR at gøre, der er i tvivl om at forbrydelserne startede som almindelige indbrud. Men efterhånden som tiden gik eskalerede forbrydelsernes karakter. Fra indbrud til voldtægter og til sidst endte det med adskillige mord.

Ifølge nutidens DNA-beviser kan man konkludere at, ham der senere kom til at hedde Golden State Killer, har huseret i adskillige stater rundt omkring i USA. Efterhånden som Michelle kommer dybere ned i efterforskningen af massemordere, lykkes det hende at komme i kontakt med et såkaldt Board på nettet.

På dette board er der en masse personer der investerer ufattelige mængder tid og penge på at finde spor efter massemordere. Michelle mente at det godt i sidste ende kunne blive en af dem der kom til at afsløre morderen. I 2013, efter mange års efterforskning kører Michelle rundt til The Golden State Killers gerningssteder, sammen med en af politiets efterforskere. Hele vejen gennemgår de, de forskelle og ligheder der er imellem de forskellige overfald.

Michelle døde i 2016, inden hun fik gjort bogen ”Jeg forsvinder i mørket” færdig. Paul Haynes og Billy Jensen overtog alle hendes notater og færdiggjorde bogen. Kort efter at bogen udkom i USA, anholdt man den mand man er sikker på, begik de omkring 50 voldtægter og 12 mord i de 10 år han var aktiv. Morderen viste sig at være en 72-årig tidligere politibetjent.

Jeg havde set meget frem til at læse ”Jeg forsvinder i mørket”. Men jeg må tilstå at første del af bogen synes jeg var lidt tung at komme igennem. Men fra 2 del og resten af bogen blev den rigtig interessant og fangede mig for alvor. Bogen gennemgår grundigt en del af  de forbrydelser som The Golden State Killer var ansvarlig for.

Man får en god fornemmelse af hvordan en del af politiets efterforskere aldrig rigtigt kunne slippe sagerne. ”Jeg forsvinder i mørket” er bestemt skræmmende, velskrevet, fascinerende og fængende læsning. En true crime historie, som jeg vil give mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Hr. Ferdinand

5/6 Roser

"PIGEN UNDER TRÆET"

SKREVET AF SARA BLÆDEL

"Pigen under træet" skrevet af Sara Blædel

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Sara Blædel

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 15. november 2019

Sider: 319

Format: Indbundet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788740053692

Anmeldt: 15. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter. Camilla Lind er tilbage på kriminalredaktionen på Morgenavisen og insisterer på at optrevle, hvad der egentlig skete, dengang Susan forsvandt.

Da Camilla opsøger Susans gamle klassekammerat, Pia, for at få mere at vide, finder hun en familie knuget af sorg, fordi Pia samme morgen er gået i Dyndet og har druknet sig. Louise Rick er på orlov fra sit job i Drabsafdelingen og er i utide blevet kaldt hjem fra sin jordomrejse, efter hendes bror har forsøgt at begå selvmord.

Han er sønderknust, fordi hans kone, Trine, igen har forladt ham og deres to små børn. Louise prøver at hjælpe sin bror med at finde Trine, som ikke har givet lyd fra sig, siden hun forlod hjemmet. I sin søgen blandt Trines ting finder Louise et gammelt klassebillede, og det går op for hende, at Trine i sin tid gik i klasse med Susan og Pia og var med på den lejrskoletur, hvor Susan forsvandt …

Anmeldelse:

I ”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel er forfatteren tilbage i krimi-genren efter en lille svip-tur i trilogien om Ilka. Louise Rick er på jordomrejse med sin plejesøn Jonas, kæresten Eik og hans datter Stephanie. Hun bliver kaldt hjem da hendes bror har prøvet at begå selvmord.

Mikkels samlever Trine er forsvundet. Mikkel er dybt ulykkelig og deprimeret over Trines forsvinden. Samtidig har Louise sine egne overvejelser om sit forhold til Eik. Selvom Louise stadig har orlov fra sit job, starter hun sine egne undersøgelser af hvorfor Trine er forsvundet. Louise er dybt frustreret over følelsen af at være pårørende og ikke, som hun plejer at være efterforsker. Hun indgår derfor et samarbejde med lederen af efterforskningen, Nygaard.

Liget af en ung pige bliver fundet, på Bornholm under et dække af insekter. Det viser sig at være Susan Dahlgaard, der forsvandt på mystisk vis tilbage i 1995. Susan gik på Osted skole sammen med Trine. De var i 1995 på lejrskole på Bornholm og Susan kom aldrig med hjem. Så der har vi koblingen til Louise Ricks undersøgelse af, hvor Trine er blevet af.

Louises veninde, journalisten Camilla Lind får til opgave at skrive om Susan og tager til Bornholm for at tale med vidnerne fra 1995. Camillas søn Markus er blevet 17 år og bliver voksen og uafhængig alt for hurtigt, synes Camilla. Camilla har næsten altid været alene med Markus og nu har hun svært ved at slippe ham og erkende at han er ved at være voksen og selvstændig.

Susan var veninde med pigerne Trine, Pia og Nina. Det er dog kun Nina som Camila kan få fat i. Pigerne gik i klasse med Mona. Mona har efter hun kom hjem fra lejrskolen kæmpet med sin psyke og er ofte indlagt på psykiatrisk hospital. Mona ender med at have en ret central rolle i Camilla Lind og Louise Ricks undersøgelser af hvad der skete i 1995 og hvorfor Trine er forsvundet.

Med ”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel er forfatteren tilbage i Louise Ricks verden. ”Pigen under træet” er den 10. bog i serien om Louise Rick og hendes veninde journalisten Camilla Lind. Jeg må krybe til korset og tilstå, at Louise Rick før har været ude i mere fængende og fantastiske historier end i ”Pigen under træet”.

Javist det er Sara Blædel og hun er generelt en fantastisk fortæller. Men bogen mangler sit sædvanlige twist. Den mest interessante karakter er uden tvivl Mona. Hun har mange lag i sig og gør bogen så meget bedre. Måske skal det ses i forhold til at Louise Rick stadig er på orlov fra sit job.

Så ”Pigen under træet” er en sag hun går ind i som privatperson for at hjælpe sin bror Mikkel ud af en voldsom livskrise. Jeg svinger mig op på 4 roser til ”Pigen under træet” fordi historien trods alt hænger godt sammen og stadig, helt som Sara Blædel plejer, er skrevet fuldstændigt blændende og i et fantastisk sprog.

Derudover imponeres jeg over researchen til bogen. Jeg mærker tydeligt at der er lagt et meget stort arbejde i at steder, personer og handling er troværdige. Jeg anbefaler bestemt 10. bog om Louise Rick og Camilla Lind og ser meget frem til om og hvornår der kommer en 11. bog i serien.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

"NEMT PÅ BUDGET"

SAMLET OG UDGIVET AF FADL`S FORLAG


Lækre billige opskrifter

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Emma Martiny, Camilla Stemann Jensen, Christine Bonde, Emilie Horn Andersen, Helle Brønnum Carlsen, Louise Beck Brønnum, Louise Bruun, Mia Gardum, Mia Sommer, Peter Nøhr Christensen og Asmus Gamdrup Petersen Jensen, Torben Kitaj

Forlag: FADL`s Forlag

Udgivelse: 21. oktober 2019

Sider: 192

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788793810266

Anmeldt: 11. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Med denne bog får du adgang til 75 opskrifter på retter, der er både velsmagende og budgetvenlige. Her får du inspiration til, hvordan du gør både din mave og din bankrådgiver glad uden at gå på kompromis med smagen, og der er opskrifter til alle lejligheder. Er du træt af at spise havregrød til aftensmad, eller savner du inspiration til, hvordan du får et beskedent madbudget til at række så langt som muligt?

Man behøver ikke bruge spandevis af safran, dyr kaviar eller franske trøfler for at lave lækker og inspirerende mad. Med enkle, lækre og billige råvarer kan du komme langt – vi har skruet ned for dyre ingredienser, men op for legelysten og smagen. Med Nemt på budget får du inspiration til delikate retter, der er billige og lette at lave, så du i fremtiden kan servere de lækreste retter uden at have dårlig samvittighed.

Nemt på budget er for dig, der gerne vil spare lidt penge – uden at spare på smagen!

Anmeldelse:

”Nemt på budget” samlet og udgivet af FADL`s Forlag er en samling af 75 prisvenlige retter. Retterne er samlet fra nogle af FADL`s tidligere udgivelser af kogebøger. Opskrifterne i bogen er kreeret af Emma Martiny, Louise Bruun & Torben Kitaj, Christine Bonde, Mia Sommer, Mia Gardum, Louise Beck Brønnum & Helle Brønnum Carlsen, Emilie Horn Andersen, Asmus Gamdrup Petersen Jensen & Peter Nøhr Christensen samt Camilla Stemann Jensen.

”Nemt på budget” er fyldt med lækre, inspirerende og smukke billeder. Sådan nogle billeder der straks giver mig lyst til at gå i køkkenet og kreere lækre billige retter. Opskrifterne fik mig såmænd også løftet op i det nostalgiske hjørne da jeg så opskriften på ”Stuvet hvidkål med kanel og sukker”. Det er en ret som min mormor tog med sig fra Nordjylland. Hvert eneste år til familiens julefrokost var det en ret som vi fik til aftensmad inden folk tog hjem. En tradition som vi stadig holder fast i.

Nemt på budget” er delt op i morgenmad, forretter, hovedretter, tilbehør og desserter. Der er opskrifter på ”Koldhævede boller” og ”Cremet grønkålssuppe med hvide bønner og bacon”. Noget jeg holder meget af er kartoffelpizza og i bogen er der en opskrift på ”kartoffelpizza med soltørrede tomater” en ret som vi helt sikkert skal have afprøvet.

En af de mere spændende og moderne opskrifter er på ”confiterede citroner”, noget som jeg glæder mig til at prøve, at lave. Når vi når næste sommer kunne det da også være lækkert med en god gammel kending som der også er en opskrift på i ” Nemt på budget”. Nemlig ”Rødgrød med jordbær og rabarber”.

Som i bogen ”Nemt glutenfrit” er der heller ikke i denne bog noteret i opskrifterne hvilken bog den enkelte opskrift stammer fra, men der er et register sidst i bogen. Jeg valgte at lave ”15-minutters pasta med avocadopesto”. En virkelig lækker og hurtig ret, som navnet også antyder.

I stedet for gærflager valgte jeg at tilsætte en god håndfuld revet mozzarella, som et lækkert touch til retten. En virkelig lækker og velsmagende ret, der ovenikøbet var hurtigt lavet. Det er helt bestemt ikke sidste gang vi her i familien laver en kød fri ret på denne måde.

”Nemt på budget” Får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en kogebog fyldt med lækker inspiration til retter til et rimeligt budget. I denne uge kan bogen købes på forlagets hjemmeside med rabat.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

https://fadlforlag.dk/produkt/nemt-paa-budget/

5/6 Roser

"NEMT GLUTENFRIT"

SAMLET OG UDGIVET AF FADL`S FORLAG


Glutenfri opskrifter

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Emma Martiny, Camilla Stemann Jensen, Emilie Horn Andersen, Helle Brønnum Carlsen, Louise Beck Brønnum, Louise Bruun, Mia Gardum, Mia Sommer, Peter Nøhr Christensen og Asmus Gamdrup Petersen Jensen, Signe Moesby Leth, Torben Kitaj, Xenia Østerby Jensen

Forlag: FADL`s Forlag

Udgivelse: 21. oktober 2019

Sider: 192

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN: 9788793810259

Anmeldt: 10. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Mange forbinder glutenfri kost med en diæt støvsuget for alt, der hedder lyst brød og pasta, men nu viser Nemt glutenfrit dig, hvor let det er at leve glutenfrit – uden at du føler, at du går glip af noget! Måske lider du af cøliaki, eller også prøver du på at skære ned på dit glutenindtag.

Denne bog er for alle, der er nysgerrige på det glutenfrie køkken og de fordele, man kan drage af en glutenfri kost. Kogebogen indeholder de mest delikate og velsmagende opskrifter, så du selv kan bage både pandekager og vafler eller servere en hel glutenfri menu, hvor de fleste kan være med.

Der er skruet ned for indholdet af gluten, men op for smag og madglæde! Bogen er en kompilation af 10 andre kogebøger fra FADL’s Forlag, hvoraf de lækreste glutenfri opskrifter er blevet plukket ud og inddelt på ny. I Nemt glutenfrit er opskrifterne inddelt de fem kapitler morgenmad, appetizers og forretter, hovedretter, tilbehør og desserter.

Samtidig er bogen den fjerde i NEMT-serien, der derudover allerede tæller Nemt vegansk, Nemt vegetarisk, Nemme salater og tilbehør samt Nemt på budget.

Anmeldelse:

”Nemt glutenfrit” er samlet og udgivet af FADL`s forlag. Bogen består af 75 glutenfri retter samlet fra 10 af forlagets tidligere udgivelser. Det betyder at bogen indeholder opskrifter kreeret af Emilie Horn Andersen (2017), Peter Nøhr Christensen & Asmus Gamdrup Petersen Jensen (2015), Mia Gardum (2017), Signe Moesby Leth (2017), Emma Martiny (2014), Louise Bruun & Torben Kitaj (2018), Helle Brønnum Carlsen & Louise Beck Brønnum (2018), Xenia Østerby Jensen (2016), Mia Sommer (2016) samt Camilla Stemann Jensen.

Kort sagt et meget varieret udvalg af kogebogsforfattere. Måske tænker du, hvad laver en kogebog på en blog hvor hovedfokus egentlig er på krimi/spænding. Men jeg er også vild med at blive inspireret til lækker mad og også gerne i en sundere udgave. Uden mad og drikke…

Som altid når det handler om bøger fra FADL`s forlag så er billederne utroligt inspirerende og lækre. Opskrifterne er delt op i morgenmad, appetizers & forretter, hovedretter, Tilbehør og Desserter. Jeg kunne måske godt have ønsket, at der ved opskrifterne stod hvem de var kreeret af eller hvilken bog de er fra.

Men det er der så en oversigt over bagerst i bogen. Der er masser af inspiration både til hverdagsmaden og til lidt mere festlige lejligheder. Som eksempler er der ”Morgenmadsmuffins med æbler og hørfrø”, en lækker forret bestående af ”Vaffel-blinis med stenbiderrogn og rygeostsalat”. Den lidt mere usædvanlige hovedret ”Gedeostsalat med rødbedevafler”. Man kan også dykke ned i en opskrift på en lækker sommersalat ”Boghvedesalat med estragon”. Julen nærmer sig så man kunne jo også lave en lækker glutenfri variant af æbleskiver. ”Æbleskiver med jordbærmarmelade, melis og gløgg”.

Dermed sagt at man ikke behøver at føle sig begrænset fordi man ikke tåler gluten eller bare gerne vil spise en kost uden gluten. Jeg valgte at lave et super hurtig og nemt aftenlækkeri til weekenden. ”2 slags kolde fristelser”. Et rigtig lækkert alternativ til slikskålen. Opskriften var nem at gå til med meget få ingredienser og så tager det nærmest ingen tid at lave. Som om det ikke er nok så kan man med fordel lave disse kolde fristelser på forhånd. Enkelt sagt består opskriften af frosne vindruer og frosne bananer med peanutbutter imellem. I opskriften er der chokoladeovertræk på bananerne med peanutbutter. Jeg valgte så også at overtrække vindruerne med den gode kraftige chokolade (85%) jeg havde købt til formålet. Virkelig lækkert og en noget sundere udgave af lidt lækkert til aftenkaffen/teen.

Mine varmeste anbefalinger til denne smukke, lækre og inspirerende kogebog der bestemt kommer til at blive brugt flittigt hjemme hos os.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

FADL`s Forlag

5/6 Roser

"SKYGGESPILLET"

SKREVET AF PETER MOGENSEN

"Skyggespillet" skrevet af Peter Mogensen


Spændingsroman i topklasse

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Mogensen

Forlag : Forlaget Turbine

Udgivelse: 6. november 2019

Sider: 532

Format: Indbundet

Genre: Spændingsroman

ISBN-13: 9788740653014

Anmeldt: 6. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Danmarks udenrigsminister, den tidligere jægersoldat Henrik Foss, er under pres. Et barskt opgør i Venstres top truer med at vælte regeringen indefra og sende Foss ud i den politiske kulde. Men samtidig er Henrik Foss under et langt værre – og livsfarligt – pres … Europas politikere har lukket grænserne, og menneskesmugling ind i EU er en guldgrube.

Fra skyggerne truer og bestikker kriminelle netværk politikere over hele Europa til at give den lukrative forretning optimale betingelser. Også den danske udenrigsminister har de i sigtekornet. Samtidig har en gruppe hackere fået fingrene i en liste over de politikere, der er styret af de kriminelle netværk.

Med den i hånden kan Henrik Foss tage kampen op. Nu går jagten på de listede politikere ind, men Henrik Foss er ikke den eneste jæger, og konkurrenterne skyr ingen midler. Et farligt spil er begyndt, og hvem lurer i skyggerne – hvem står på listen?

Anmeldelse:

Det er valgaften og Venstre har langt om længe erobret magten. Den tidligere jægersoldat Henrik Foss er Danmarks nye udenrigsminister. Han arbejder tæt sammen med landets nye statsminister Marie Lindberg. I kulisserne er der en magtkamp på vej. Det bliver grimt, rigtig grimt.

Peter Mogensen har et godt indblik i hvad der foregår bag Christiansborgs tykke mure og på ministergangene, det er der ingen tvivl om. Men jeg håber sandelig ikke at det er lige så grimt som magtkampen er i ”Skyggespil”. Det er sandelig ikke for de sarte politikere.

1½ år efter valget ser det rigtig skidt ud for landets statsminister. Man fornemmer at Marie er ved at gå i spåner. Hun er dybt inde i stofmisbrug, alkoholisme og et voldsomt overforbrug af mænd. Hvad er der sket siden valgaftenen?

Finansminister Roger Nilausen begynder så småt at røre på sig. Hverken Marie eller Henrik har nogensinde været på god fod med finansministeren og nu begynder han at gå bag deres ryg for at overtage magten i partiet. Henrik føler at Marie er apatisk og ikke rigtig magter at kæmpe imod de politiske rivaler indenfor partiet.

Samtidig prøver kræfter at presse Henrik til at stemme for et EU-direktiv som han bestemt ikke føler er godt for Europas fremtid. Det betyder at han må tilbringe en del tid i Italien og må forlade den hjemlige andedam for at tage sig at problemer udenfor landets grænser.

Inden Henrik får set sig om, så er han i livsfare og det samme er hans italienske kæreste. Efterhånden går det op for Henrik at alle hans politiske udfordringer har rod i en ”Liste”. En liste som Henrik ikke har nogen anelse om hvad der står på. Hvem kan Henrik stole på?

Derudover så har Henrik store problemer på hjemmefronten med sin ekskone Sofia og sine 2 sønner. Sofia er deprimeret og magter ikke rigtigt at tage sig af børnene og Henrik er der ikke til at kunne tage over. Problemerne med Sofia og sønnerne fornemmer man stærkt har baggrund i Peter Mogensens debut spændingsroman ”I bjørnens klør” som jeg dog endnu ikke har læst.

Henrik bliver voldsomt presset fra alle sider og hans retfærdighedssans byder ham at reagere. Han kan under ingen omstændigheder få sig selv til at overlade ansvaret til andre. Gang på gang ser Henrik sig selv i den ene livsfarlige situation efter den anden. Mens dette sker, er Marie tættere på afgrunden end nogen sinde. Hvorfor kan hun ikke tage sig sammen og vise sig sin opgave som statsleder voksen?

Der skal ikke herske tvivl om at Peter Mogensen i ”skyggespillet” viser at han er rigtig godt inde i hvordan Christiansborg fungerer politisk bag murene. Jeg vil dog sige at jeg sandelig håber at ”Skyggespillet” har en stor del fri fantasi over sig og ikke kommer alt for tæt på virkeligheden.

Det politiske spil i ”Skyggespillet” er i hvert fald en grim omgang, rigtig grimt. Når det så er sagt så er ”Skyggespillet” skrevet af Peter Mogensen virkelig en spændingsroman i topklasse. Lige fra første side var jeg fuldstændig tryllebundet af historien og det fantastiske plot. Der er virkelig spænding, drama og politisk gys hele vejen igennem.

Peter Mogensen ved lige præcis hvordan man fanger læseren og man bliver fastholdt i spænding hele vejen igennem. Mine varmeste anbefalinger til dette mesterværk indenfor spændingsromaner. Oveni så har det jo så vist sig, at en del af handlingen i ”Skyggespillet” er mere aktuelt end nogensinde.

Jeg ser virkelig frem til, med spænding, om der kommer endnu en spændingsroman med Henrik Foss i hovedrollen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine.dk

6/6 Roser

"DEN DAG BRITA FORSVANDT"

PEDAL-OVE SAGEN

SKREVET AF MICHAEL TESCHL

"Den dag Brita forsvandt" Pedal-Ove sagen skrevet af Michael Teschl

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michael Teschl

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 4. november 2019

Sider: 336

Format: Hæftet

Genre: Truecrime

ISBN-13: 9788740048414

Anmeldt: 4. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

En december dag i 1981 forsvandt den 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn. Først syv måneder senere blev hendes lig fundet i havnen. Hun var blevet kværket, og hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet ‘Pedal Ove’ – blev under stor mediebevågenhed idømt 12 års fængsel for drabet.

10 år senere blev Pedal Ove-sagen genoptaget på baggrund af to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger satte spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden. Denne gang frikendte domstolen ham, og sagen blev derefter kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Men hvordan kunne det ske i et retssystem som det danske, at medierne fik så stor indflydelse på en drabssag? Hvordan kunne DR præsentere nye vidner, som politiet trods en årelang efterforskning ikke kendte til? Talte vidnerne sandt? Gjorde Ove Hansen? Og hvem slog så Brita ihjel?

I 25 år er ingen nye spor dukket op i drabsmysteriet. Indtil i 2017, hvor et anonymt brev landede i Michael Teschls postkasse og vækkede sagen til live igen. Forfatteren satte sig for at lægge brikkerne i den endnu uopklarede drabssag, og undervejs blev løgne afsløret, forklaringer ændret – og et alibi smuldrede.

Anmeldelse:

Citat fra ”Den dag Brita forsvandt” skrevet af Michael Teschl:

”Den ultimative forbrydelse, et menneske kan begå, er drabet

Den ultimative forbrydelse, et retssystem kan begå, er justitsmordet.

Den ultimative forbrydelse, pressen kan begå, er karaktermordet.

Er nogen af forbrydelserne begået med fuldt overlæg og efter forudgående planlægning, er de udført med kynisme og koldt blod, er der tale om en skærpende omstændighed.”

”Den dag Brita forsvandt” handler om den såkaldte Pedal Ove-sag. Bogen er skrevet af Michael Teschl og bliver udgivet af Politikens Forlag D. 4. november 2019. Lad mig starte med at fortælle hvorfor jeg sagde ja til at læse bogen og hvordan jeg kunne læse den færdig fra jeg modtog den lørdag morgen og nu her søndag eftermiddag har jeg lige lukket bogens sidste side.

Jeg var ikke særlig gammel da Brita forsvandt i 1981 (15 år) men af en eller anden grund står hele sagen soleklart i min erindring. Jeg fulgte nysgerrigt med da sagen blev genoptaget og viste sig at være danmarkshistoriens dyreste justitsmord da sagen fik en ny udgang i 1992. En del af min interesse bunder selvfølgelig i min interesse for krimi/thrillere i litteraturen samt min medfølgende interesse i Truecrime.

Derfor kunne jeg da heller ikke modstå at læse en nutidig opfølgning på en sag der efterhånden har små 40 år på bagen. Hvem myrdede Brita? Var resultatet af den 1. eller den 2. retssag den rigtige dom? Kunne den skyldige være den første dømte eller var der et helt andet svar på gåden?

I 2017 modtog Michael Teschl et anonymt brev fra Frederikshavn. Brevskriveren anklager en anden person end Ove Thomas Hansen (Pedal Ove) for at være Britas morder. Efter at have opfrisket sagen, beslutter Michael sig for, at han vil undersøge sagen nærmere.

D. 12. december 1981 forsvandt Brita Hansen sporløst og blev først fundet, død, 7 måneder senere. Hendes eksmand Pedal Ove blev snart anholdt, anklaget og dømt for mordet, kun på indicier. Han blev løsladt igen i 1989. Kort efter løsladelsen (i 1990) producerer 2 journalister fra DR et program der kritiserer Frederikshavns politi for deres håndtering af hele sagen. Endnu et program, produceret af de samme journalister, løber af staben i 1991.

Efterfølgende bliver sagen tage op af det særlige klagenævn. Resultatet bliver at sagen bliver genoptaget og i 1992 bliver Ove Thomas Hansen (Pedal Ove) frikendt for mordet og danmarkshistoriens dyreste justitsmord er en realitet. ”Den dag Brita forsvandt” gennemgår hele sagen fra 1981 og frem til i dag på en dybt saglig, fængende og velformuleret måde.

Det er virkelig et meget grundigt forarbejde af Michael Teschl der ligger til grund for tilblivelsen af ”Den dag Brita forsvandt”. Michael Teschl har lagt et meget stort arbejde i sin research til bogen. Rigtig mange vidneudsagn, afhøringer og fakta bliver gennemgået, ned til mindste detalje.

Vidneudsagn og alibier bliver pillet fra hinanden og sat sammen igen. Hvad er fakta og hvad er fup? Jeg har ikke tidligere stiftet bekendtskab med litteratur af Michael Teschl men jeg var fuldstændig tryllebundet af skrivestilen og måden hvorpå Michael Teschl grundigt gennem går hele sagen fra ende til anden. Både hvad angår de reelle fakta samt de forskellige vidneudsagn og alibier for de implicerede i hele ”Brita-sagen”.

Gang på gang blev jeg rystet i min grundvold og de tanker jeg selv, igennem årene har haft om selve sagen, måtte jeg tage op til revurdering. Når man lukker sidste side, føler man nærmest at der ikke er en eneste sten i hele sagen som Michael ikke har vendt eller søgt under.

Som Truecrime interesseret anbefaler jeg på det varmeste ”Den dag Brita forsvandt” skrevet af Michael Teschl. ”Den dag Brita forsvandt” er virkelig et guldkorn indenfor denne genre som man skal lede meget længe efter.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag

 

6/6 Roser

"DUSØRJÆGERENS HÆVN"

RUMMETS DETEKTIVER 3

SKREVET AF SØREN & MORTEN ELLEMOSE

"Dusørjægerens hævn" Rummet detektiver 3 skrevet af Søren & Morten Ellemose

5/6 Roser


Rummets detektiver 3

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. maj 2019

Sider: 186

Format: Indbundet

Genre: Science Fiction/børnebog

ISBN-13: 9788793755314

Anmeldt: 2. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Xander, Georg, Jeanne og Sigrid vågner i år 2155 på universets største rumskib. Om bord på Ark One forsøger de sammen med tvillingerne Tammie og Robert at løse mysteriet om tidsrejser. Denne gang kommer de på sporet af et intergalaktisk komplot. Nogen har stjålet TidsKuben, og universet er begyndt at skrumpe.

De hensynsløse dusørjægere Lord Greywood og Blade Bloodstorm er lige i hælene på de seks venner, som er udvalgt til at danne Rummets Detektiver. Bag den nådesløse jagt står den onde Kejser Blackrayn, der vil have magten over universet.

Anmeldelse:

”Dusørjægerens hævn” skrevet af Søren & Morten Ellemose er 3 bog i serien Rummets detektiver. De første 2 bind er ””Tidsmaskinen” og ”Intergalaktisk eventyr”. Hovedpersonerne er de 4 klassekammerater Xander, Georg, Jeanne og Sigrid samt tvillingerne fra fremtidens rumskib Ark One, Tammie og Robert.

Xander vågner fortumlet i en køjeseng på rumskibet Ark One. Xander finder snart ud af, at de har været på rumskibet i meget lang tid. Xander kan ikke huske så meget. Men stille og roligt vender hukommelsen tilbage. Tvillingernes far, Dorian mødes i et hemmeligt rum på rumskibet, med Djarko Djin.

Djarko er kendt som Friture Finn i Xander og hans venners tid, 2015. På rumskibet er året 2155. De er altså 140 år længere fremme i tiden. Imens er dusørjægerne Bloodstorm og Greywood på jagt efter de unge. Så går den vilde jagt igennem rumskibet. De 6 unge bliver fanget i en elevator som de ikke kan komme ud af igen.

Det eneste der befinder sig i elevatoren, er et pengeskab som kun Xander kan åbne. Det ser ud til at deres redning kan ligge 12 år ude i fremtiden. Men når de at rejse frem i tiden, inden de bliver fanget af dusørjægerne og deres frygtindgydende hjælpere? ”Dusørjægerens hævn” er en ungdomsbog med hæsblæsende fart fra første kapitel.

På trods af, at bogen kun består af knap 200 sider, så sker der virkelig meget og der er drama, spænding og fart over feltet hele vejen igennem. Man må sige at der er skruet gevaldigt op for tempoet i denne 3. bog i serien Rummets detektiver. ”Dusørjægerens hævn” er virkelig en page turner der råber på at man er nødt til at give sig i kast med næste bind i serien.

Rummets detektiver fortsætter i 4 bind ”Evighedens planet”. Jeg kan bestemt godt forestille mig, at de 12-18-årige vil kunne fordybe sig i dette intergalaktiske univers med stor fornøjelse. Det er en fantastisk velskrevet science fiction-historie. Jeg vil anbefale at man læser alle bøgerne i serien for at få den fulde forståelse af dette fremmedartede univers med tidsrejser, rumvæsner og våben som jeg i hvert fald aldrig har hørt om.

Man må beundre forfatterne for deres fantastiske fantasirigdom. ”Dusørjægerens hævn” og hele serien Rummets detektiver er ganske enkelt et rigtig godt bud på litteratur til den sci-fi interesserede teenager. Det kunne faktisk være interessant at se hele serien samlet i en stor bog.

Jeg har efterhånden læst en hel del af forfatterne Ellemoses litteratur, der spænder ufatteligt vidt. Jeg tror næppe at der er nogen genrer som brødrenes afholder sig fra at give sig i kast med. Indtil dato, har jeg endnu ikke fordybet mig i litteratur fra brødrenes hånd som ikke er ufatteligt velskrevet i et fantastisk sprog.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

OKTOBER 2019 PÅ BLOGGEN

Krimiormens oktober 2019


Oktober 2019

Oktober måned er slut og nu står en november måned for døren med masser afspændende læseoplevelser og et Bogforum, som jeg virkelig ser meget frem til. Hjemme hos mig er det virkelig noget som det meste af familien glæder sig meget til. Masser af ny inspiration, spændende interviews og ny litteratur til hjernen og hylderne. Tilbage til oktober som det her egentlig handler om.

Jeg troede egentlig ikke at måneden ville byde på det helt store, når det kom til læst litteratur. Men når jeg ser i bakspejlet, så er det da alligevel blevet til en del.

Måneden startede med den spændende krimi ”Mord i Pillemark” skrevet af Lena Jo Hursh, udgivet a Forfatterskabet.dk. "Mord i Pillemark" er en lidt usædvanlig krimi. Den er absolut velskrevet og en helt anden slags krimi end dem jeg normalt giver mig i kast med. Det er absolut forfriskende med en forfatter der har en ny og anderledes måde at skrue en historie og et plot sammen på. Der er ikke så meget fart over handlingen men det betyder dog ikke, at der ikke er spænding i historien. Det er en kort krimi der hurtigt er læst med spændende karakterer.

”Jussi” skrevet af Jonas Langvad Nilsson, udgivet af Politikens Forlag, en biografi skrevet i 2017 er en af mine egne indkøbte bøger. Eller det vil sige, jeg fik den i gave af min bonusdatter. Det var virkelig en fornøjelse at komme ind bag en af mine absolut yndlingsforfattere. Han er præcis så imødekommende overfor sine læsere som biografien lægger op til. Derudover så ved Jussi præcis hvordan han skal promovere firmaet ”Jussi Adler-olsen-Forfatter” overfor sit publikum AKA mig 😊 Biografien går lidt let hen over Jussis barndom. Til gengæld så får man et meget uddybende indblik i hans forfatterskab.

Fra Turbine Forlaget modtog jeg ”Thors hammer” som E-bog. Bogen er skrevet af Rasmus Dahlberg. ”Thors hammer” er en fantastisk historie der kræver at læseren holder tungen lige i munden. Man får naturkatastrofe, kærlighed, svigt, it-kriminalitet, afpresning, sammenhold, ofringer til de gamle nordiske guder, pubertetsvanskelige unge, redningsaktioner, national krise og politikeres tåbelige beslutninger der giver en fremmed magt mulighed for at tvinge et folkestyre til trældom.

Livstil blev det også til i oktober. ”Spis dig fri for type 2 diabetes” skrevet af Jane Kudsk, udgivet af Forlaget Forfatterskabet.dk Jeg må indrømme, at jeg har det svært med bøger der proklamerer at man kan blive rask når man har en kronisk diagnose. Men forfatteren har bestemt argumenterne på plads og hvem ved, måske kan det virkelig lade sig gøre. Det er vel et forsøg værd, trods alt. Bogen har undertitlen ”Sænk dit blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt”. Jeg har en vis interesse i hvordan man kan forbedre livskvaliteten for personer med diabetes og finde måder hvorpå man kan minimere følgevirkningerne af den medicin man har behov for som diabetiker. Jeg har, som mange andre, en del mennesker i min omgangskreds og familie der har fået diagnosen diabetes.

”En uretfærdig tid” skrevet af Gertrud Tinning, udgivet af Politiken forlag er en historisk roman. Det er ikke en genre jeg ofte giver mig i kast med, men den lød spændende. Det var den også, jeg var fuldstændig tryllebundet. Man føler sig ganske enkelt båret tilbage til 1880'ernes arbejderklasse og den måde arbejderne bliver behandlet på. Både af arbejdsgivere og de lidt højere klasser. Der er ingen tvivl om at der på den tid, var meget stor forskel på middelklassen og arbejderklassen. Vi er på den tid hvor kvinderne begyndte at røre på sig både hvad angår kvindekamp og ligestilling på arbejdsmarkedet.

Fra Turbine Forlaget fik jeg tilsendt ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” skrevet af Rikke Dahl og indlæst af Laura Bøge Mortensen. Bogen er en krimi/spændingsroman. Udover at bogen er en spændende thriller har Rikke Dahl formået at få de følelser, man som barn/teenager tumler med, inkorporeret i teksten. En svær og fantastisk manøvre. Så godt som alle de unge i ”som om vi aldrig rigtigt fandtes” levede i mere eller mindre dysfunktionelle familier. Det var den følelse jeg sad tilbage med. Faktisk hørte jeg bogen 2 gange i træk for at få det hele med 😊

Lidt lækkert brød fik jeg da også bagt i løbet af oktober. Jeg bagte boller ved hjælp af den nye bagebog fra Annemette Voss Fridthjof ”Brødbogen”, udgivet af Politikens Forlag. ”Brødbogen skrevet af Annemette Voss Fridthjof er et fantastisk bud på en rigtig god og lærerig bage bog. Jeg holder meget af at bage men indimellem kan der godt gå noget tid imellem. Men med ”Brødbogen” fik jeg rigtig god inspiration til bagning af et godt brød i den lidt sundere ende.

Det næste jeg gik i gang med var virkelig spænding i topklasse. ”Fremmed fjende” skrevet af Birgitte Abdel, udgivet af Forfatterskabet.dk. Hovedkarakteren i denne bog er helt klart kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans efterforskningshold. Denne gang har Beate ikke helt så fremtrædende en rolle som hun havde i ”Kadaveret på Klosterbakken”. Det er absolut en fremragende historie med et uventet plot.

Månedens sidste anmeldelse her på bloggen blev Linse ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” skrevet i samarbejde med Michael Holbek, udgivet af Politikens Forlag. En biografi der viser helt nye og tænksomme side af Linse Kessler. I ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” fornemmer man, at Linse er blevet ældre og langt mere tænksom end jeg tidligere har oplevet hende. Der er klart nogle dybe tanker i bogen, som jeg ikke lige havde set komme. Samtidig skinner den Linse som jeg har oplevet tidligere tydeligt igennem med sin fandenivoldskhed og humor. ’

Tak til Forlagene Forfatterskabet.dk, Politikens Forlag samt Turbine forlaget for de skønne oplevelser og dejlige bøger.

Det var alt for denne gang. Måske ses vi på Bogforum 2019 😊 Jeg har i hvert fald tænkt mig at være der fra Bogforum åbner fredag og til de lukker ned søndag 😊 På gensyn og god november.

Politikens Forlag

Forfatterskabet.dk

Turbine Forlaget

Krimiormen

LINSE

"JEG BLIVER ÆLDRE - OG DET GØR IK  NOGET"

SKREVET I SAMARBEJDE MED

MICHAEL HOLBEK

Linse "Jeg bliver ældre - og det gør ik`noget" skrevet i samarbejde med Michael Holbek


Nye tanker fra Brygge-dronningen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Linse i samarbejde med Michael Holbek.

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 29. oktober 2019

Sider: 320

Format: Indbundet

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740055283

Anmeldt: 29. oktober 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Ærlig og åbenhjertig fortælling om de begivenheder, der har vendt op og ned på Brygge-dronningens liv de seneste år. ”Det sker stadig, når jeg kommer til at tænke på Mopper, at jeg må holde ind til siden i min bil. Så sidder jeg og tudbrøler. Andre gange har jeg sladder, jeg skal fortælle hende, og sender sms’er op i himlen.” Det er to år siden, Linse mistede sin mor, og hun savner hende fortsat forfærdeligt.

Men Linse er også trådt ind i en ny fase af livet. Hun er blevet ældre, mere moden – familiens høvding – og den nye alder giver flere muligheder og oplevelser. I 2018 gjorde hun alvor af sin livslange drøm om at flytte til Spanien og starte en Bed & Breakfast. Hun knoklede og levede eventyret fuldt ud.

Nu fortæller hun om modet til at realisere sine drømme og gøre det, man skal, så man ikke om mange år sidder som en sur cigar og fortryder, man ikke turde kaste sig ud fra klippen. Linse fortæller også om den største kærlighed i sit liv – barnebarnet Alba. Om at være mormor og om nu at se på sit eget liv og på sin datter, Geggo, med nye øjne.

Den stærke Brygge-kvinde brænder også mere passioneret end nogensinde for de udsatte hunde – i Danmark, i Spanien, i Kina, overalt – og fortæller om sin kamp for de værgeløse dyr. Hun kaster sig stadig med stor fornøjelse under kniven for at snyde alderen, og efter års seksuel tørke dater hun åbent og leder efter en lækker duskegut, der dog ikke behøver at flytte ind.

Linse har med alderen opnået mere ro og indsigt, men hun er stadig konstant i bevægelse – fremad. Passion, mod og kærlighed er nøgleord for hende – og i denne bog inspirerer hun til midtvejs i livet at leve det fuldt ud.

Anmeldelse

”Jeg bliver ældre – og det gør ik` noget” er skrevet af Linse Kessler alias Lenina Coleman i samarbejde med Michael Holbek og udgives af Politikens forlag i dag D. 29. oktober 2019. Jeg har oplevet Linse adskillige gange på det årlige Bogforum, men det er første gang jeg faktisk læser en af de bøger der er skrevet om hende.

Min yngste datter har købt nogle af biografierne om Linse. Hun er nok langt mere betaget af Linse end jeg er. Jeg har da set nogle afsnit af ”Familien fra Bryggen” uden dog at sidde klistret til skærmen fast hver gang Linse og familiens programmer har kørt henover skærmen.

I ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” fornemmer man, at Linse er blevet ældre og langt mere tænksom end jeg tidligere har oplevet hende. Der er klart nogle dybe tanker i bogen, som jeg ikke lige havde set komme. Samtidig skinner den Linse som jeg har oplevet tidligere tydeligt igennem med sin fandenivoldskhed og humor. ’

Bogen lægger ud med at Linse fortæller om sin store sorg over at miste sin mor og familiens høvding, Mobber. Samtidig er det gået op for Linse at hun nu er det ældste medlem af den lille familie. Det virker som om Linse hviler godt i tanken om at blive ældre. Ikke at hun er færdig med at lægge sig under kniven for at undgå irriterende rynker eller hvad der nu følger med når man bliver ældre. Men hun tager det langt mere roligt.

Efter Mobbers død følte Linse at hun kunne udleve sin drøm om et eventyr i Spanien og hun åbnede en B&B i knap et år. Det blev en dyr fornøjelse, men set i bakspejlet har hun ikke fortrudt at hun tog chancen og prøvede sin drøm af. I det hele taget er Linse nok en person med et væld af ideer om nye projekter hele tiden. Hun når dårligt at udføre et projekt før et nyt står i kø.

En af Linses store passioner er helt klart at hjælpe dyr i nød. Man mærker tydeligt at det er en sag der betyder rigtig meget og har en stor plads i hendes hjerte. Først og fremmest hundene. Dette emne har da også en stor plads i bogen. Næst efter Geggo, Cengiz og Alba er udsatte dyr nok det vigtigste i Linses liv. Det betyder også at Linse efter en del år som vegetar nu er gået all-in og er blevet veganer fuldt ud.

Et af hendes nyeste projekter går da også ud på, at hun startede en Veganer Take-Away sammen med en veninde. ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” kommer langt omkring Linse, de mennesker og dyr der betyder meget for hende og alle de projekter hun ustandseligt giver sig i kast med.

Man kommer langt ind i de dybeste tanker på brygge-dronningen. Ganske vist bor familien ikke længere på Bryggen, men det er nu engang der de kommer fra, så følelserne for denne bydel vil nok altid sidde dybt i Linse. ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” er bestemt en spændende biografi der er værd at fordybe sig i.

Bogen er gribende, smuk, tankevækkende, ærlig og åbenhjertlig og fyldt med morsomme passager. Jeg følte mig rigtig godt underholdt og kunne da nikke genkendende til nogle af de overvejelser som Linse har haft i forbindelse med at blive ældre og blive mormor, ikke mindst i kraft af at vi er samme årgang.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

politikens Forlag

5/6 Roser

"FREMMED FJENDE"

SKREVET AF BIRGITTE ABDEL

"fremmed fjende" skrevet af Birgitte Abdel

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Birgitte Abdel

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 28. september 2019

Sider: 438

Format: Hæftet

Genre: Krimi og Spændingsroman

ISBN-10: 8793755775

Anmeldt: 24. oktober 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Ved det almennyttige boligbyggeri Sjælsparken findes en 15-årig dreng bevidstløs efter et groft overfald. Politiets eneste vidne er ghetto-områdets lokale pusher, der angiver at have set en ung mand af fremmed herkomst flygte fra gerningsstedet. I en lejlighed i umiddelbar nærhed mødes en islamistisk terrorcelle.

Anonyme aktivister planlægger en demonstration på tiårsdagen for udgivelsen af Muhammedtegningerne. Snart rystes København af en hændelse, der puster liv i en slumrende frygt. FREMMED FJENDE er andet bind i serien om den egenrådige journalist, Beate Sejer Larsson, og den tilknappede kriminalkommissær, Steinar Knutsson.

Beate, der har svært ved at tilpasse sig gængse normer, tynges både på jobbet og i privatlivet. Hun nægter at forlige sig med familiens fortælling om, at hendes far omkom under en ferierejse i 2004. Afdækningen af terrorsagen og jagten på sandheden fører Beate helt ud på kanten.

Om forfatteren

Birgitte Abdel (f. 1963) har udgivet flere romaner og en digtsamling. Fortællingen om Beates skæve livshistorie startede med KADAVERET PÅ KLOSTERBAKKEN.

Anmeldelse:

Vi møder endnu engang journalist på Dagbladet Beate Sejer Larsson. Beate kæmper en evig kamp i sit indre med en fortid der bliver åbnet lidt mere for i denne 2. bog med Beate i front. Man fornemmer at Beate har et udtalt misbrug af spiritus og piller. Beate går igen sine egne veje og man fornemmer ikke altid hvor hun er på vej hen.

Men i sidste ende giver hendes reaktionsmønstre måske meget god mening. Beates kollega Stefan har sit bøvl med at bakke Beate op og beskytte hende overfor Dagbladets ledelse.

Lidt om den 1. bog om Beate Sejer Larsson & Steinar Knutsson ”Kadaveret på Klosterbakken”:

Beate Sejer Larsson drages tilfældigt ind i begivenhederne om det suspekte behandlingssted Momenta, og hun beslutter sig for at finde frem til, hvad der ligger bag et mystisk dødsfald. Undervejs drages Kriminalkommissær Steinar Knutsson ind i opklaringen af mordet.

Læs min anmeldelse af ”Kadaveret på Klosterbakken” på min Blog: http://krimiormen.simplesite.com

Tilbage til ”Fremmed fjende”. Selve historien starter med at man finder den 15-årige Kenny Laursen. Det viser sig at hans far Klaus Bo Laursen har startet et slags vagtværn i Sjælsparken, hvor de bor. Sjælsparken er et almennyttigt boligbyggeri med en beboersammensætning blandet af etniske danskere og mennesker af anden etnisk baggrund.

Det bliver Kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans team der får til opgave at efterforske overfaldet på Kenny Laursen. I en lejlighed i København mødes en flok mænd og man fornemmer at det her måske handler om en forestående terroraktion. Med til mødet er en hemmelig agent for PET.

Kriminalkommissær Steinar Knutsson besøger sammen med sin hund Hildur, Sjælsparken for at afhøre nogle af beboerne. Vi har at gøre med terroraktioner, mord, svigt, lemlæstelse, højreekstremisme og vold. Vores forventninger til hvor terrortruslen kommer fra bliver rykket og intet er måske som vi tror.

Hovedkarakteren i denne bog er helt klart kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans efterforskningshold. Denne gang har Beate ikke helt så fremtrædende en rolle som hun havde i ”Kadaveret på Klosterbakken”. Det er absolut en fremragende historie med et uventet plot.

Mine fordomme kommer op til fornyet overvejelse. Sandheden er ikke altid det vi tror at den er. Man overraskes og forbavses konstant fra første kapitel.

Jeg har læst lidt kritiske røster omkring coveret på bogen, men det står mig helt klart at hvis der har været kritik, så er den bestemt fremsat af personer der ikke har læst ”Fremmed fjende”. Coveret på ”Fremmed fjende” hænger perfekt sammen med indholdet af bogen. Så lige en lille reminder herfra 😊 Husk at læse litteratur inden du fordømmer enten indhold eller udseende.

”Kadaveret på Klosterbakken” var god men ”Fremmed fjende” er eminent med et rigt karaktergalleri som kræver at man holder tungen lige i munden. I sidste ende giver karaktererne dog god mening og har en berettiget funktion. Stille og roligt flettes de forskellige dele af historien sammen i ”Fremmed fjende”.

Mine varmeste anbefalinger til ”Fremmed fjende” med et håb om at vi kommer til at møde Steinar Knutsson, Beate, Stefan, Hildur og alle de andre fra opklaringsholdet igen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

Eller her:

Saxo.com

 

6/6 Roser

"BRØDBOGEN"

SKREVET AF

ANNEMETTE VOSS FRIDTHJOF

Brødbogen

Ingredienser

Dej

klar til at bage

Færdige Boller


FÅ LUKSUS I HVERDAGEN MED NEMT GODT BRØD

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Annemette Voss Fridthjof

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 25. september 2019

Sider: 176

Format: Indbundet

Genre: Bagebog

ISBN-13: 9788740056068 

Anmeldt: 23. oktober 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Denne brødbog gør det nemt og overskueligt at bage sit eget brød. Med mel, salt, vand og gær eller surdej kan man bage et godt brød. Altså et rigtig godt brød, faktisk. Resten – krumme, skorpe og smag – er noget, man kan hjælpe dejen til at udvikle gennem æltning, hævning og bagning.

Mere langhåret behøver det ikke at være. Men hvorfor søren er det så, at det brød, man bager derhjemme, ikke altid er helt så lækkert, som det man køber til overpris hos bageren eller nyder på dyre restauranter? Det forklarer Annemette Voss i denne bog uden at fortabe sig i kemi, nørderi og indviklede bageprocesser.

Hun viser, hvor nemt det faktisk kan være at bage brød med de rigtige kneb, og hvordan man med ro i maven ved at følge bogens opskrifter kan lave hjemmebagt brød, der er så godt, at man efterfølgende ikke har lyst til at spise andet. Opskrifterne er for overskuelighedens skyld baseret på en lille håndfuld af de allervigtigste meltyper, som kan fås overalt.

Derudover indeholder bogen en grundig og letforståelig gennemgang af tilblivelsen af ens egen surdej. Der er gode tips til æltning, hævning, konsistens, drys, bagning, opbevaring og holdbarhed, og bogen kommer omkring emner som boller (med og uden frø og kerner), brød (fra rugbrød til grydebrød til knækbrød) og sødt brød (fra fødselsdagsboller til tebirkes).

I alt indeholder bogen 50 nemme opskrifter på godt brød, der er bagt på enten gær eller surdej, og som vil få det til at dufte i hele hjemmet. Bogen giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. ”Jeg har villet lave en brødbog til hverdagen. Til folk, der elsker at gå i køkkenet, men som også tit har travlt. Bogen gør det nemt og overskueligt at bage godt brød,” fortæller Annemette Voss

Anmeldelse:

”Brødbogen skrevet af Annemette Voss Fridthjof er et fantastisk bud på en rigtig god og lærerig bage bog. Jeg holder meget af at bage men ind imellem kan der godt gå noget tid imellem. Men med ”Brødbogen” fik jeg rigtig god inspiration til bagning af et godt brød i den lidt sundere ende.

Jeg valgte at bage bløde Grahams Boller. Det valgte jeg blandt andet fordi, at jeg, som nok mange andre, har børn i huset som ikke er så vilde med grove boller. Så var min tanke at disse boller kunne være et godt alternativ til det lyse brød, som de yngste medlemmer af familien sværger til.

Resultatet blev virkelig nogle bløde, lækre boller, med en fantastisk mæthed i forhold til de lysere udgaver. Opskriften var let at gå til og skrevet så enhver kan være med. Det er sådan en bage bog skal være i min optik. Sådan at alle fra novicen til den mere trænede hjemme bager kan få glæde af opskrifterne.

Bogen er opbygget så man får en teknisk introduktion til at bage. Et afsnit som man, hvis man er stærk ud i bage kunsten, roligt kan springe over. Hvis man er lidt mere novice derimod, så vil man have rigtig stor glæde af lige at læse bage teknikken igennem. En detalje som jeg er ret vild med bogen igennem er, at Annemette Voss Fridthjof har samarbejdet med Skærtoft mølle om ”Brødbogen”.

Det betyder mere konkret at der hele bogen igennem med let hånd er strøet en masse gode tips og viden, fra Skærtoft mølle, i små bokse rundt om i bogen. En af de mere kuriøse fakta er denne:

”Bag udtrykket ”hvedebrødsdage” ligger en lille sjov historie. Det forholdt sig nemlig sådan, at tilbage i 1800-tallet dyrkede man hveden på de større gårde i Danmark. Når hveden var høstet, blev den brugt ved særligt fine lejligheder såsom bryllupper, og det er faktisk herfra at udtrykket ”hvedebrødsdage” stammer”

Som sådan ikke nødvendig viden for at bage et godt brød, men alligevel meget interessant. En anden fakta boks indeholder dette lille ”Guldkorn”:

"Har du ikke tid til at vente på koldhævning? Så tilsæt dejen en spsk. Økologisk citronsaft. Syren støtter den stenmalede mels gode bageevner, så du kan nøjes med et par timers hævning."

Det synes jeg personligt er ganske brugbar viden, da jeg meget ofte bager koldhævet brød. Ind imellem kunne det bare være rart at forkorte processen lidt. Bogen indeholder opskrifter på alt fra hvordan man laver en surdej til 7 gode grunddeje med anvisning til hvad de enkelte deje kan bruges til.

Man finder opskrifter på alt lige fra et godt rugbrød over kanelknækbrød til stenalderbites med mandler og tranebær. ”Brødbogen” er ganske enkelt en fantastisk hjælper til at bage et rigtigt lækkert brød uden at skulle bruge mange timer i køkkenet. Det bliver bestemt en bog som jeg personligt vil bruge meget flittigt.

Hvem drømmer ikke om, at bage de lækreste burgerboller som har lige præcis den størrelse der passer til humøret. Ja det gør jeg altså. Desuden så kan jeg godt lide at vide hvad der helt præcist er i den mad jeg serverer.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Brødbogen

6/6 Roser

"SOM OM VI ALDRIG RIGTIGT FANDTES"

SKREVET AF RIKKE DAHL

"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl


Fantstisk debut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rikke Dahl

Forlag: Turbine

Udgivelse: 28. marts 2019

Varighed: 16.16.20 timer

Format: Lydbog

Genre: Krimi og spænding

Oplæser: Laura Bøge Mortensen

ISBN: 9788740655742

Anmeldt: 22. oktober 2019

Forlaget skriver:

”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” af debutanten Rikke Dahl handler om, hvordan det lykkes for nogle mennesker at leve med dystre hemmeligheder, mens andre bukker under. Rikke Dahl er cand.mag. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og har skrevet for Dagbladet Information.

I en tidlig alder begyndte hun at læse Gunnar Staalesens krimier, og da hun kender en, der kender en, så fik hun held til at få den anerkendte krimiforfatter til at læse hendes manuskript igennem. Og han var imponeret! Christin Lindberg, thrillerens hovedperson, modtager en uventet telefonopringning.

Hendes barndomsveninde er død af sygdom. Selv om de to ikke har kontakt længere, så kommer beskeden om dødsfaldet til at fremstå som et opkald fra fortiden, der tvinger hende til at rejse tilbage til barndomsbyen – noget, hun ellers havde forsvoret at gøre. For ikke alene barndomsveninden er død – som forudset af uhelbredelig sygdom – også Nikolaj Hoffman er gået bort. Fundet død i en grøftekant.

I gymnasietiden var han den karismatiske og talentfulde forsanger i bandet Smalltown Empire og en del af Christins klike. Nu er han død, og Christin fornemmer, at det ikke er et hændeligt uheld … Christin Lindberg rejser tilbage til den provinsby, hvor hun har trådt sine barnesko og levet sin sorgløse gymnasietid. En provinsby, hun forlod, så snart det var muligt – og ikke længere har en tilknytning til.

Da hun vender hjem, møder hun alle dem, der aldrig forlod byen. Sammen med den lokale journalist Micki Reiss afdækker hun trin for trin fortidens forfærdelige hemmeligheder, der sætter alt i nyt lys. Rikke Dahl beskriver den klike, som formentlig findes på et hvert gymnasium i dette land. Og side for side udfolder hun, den menneskelige psykes forskellige overlevelsesstrategier.

Klikens medlemmer har reageret vidt forskellig på det, der skete den gang. Nogle lærte at leve med det, andre plages stadig dag efter dag.

Anmeldelse:

Bogen fik jeg tilsendt som anmeldereksemplar på lydbog fra forlaget Turbine. Anmeldelsen påvirkes ikke af dette, men er udelukkende et udtryk for min egen mening om bogen.

Christin bliver kontaktet af en barndomsveninde, Elisabeth. De har ikke talt sammen i mere end 20 år. Elisabeth fortæller at deres gamle veninde Katinka er død af kræft. Christin er lidt ligeglad, lige indtil Elisabeth fortæller at en af de drenge som hun gik i gymnasiet med, Nikolaj, 2 uger tidligere blev fundet død. At Nikolaj er død, chokerer Christin langt mere, end Katinkas dødsfald.

Christin er scenograf og arbejder normalt mest i udlandet. En anden gammel bekendt, Micki, er journalist og har skrevet en artikel om Nikolaj i forbindelse med hans død. Efter samtalen ringer Christin til endnu en veninde fra gymnasiet, Pauline, de har heller ikke talt sammen de sidste 20 år.

Christin beslutter sig for at tage til Katinkas begravelse i Jylland. Christin tænker tilbage på bandet Smaltown empire som bandt hende og hendes 8 gymnasievenner sammen. Bandet bestod af Nikolaj, Sebber (Sebastian), Kusius (Ole), Milan, Simon og Natalie. Pigerne Ingeborg, Christin og Pauline var altid sammen med bandet nærmest som 3 ekstra medlemmer.

Historien svinger mellem 1993 og nutiden 2013. I 1993 har bandet deres helt store koncert der bliver anmeldt i den lokale avis. Micki som dengang var praktikant på den lokale avis lover at anmelde koncerten, som skulle være bandets helt store højdepunkt i deres karriere. Pauline skulle filme og Cathrin skulle lave scenografien.

Tilbage i nutiden opsøger Cathrin, Micki og sammen prøver de at finde alle medlemmerne af bandet. Hvad er der blevet af dem? Micki var ikke rigtigt en del af gruppen, dengang, men han higede efter deres accept, men følte ikke rigtigt at han fik den. Langsomt finder Micki ud af at han nok skal være glad for, at han aldrig blev en del af gruppen. Hvem kan han stole på og hvad er det at de skjuler?

Det viser sig snart, at ingen af bandmedlemmernes drømme blev som de i 1993 havde forestillet sig. Faktisk er det som om, at ingen af bandmedlemmerne nogensinde rigtigt forlod deres hjemby og hænger fast i deres gymnasietid. Hvad skete der den aften i 1993? og hvor blev deres drømme af?

Jeg fik tilsendt ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” fra forlaget Turbine som lydbog. Via appen Bookmate hørte jeg bogen, oplæst af Laura Bøge Mortensen, faktisk hele 2 gange. Undervejs fik jeg den tanke at vi vel alle har oplevet et eller andet i vores barndom eller ungdom som præger resten af vores liv og er medbestemmende for hvor vores livsbane går hen.

Udover at bogen er en spændende thriller har Rikke Dahl formået at få de følelser, man som barn/teenager tumler med, inkorporeret i teksten. En svær og fantastisk manøvre. Så godt som alle de unge i ”som om vi aldrig rigtigt fandtes” levede i mere eller mindre dysfunktionelle familier.

Det var den følelse jeg sad tilbage med. Et godt stykke inde i bogen fik historien en overraskende drejning. En drejning der gjorde, at jeg simpelthen måtte høre ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” én gang til. Historien er en psykologisk thriller fyldt med spænding. Gang på gang blev jeg overrasket over endnu en drejning af historien.

På intet tidspunkt havde jeg spottet hvor historien egentlig var på vej hen. ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” skrevet af Rikke Dahl får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl kan købes hos forlaget:

Turbine.dk

eller hos 

Saxo.dk 

6/6 Roser

"EN URETFÆRDIG TID"

SKREVET AF GERTRUD TINNING

"En uretfærdig tid" skrevet af Gertrud Tinning


Historisk roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Gertrud Tinning

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 30. september 2019

Sider: 464

Format: Indbundet

Genre: Historisk roman

ISBN-13: 9788740050806

Anmeldt: 14. oktober 2019

Forlaget skriver:

Gribende historisk roman om kvinders og mænds liv i byen og på landet i 1880’erne. I 1880’erne var Rubens væverier på Frederiksberg en af Danmarks største arbejdspladser med 500 ansatte. Her arbejder den unge kvinde Nelly. En dag kommer en af de andre unge arbejdersker ud for en frygtelig ulykke, og Nelly må sørge for at Marie kommer fri af maskinen og bliver bragt til hospitalet.

Der er ingen hjælp at hente fra de overordnede mænd, tværtimod. Nelly bor i det fattige kvarter i Borgergade. Her møder hun bondesønnen Johannes fra Jylland, som sover hos hende den nat, hun bliver overfaldet. Johannes bliver fængslet og anklaget for overfaldet, men er det virkelig ham, der har gjort det?

På Johannes’ fædrene gård i Jylland bor hans søster Anna stadig. Johannes’ tvillingebror skal arve gården, og Johannes skal købe sit eget sted, men han har ingen penge. Storbonden Peder lover ham et lån, hvis Anna vil gifte sig med ham. Da Anna hører, at hendes bror sidder i arresten i København, giver hun fanden i det hele og stikker af for at komme sin bror til undsætning.

Gertrud Tinning har skrevet en handlingsmættet historie om vilkårene for kvinder og for mænd på landet og i byen i slutningen af det 19. århundrede

Anmeldelse:

Vi er i København 1885. Nelly og Marie arbejder på klædefabrikken Ruben. Marie er gift med Nellys bror Gustav og kommer til skade ved en af vævene. Det lykkes Nelly og en af formændene, Fingerbøllet, at køre den svært tilskadekomne Marie på Kommunehospitalet. Nelly er rasende over, at ingen har villet skifte den rem, der var skyld i Maries ulykke. Om morgenen er alle remmene på Maries væv skiftet. Nelly prøver at samle de andre kvinder til et møde på grund af Maries ulykke, men bliver overfaldet en nat, og naboen Johannes bliver fængslet og anklaget for mordforsøg.

I 2. del af bogen starter historien 8 måneder tidligere, imens Johannes stadig bor på faderens gård i Uldum i Jylland. På gården bor også hans tvillingebror Harald og søsteren Anna. Faderen vælger, at der skal trækkes lod om, hvem af de to brødre, der skal overtage gården efter ham, og da lodtrækningen falder ud til Haralds fordel, fortæller Johannes Anna, at  han vil rejse til København for at søge arbejde på B & W. Nogle måneder senere kommer der et telegram fra arresten i København om, at Johannes er fængslet for overfald. Anna tager til København for at hjælpe Johannes.

I 3. del følger vi Annas besværligheder i København, hvor hun besøger Johannes i fængslet og fortæller ham, at hun har fundet en forsvarer til ham. Johannes bliver kendt skyldig på grund af en enkelt vidneforklaring, men vidneforklaringen er pure opspind, og derfor forsøger Anna at finde flere vidner til hændelsen.

Johannes bliver ført til det fængsel hvor han skal tilbringe resten af sit liv for en forbrydelse han ikke har begået. Hans eneste håb om frelse er hans egen engel Anna.

Umiddelbart var jeg ikke sikker på om romanen “En uretfærdig tid” var en historie der ville fange mig. Men meget hurtigt blev jeg helt fanget af det fantastiske sprog og den skønne måde som forfatteren Gertrud Tinning formulerer sig på.

Man føler sig ganske enkelt båret tilbage til 1880'ernes arbejderklasse og den måde arbejderne bliver behandlet på. Både af arbejdsgivere og de lidt højere klasser. Der er ingen tvivl om at der på den tid, var meget stor forskel på middelklassen og arbejderklassen. Vi er på den tid hvor kvinderne begyndte at røre på sig både hvad angår kvindekamp og ligestilling på arbejdsmarkedet.

Historien tager udgangspunkt i virkelige hændelser. Såsom første gang kvinderne “tillod” sig at strejke samt den første kvindelige arbejderbevægelse. Johannes søster Anna er virkelig en usædvanlig stærk og modig kvinde der både gør alt hvad hun kan for at prøve at redde sin elskede bror samt stiller sig forrest i kampen for ordentlige arbejdsforhold og ligestilling for kvinder på arbejdsmarkedet.

Det er en fantastisk fortælling hvor jeg både følte mig utroligt spændt på hvor historien ville føre mig hen samt rørt over historien og karakterernes udvikling. Et ekstra tvist er der desuden over den detalje, at der faktisk har eksisteret en klædefabrik der hed Ruben. “En uretfærdig tid” ER både uretfærdig, rørende, smuk og spændende lige fra første kapitel.

Bogen får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

"SPIS DIG FRI FOR TYPE 2 DIABETES" 

SKREVET AF JANE KUDSK

"Spis dig fri for type 2 diabetes" skrevet af Jane Kudsk


Sænk blodsukkeret ved at glemme alt det du har lært om fedt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jane Kudsk

Forlag: Forlaget Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 20. september 2019

Sider: 180

Format: Paperback

Genre: Livsstil

ISBN-13: 9788793755741

Anmeldt: 7. oktober 2019

Forlaget skriver:

Mere end hver 10. dansker har Type 2 diabetes eller har så højt blodsukker, at de er godt på vej til at udvikle sygdommen! Hvorfor rammer denne sygdom, der engang blev kaldt gammelmandssukkersyge, nu også unge mænd, kvinder og børn? Og hvorfor er udbredelsen af sygdommen eksploderet de seneste årtier?

Jane Kudsk er ekspert i ernæring og Type 2 diabetes, og i denne bog afslører hun:

• Hvorfor forfejlede kostråd og fokus på medicinsk behandling har gjort Type 2 diabetes til en udbredt, kronisk sygdom

• Hvordan du kan spise dig til et naturligt, stabilt blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt og forkæle dig selv med nærende og velsmagende mad.

Mange vil blive overraskede over bogens budskab: vi skal nemlig spise meget mere fedt. Med udgangspunkt i den nyeste forskning og de mange diabetikere hun har hjulpet fri af sygdommen, gør Jane Kudsk op med myten om, at fedt gør os fede og syge. Ved at spise mere naturligt fedt vil du opleve en helt ny mæthed, og du kan ændre hele balancen i din krop og gå fra diabetiker til ex-diabetiker.

Bogen giver dig 9 Trin til at spise dig fri og indeholder et væld af gode råd til at ændre madvaner og få motivation til varig forandring.

Om forfatteren

Jane Kudsk (Cand.techn.al.) har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring fra Københavns universitet (tidl. Den kgl. Veterinær og Landbohøjskole).

Hun er stifter af Spis dig fri, hvor hun holder foredrag, kurser og individuelle livsstilsforløb. Hun er en aktiv blogger vedrørende den nyeste forskning om ernæring og Type 2 diabetes på spisdigfri.dk.

Anmeldelse:

Jeg modtog ”Spis dig fri for type 2 diabetes” skrevet af Jane Kudsk som anmeldereksemplar. Dette har dog ingen indflydelse på min anmeldelse. Anmeldelsen er skrevet ud fra mine egne meninger og holdninger.

Bogen har undertitlen ”Sænk dit blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt”. Jeg har en vis interesse i hvordan man kan forbedre livskvaliteten for personer med diabetes og finde måder hvorpå man kan minimere følgevirkningerne af den medicin man har behov for som diabetiker. Jeg har, som mange andre, en del mennesker i min omgangskreds og familie der har fået diagnosen diabetes.

Bogen er overskuelig og delt op i 3 dele. 1 del forklarer hvorfor Jane Kudsk mener at Symptombehandling gør type 2 diabetes kronisk. 2. del forklarer hvorfor forfejlede kostråd har gjort dig syg. 3. del indeholder 9 trin til at spise dig fri for type 2 diabetes.

Bogen starter, for mig, lidt grænseoverskridende. Men jeg er ikke blind for, at Jane Kudsk har en faglig ekspertise.

Jane Kudsk skriver, at de kostråd man siden 70`erne har fået af alle eksperter og læger er forkerte og bør vendes på hovedet. Medicinen fastholder patienterne i diabetesdiagnosen og gør diagnosen kronisk, og at man med en helt anderledes kost, i nogle tilfælde, kan blive helt fri for diabetes og medicinen.

Det sig drastisk, så diagnosen i dag rammer alle aldre og køn. Selv ganske unge mennesker får diagnosen diabetes 2.

D er bemærkelsesværdigt at for år tilbage da var det mest ældre mænd der blev diagnosticeret med type 2 diabetes. Det kan man jo kun give Jane Kudsk ret i. Dette har ændretet er desuden bemærkelsesværdigt at siden kostrådene blev offentliggjort i starten af 80`erne er diabetesdiagnoserne eksploderet. Jane Kudsks første råd i ”Spis dig fri for diabetes 2” er ganske enkelt at holde op med at spise sukker. Med den rette kost skriver forfatteren, at man kan blive helbredt for sin kroniske sygdom.

Ifølge Jane Kudsk bør man undgå kulhydrater i form af kartofler, brød, rid og pasta da disse fødevarer indeholder for mange kulhydrater. Bogen gennemgår grundigt de forskellige typer diabetes. Man får man en rigtig god og grundig forklaring på hvad blodsukker er og hvordan kroppen reagerer på både for lavt og for højt blodsukker.

Dernæst gennemgås de 8 tegn man skal være opmærksom på hvis man ikke har diagnosen. Når man har diabetes, er der en hel del følgesygdomme der er vigtige at være opmærksom på. Man kan vel kun give Jane Kudsk ret i at det er langt bedre hvis man kan gøre en indsats med hensyn til kost og motion i god tid før man eventuelt bliver ramt af følgesygdommene. Måske kan man endda hen ad vejen få sat medicinforbruget ned, eller endda helt undvære sin diabetes medicin.

Jane Kudsk skriver, at lav kulhydratholdig kost kan være med til at minimere medicinforbruget. En af de ting Jane Kudsk pointerer er at måske skal de kendte kostråd i virkeligheden ikke være ens for alle.

Det er der vel også en vis logik i. vi er trods alt ikke ens og har heller ikke samme aktivitetsniveau. I bund og grund ønsker Jane Kudsk at gøre op med de oprindelige kostråd der blandt andet gik ud på at spise mindre fedt og i det hele taget gøre op med fedtforskrækkelsen.

Det var en yderst interessant bog med nogle gode tanker og argumentationen er absolut logisk. Jeg fik en meget grundig forklaring på både blodsukker, insulin og forskellene på de forskellige typer diabetes. Forfatterens tanker omkring sukker, kulhydrater og fedt gav rigtig god mening.

Bogen forklarer begreberne på en klar og let forståelig måde. Jeg kan absolut give bogen mine bedste anbefalinger. Udover at den på en rigtig god måde forklarer hvad diabetes 2 er og hvad man kan gøre selv, så er den faktisk også lidt skræmmende læsning.

Jane Kudsk har en hjemmeside hvor du kan læse mere og tilmelde dig hendes nyhedsbrev:

https://spisdigfri.dk/

Derudover har Jane Kudsk også en Facebook gruppe hvor du kan tilmelde dig:

https://www.facebook.com/groups/spisdigfrifortype2diabetes/about/

Bogen kan købes her:

https://spisdigfri.dk/diabetesbogen

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

THORS HAMMER

SKREVET AF RASMUS DAHLBERG

"Thors hammer" skrevet af Rasmus Dahlberg


Naturkatastrofe

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rasmus Dahlberg

Forlag: Turbine Forlaget

Udgivelse: 4. april 2019

Sider: 627

Format: ePub

Genre: krimi

ISBN-13: 9788740654844

Anmeldt: 7. oktober 2019

Om bogen:

Når kun håbet er tilbage … Jonas Kvist fra Beredskabsstyrelsen rejser til Island sammen med Pandoracellen – en lille gruppe af meget forskellige eksperter, som ved flere lejligheder har vist deres værd i krisesituationer. Sammen skal de deltage i en katastrofeøvelse med de islandske beredskabsmyndigheder, men træning bliver til virkelighed, da vulkanen Katla går i udbrud.

Fra deres base om bord på kystvagtskibet Thor følger Pandoracellen udviklingen tæt, mens islændingene forbereder sig på lavastrømme, giftige gasser og floder af smeltevand fra gletsjeren på Katlas top. Mens askeskyen fra vulkanudbruddet nærmer sig Europas luftrum, og nye trusler dukker op fra en overraskende kant, må Jonas lede Pandoracellen, som pludselig får en central rolle i håndteringen af krisen.

Samtidig udøver en ung, mystisk kvinde med en hammer tatoveret på håndryggen en stærk indflydelse på Jonas, og han hvirvles ind i et islandsk familiedrama med forbindelser til både vulkanen og Pandoracellens tidligere bedrifter. Da situationen udvikler sig allermest kritisk, må Jonas selv kaste sig ud i kampen for alt det, han har kært.

Anmeldelse:

Jeg modtog bogen ”Thors hammer” skrevet af Rasmus Dahlberg som E-bog af Turbine Forlaget.

”Thors hammer” er 3. bind i serien om Pandoracellen, men den første bog som jeg har stiftet bekendtskab med. Det betød, at jeg i starten af bogen lige skulle finde ud af hvad dette pandoracellen egentlig var for en størrelse. Det var bestemt, en stor fordel at bogens karakterer var beskrevet først i bogen.

De første 2 bøger i serien hedder ”Pandoracellen” og ”Dødens droner”.

Jonas Kvist er leder af Pandoracellen. Pandoracellen er et team af eksperter der bliver aktiveret i særlige krisesituationer. Jonas er normalt specialkonsulent i beredskabsstyrelsens center for beredskabsanalyse. Pandoracellen består, foruden Jonas, af en pensionereret oberst fra hæren, en kvinde med en ph.d. i internationale sikkerhedsforhold, En freelance journalist og en civilforsvarsekspert. Så man må vel sige at teamet er godt klædt på til katastrofe- og krisesituationer. Hvilket der er masser af i ”Thors hammer”.

Jonas er kæreste med Nynne Findsen som er sociolog og fuldmægtig i beredskabsstyrelsen med særligt ansvar for udredelsen af national beredskabskultur. Nynne er i ”Thors hammer” udlånt til forsvarets efterretningstjenestes center for Cybersikkerhed.

I historien er der ind imellem henvisninger til de tidligere bøger i serien om pandoracellen. Så jeg tænker da, at det havde været en fordel, hvis jeg havde stiftet bekendtskab med de 2 foregående bøger.

Jonas` datter Henriette skal på tur med sin gymnasieklasse til Island. Jonas, Nynne og resten af Pandoracellen er tilfældigvis booket på samme fly da de også skal til Island i forbindelse med deres respektive jobs.

Undervejs følger man blandt andet en fiskekutter der er på vej fra Færøerne til Islandsk farvand. Center for Cybersikkerhed i København. London Volcanic advisory centre i England. Flyvestationen i Karup. Ikke mindst følger man en guvernør i Beijing, Kina. Så man må sige at ”Thors hammer” og Rasmus Dahlberg fører læseren vidt omkring.

”Thors hammer” er en fantastisk historie der kræver at læseren holder tungen lige i munden. Man får naturkatastrofe, kærlighed, svigt, it-kriminalitet, afpresning, sammenhold, ofringer til de gamle nordiske guder, pubertetsvanskelige unge, redningsaktioner, national krise og politikeres tåbelige beslutninger der giver en fremmed magt mulighed for at tvinge et folkestyre til trældom.

Der er ingen tvivl om, at der er action i ”Thors hammer fra første side. Lige når man tror at nu nærmer historien sig en afslutning. Så flettes der endnu en katastrofe eller en ny type kriminalitet ind i historien.

Sideløbende med alt dette så har man en malende og smuk beskrivelse af den islandske Natur og dens befolkning. Der er ingen tvivl om, at Rasmus Dahlberg har tabt sit hjerte til Island. Han skriver i efterskriften at Island er hans andet hjem. Det mærker man tydeligt i hans beskrivelser.

Undervejs fik jeg minder tilbage til 2010 da en askesky fra et islandsk vulkanudbrud forhindrede flyene i at lette i de europæiske lufthavne. Kort sagt så kommer historien i bogen vidt omkring mange emner.

Jeg fik som læser en masse nordisk historie ind med ”Thors hammer” som jeg faktisk ikke kendte til i forvejen. Meget spændende og lærerigt.

De 2 første bøger om Pandoracellen ryger helt sikkert på mn ”to-read”-liste.

Mine varmeste anbefalinger til denne spændingsmættede krimi med en fantastisk levende beskrivelse af Islands smukke og voldsomme natur.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan evt. købes her:

Turbine.dk

eller

Saxo.com

5/6 Roser

JUSSI

SKREVET AF JONAS LANGVAD NILSSON

Jussi skrevet af Jonas Langvad Nilsson


En velskrevet biografi

Forfatter: Jonas Langvad Nilsson

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 31. maj 2017

Sider: 408

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740013511

Anmeldt: 2. oktober 2019

Forlaget skriver:

Jussi Adler-Olsen er på få år blevet et velkendt navn i både Danmark og udlandet. Hans bøger om strømeren Carl Mørck og hans to medhjælpere Assad og Rose udkommer over hele kloden og har solgt i over 16 millioner eksemplarer. Serien er ved at blive filmatiseret, og når han ankommer til Tyskland, verdens vigtigste bogmarked, modtages han som en rockstjerne.

Men hvad kræver det at blive en international bestsellerforfatter? Har det en pris? Og hvorfra kommer evnen til at beskrive bestialske mord og menneskelig ondskab af en anden verden? Biografien JUSSI viser hidtil ukendte sider af en af Danmarks mest succesfulde forfattere. Det er på en og samme tid et danmarksbillede og historien om en dreng, der voksede op på tre forskellige sindssygehospitaler og blev venner med de patienter, som ikke var raske nok til at færdes i samfundet udenfor.

Det er historien om stædighed, hårdt arbejde og en lille smule held. Og så er det et portræt af en mand, som går hele vejen. Hver gang.

Anmeldelse:

Jeg fik bogen om Jussi da jeg havde fødselsdag tidligere i år. Min bonusdatter havde købt den til mig. Den mest perfekte gave, som jeg kunne ønske mig.

De første 5 år af sit liv boede Jussi ved Peblingedosseringen i København med sine forældre og sine 3 søstre. På et tidspunkt blev faderen Henry Olsen ansat som overlæge på det nye sindssygehospital i Brønderslev.

De boede i Brønderslev indtil 1963 hvor far Henry får tilbudt et nyt job. Jussi færdiggør sin folkeskole i Brøndbyøster og tager en matematisk studentereksamen på Rødovre statsskole. Jussi har været tegneserieantikvar, filmstuderende, fredsaktivist, forlægger, tegneseriedirektør, ugebladsredaktør og forfatter.

I 1985 blev Jussi færdig med bogen Russisk kabale men han syntes at den var så dyster, at han lagde den ned i en skuffe. Jussi udgiver sin debutbog Alfabethuset i 1997, men salget skuffer. Jussi og vennen Keld tager på researchtur til Washington. Jussi er i gang med at skrive Washingtondekretet.

Så opfinder han figuren Carl Mørck. Snart er Jussi i gang med at skrive Kvinden i buret. I 2007 udkommer den første bog om afdeling Q. Her 12 år senere er nummer 8 netop udkommet, Offer 2117. Jussi er en fantastisk biografi om en fantastisk forfatter. Jeg har læst de 11 bøger som Jussi Adler-olsen indtil nu har udgivet  og de er simpelthen noget af det bedste der findes i krimigenren.

Alle 8 bøger i serien om afdeling Q, Rose, Assad, Carl Mørck og alle de andre karakterer i bøgerne har jeg desuden hørt som lydbøger. Jeg har da også set filmene om afdeling Q. Dem er jeg nu ikke helt så begejstret for. Jeg synes på ingen måde at de yder bøgerne retfærdighed.

I biografien om Jussi får man et lille kig ind i hovedet på forfatteren: Hvad synes han om filmatiseringen af sine bøger? Jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg kun har set filmene fordi jeg nu engang har læst til bøgerne. Jussi Adler-olsen har jeg mødt adskillige gange på vores årlige ture til Bogforum i Bella centret ved København.

Han er præcis så imødekommende overfor sine læsere som biografien lægger op til. Derudover så ved han præcis hvordan han skal promovere firmaet ”Jussi Adler-olsen-Forfatter” overfor sit publikum AKA mig 😊 Biografien går lidt let hen over Jussis barndom. Til gengæld så får man et meget uddybende indblik i hans forfatterskab.

Alle de udgivelser der har været indtil 2016 bliver gennemgået enkeltvis. Man får et rigtig godt indblik i hvordan Carl Mørck dukkede op i Jussis liv og hvor svært det ind imellem kan være når man som forfatter har lovet sig selv og læserne at bøgerne om afdeling Q skal ende med den 10. bog og forfatteren allerede nu, kender den sidste sætning der skal afslutte serien.

Man skal ikke forvente en 100 % kronologisk gennemgang af Jussis liv fra ende til anden. Bogen springer en del men egentlig synes jeg alligevel at bogen hænger meget godt sammen og er yderst velskrevet. En anden fin detalje er, at Jonas Langvad Nilsson har interviewet Jussis omgivelser om emner som Jussi Adler-olsen ikke selv er meget for at tale om.

Ganske enkelt en grundig biografi og et sjældent fantastisk indblik i en verdensberømt succes forfatter. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til en skøn biografi. Skrevet med respekt for Jussi Adler-olsen og med et væld af skønne billeder.

Vurdering: 6/6 Roser

krimiormen

 

Her kan bogen købes:

 

Politikens Forlag

6/6 Roser

Der er ikke indlagt nogen video