en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁


Krimiormen

Jeg holder rigtig meget af, at læse bøger og jeg læser en masse af dem. Alene det sidste år har jeg læst 70 bøger i forskellige genrer :) Jeg er helt klart mest til Krimi-genren, livsstilsbøger og biografier, men læser også gerne alt muligt andet :) 

Denne Blog er lavet med det formål, at jeg vil anmelde de bøger jeg læser forhåbentlig til glæde og gavn for en masse mennesker der ligesom jeg gerne læser en god bog. jeg anmelder som helt almindelig læser uden akademisk baggrund men med næsten 50 års erfaring som bogorm.

Er du forlægger eller forfatter og gerne vil have anmeldt en bog så er du meget velkommen til at kontakte mig på

Krimiormen@gmail.com.

Susanne Kjær Seidler

Rødovrevej 236C, 1 tv

2610 Rødovre

61 26 20 89

Slægtsforskning er en anden af mine store interesser. Derfor er jeg med tiden blevet frivillig på et lokalhistorisk arkiv. 

Jeg håber, at du får lige så stor fornøjelse af at "Surfe" rundt på min blog, som jeg har haft af, at læse og anmelde bøgerne der er på Krimiormens Blog.

"PIGEN UNDER TRÆET"

SKREVET AF SARA BLÆDEL

"Pigen under træet" skrevet af Sara Blædel

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Sara Blædel

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 15. november 2019

Sider: 319

Format: Indbundet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788740053692

Anmeldt: 15. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter. Camilla Lind er tilbage på kriminalredaktionen på Morgenavisen og insisterer på at optrevle, hvad der egentlig skete, dengang Susan forsvandt.

Da Camilla opsøger Susans gamle klassekammerat, Pia, for at få mere at vide, finder hun en familie knuget af sorg, fordi Pia samme morgen er gået i Dyndet og har druknet sig. Louise Rick er på orlov fra sit job i Drabsafdelingen og er i utide blevet kaldt hjem fra sin jordomrejse, efter hendes bror har forsøgt at begå selvmord.

Han er sønderknust, fordi hans kone, Trine, igen har forladt ham og deres to små børn. Louise prøver at hjælpe sin bror med at finde Trine, som ikke har givet lyd fra sig, siden hun forlod hjemmet. I sin søgen blandt Trines ting finder Louise et gammelt klassebillede, og det går op for hende, at Trine i sin tid gik i klasse med Susan og Pia og var med på den lejrskoletur, hvor Susan forsvandt …

Anmeldelse:

I ”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel er forfatteren tilbage i krimi-genren efter en lille svip-tur i trilogien om Ilka. Louise Rick er på jordomrejse med sin plejesøn Jonas, kæresten Eik og hans datter Stephanie. Hun bliver kaldt hjem da hendes bror har prøvet at begå selvmord.

Mikkels samlever Trine er forsvundet. Mikkel er dybt ulykkelig og deprimeret over Trines forsvinden. Samtidig har Louise sine egne overvejelser om sit forhold til Eik. Selvom Louise stadig har orlov fra sit job, starter hun sine egne undersøgelser af hvorfor Trine er forsvundet. Louise er dybt frustreret over følelsen af at være pårørende og ikke, som hun plejer at være efterforsker. Hun indgår derfor et samarbejde med lederen af efterforskningen, Nygaard.

Liget af en ung pige bliver fundet, på Bornholm under et dække af insekter. Det viser sig at være Susan Dahlgaard, der forsvandt på mystisk vis tilbage i 1995. Susan gik på Osted skole sammen med Trine. De var i 1995 på lejrskole på Bornholm og Susan kom aldrig med hjem. Så der har vi koblingen til Louise Ricks undersøgelse af, hvor Trine er blevet af.

Louises veninde, journalisten Camilla Lind får til opgave at skrive om Susan og tager til Bornholm for at tale med vidnerne fra 1995. Camillas søn Markus er blevet 17 år og bliver voksen og uafhængig alt for hurtigt, synes Camilla. Camilla har næsten altid været alene med Markus og nu har hun svært ved at slippe ham og erkende at han er ved at være voksen og selvstændig.

Susan var veninde med pigerne Trine, Pia og Nina. Det er dog kun Nina som Camila kan få fat i. Pigerne gik i klasse med Mona. Mona har efter hun kom hjem fra lejrskolen kæmpet med sin psyke og er ofte indlagt på psykiatrisk hospital. Mona ender med at have en ret central rolle i Camilla Lind og Louise Ricks undersøgelser af hvad der skete i 1995 og hvorfor Trine er forsvundet.

Med ”Pigen under træet” skrevet af Sara Blædel er forfatteren tilbage i Louise Ricks verden. ”Pigen under træet” er den 10. bog i serien om Louise Rick og hendes veninde journalisten Camilla Lind. Jeg må krybe til korset og tilstå, at Louise Rick før har været ude i mere fængende og fantastiske historier end i ”Pigen under træet”.

Javist det er Sara Blædel og hun er generelt en fantastisk fortæller. Men bogen mangler sit sædvanlige twist. Den mest interessante karakter er uden tvivl Mona. Hun har mange lag i sig og gør bogen så meget bedre. Måske skal det ses i forhold til at Louise Rick stadig er på orlov fra sit job.

Så ”Pigen under træet” er en sag hun går ind i som privatperson for at hjælpe sin bror Mikkel ud af en voldsom livskrise. Jeg svinger mig op på 4 roser til ”Pigen under træet” fordi historien trods alt hænger godt sammen og stadig, helt som Sara Blædel plejer, er skrevet fuldstændigt blændende og i et fantastisk sprog.

Derudover imponeres jeg over researchen til bogen. Jeg mærker tydeligt at der er lagt et meget stort arbejde i at steder, personer og handling er troværdige. Jeg anbefaler bestemt 10. bog om Louise Rick og Camilla Lind og ser meget frem til om og hvornår der kommer en 11. bog i serien.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

"NEMT PÅ BUDGET"

SAMLET OG UDGIVET AF FADL`S FORLAG


Lækre billige opskrifter

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Emma Martiny, Camilla Stemann Jensen, Christine Bonde, Emilie Horn Andersen, Helle Brønnum Carlsen, Louise Beck Brønnum, Louise Bruun, Mia Gardum, Mia Sommer, Peter Nøhr Christensen og Asmus Gamdrup Petersen Jensen, Torben Kitaj

Forlag: FADL`s Forlag

Udgivelse: 21. oktober 2019

Sider: 192

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788793810266

Anmeldt: 11. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Med denne bog får du adgang til 75 opskrifter på retter, der er både velsmagende og budgetvenlige. Her får du inspiration til, hvordan du gør både din mave og din bankrådgiver glad uden at gå på kompromis med smagen, og der er opskrifter til alle lejligheder. Er du træt af at spise havregrød til aftensmad, eller savner du inspiration til, hvordan du får et beskedent madbudget til at række så langt som muligt?

Man behøver ikke bruge spandevis af safran, dyr kaviar eller franske trøfler for at lave lækker og inspirerende mad. Med enkle, lækre og billige råvarer kan du komme langt – vi har skruet ned for dyre ingredienser, men op for legelysten og smagen. Med Nemt på budget får du inspiration til delikate retter, der er billige og lette at lave, så du i fremtiden kan servere de lækreste retter uden at have dårlig samvittighed.

Nemt på budget er for dig, der gerne vil spare lidt penge – uden at spare på smagen!

Anmeldelse:

”Nemt på budget” samlet og udgivet af FADL`s Forlag er en samling af 75 prisvenlige retter. Retterne er samlet fra nogle af FADL`s tidligere udgivelser af kogebøger. Opskrifterne i bogen er kreeret af Emma Martiny, Louise Bruun & Torben Kitaj, Christine Bonde, Mia Sommer, Mia Gardum, Louise Beck Brønnum & Helle Brønnum Carlsen, Emilie Horn Andersen, Asmus Gamdrup Petersen Jensen & Peter Nøhr Christensen samt Camilla Stemann Jensen.

”Nemt på budget” er fyldt med lækre, inspirerende og smukke billeder. Sådan nogle billeder der straks giver mig lyst til at gå i køkkenet og kreere lækre billige retter. Opskrifterne fik mig såmænd også løftet op i det nostalgiske hjørne da jeg så opskriften på ”Stuvet hvidkål med kanel og sukker”. Det er en ret som min mormor tog med sig fra Nordjylland. Hvert eneste år til familiens julefrokost var det en ret som vi fik til aftensmad inden folk tog hjem. En tradition som vi stadig holder fast i.

Nemt på budget” er delt op i morgenmad, forretter, hovedretter, tilbehør og desserter. Der er opskrifter på ”Koldhævede boller” og ”Cremet grønkålssuppe med hvide bønner og bacon”. Noget jeg holder meget af er kartoffelpizza og i bogen er der en opskrift på ”kartoffelpizza med soltørrede tomater” en ret som vi helt sikkert skal have afprøvet.

En af de mere spændende og moderne opskrifter er på ”confiterede citroner”, noget som jeg glæder mig til at prøve, at lave. Når vi når næste sommer kunne det da også være lækkert med en god gammel kending som der også er en opskrift på i ” Nemt på budget”. Nemlig ”Rødgrød med jordbær og rabarber”.

Som i bogen ”Nemt glutenfrit” er der heller ikke i denne bog noteret i opskrifterne hvilken bog den enkelte opskrift stammer fra, men der er et register sidst i bogen. Jeg valgte at lave ”15-minutters pasta med avocadopesto”. En virkelig lækker og hurtig ret, som navnet også antyder.

I stedet for gærflager valgte jeg at tilsætte en god håndfuld revet mozzarella, som et lækkert touch til retten. En virkelig lækker og velsmagende ret, der ovenikøbet var hurtigt lavet. Det er helt bestemt ikke sidste gang vi her i familien laver en kød fri ret på denne måde.

”Nemt på budget” Får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en kogebog fyldt med lækker inspiration til retter til et rimeligt budget. I denne uge kan bogen købes på forlagets hjemmeside med rabat.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

https://fadlforlag.dk/produkt/nemt-paa-budget/

5/6 Roser

"NEMT GLUTENFRIT"

SAMLET OG UDGIVET AF FADL`S FORLAG


Glutenfri opskrifter

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Emma Martiny, Camilla Stemann Jensen, Emilie Horn Andersen, Helle Brønnum Carlsen, Louise Beck Brønnum, Louise Bruun, Mia Gardum, Mia Sommer, Peter Nøhr Christensen og Asmus Gamdrup Petersen Jensen, Signe Moesby Leth, Torben Kitaj, Xenia Østerby Jensen

Forlag: FADL`s Forlag

Udgivelse: 21. oktober 2019

Sider: 192

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN: 9788793810259

Anmeldt: 10. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Mange forbinder glutenfri kost med en diæt støvsuget for alt, der hedder lyst brød og pasta, men nu viser Nemt glutenfrit dig, hvor let det er at leve glutenfrit – uden at du føler, at du går glip af noget! Måske lider du af cøliaki, eller også prøver du på at skære ned på dit glutenindtag.

Denne bog er for alle, der er nysgerrige på det glutenfrie køkken og de fordele, man kan drage af en glutenfri kost. Kogebogen indeholder de mest delikate og velsmagende opskrifter, så du selv kan bage både pandekager og vafler eller servere en hel glutenfri menu, hvor de fleste kan være med.

Der er skruet ned for indholdet af gluten, men op for smag og madglæde! Bogen er en kompilation af 10 andre kogebøger fra FADL’s Forlag, hvoraf de lækreste glutenfri opskrifter er blevet plukket ud og inddelt på ny. I Nemt glutenfrit er opskrifterne inddelt de fem kapitler morgenmad, appetizers og forretter, hovedretter, tilbehør og desserter.

Samtidig er bogen den fjerde i NEMT-serien, der derudover allerede tæller Nemt vegansk, Nemt vegetarisk, Nemme salater og tilbehør samt Nemt på budget.

Anmeldelse:

”Nemt glutenfrit” er samlet og udgivet af FADL`s forlag. Bogen består af 75 glutenfri retter samlet fra 10 af forlagets tidligere udgivelser. Det betyder at bogen indeholder opskrifter kreeret af Emilie Horn Andersen (2017), Peter Nøhr Christensen & Asmus Gamdrup Petersen Jensen (2015), Mia Gardum (2017), Signe Moesby Leth (2017), Emma Martiny (2014), Louise Bruun & Torben Kitaj (2018), Helle Brønnum Carlsen & Louise Beck Brønnum (2018), Xenia Østerby Jensen (2016), Mia Sommer (2016) samt Camilla Stemann Jensen.

Kort sagt et meget varieret udvalg af kogebogsforfattere. Måske tænker du, hvad laver en kogebog på en blog hvor hovedfokus egentlig er på krimi/spænding. Men jeg er også vild med at blive inspireret til lækker mad og også gerne i en sundere udgave. Uden mad og drikke…

Som altid når det handler om bøger fra FADL`s forlag så er billederne utroligt inspirerende og lækre. Opskrifterne er delt op i morgenmad, appetizers & forretter, hovedretter, Tilbehør og Desserter. Jeg kunne måske godt have ønsket, at der ved opskrifterne stod hvem de var kreeret af eller hvilken bog de er fra.

Men det er der så en oversigt over bagerst i bogen. Der er masser af inspiration både til hverdagsmaden og til lidt mere festlige lejligheder. Som eksempler er der ”Morgenmadsmuffins med æbler og hørfrø”, en lækker forret bestående af ”Vaffel-blinis med stenbiderrogn og rygeostsalat”. Den lidt mere usædvanlige hovedret ”Gedeostsalat med rødbedevafler”. Man kan også dykke ned i en opskrift på en lækker sommersalat ”Boghvedesalat med estragon”. Julen nærmer sig så man kunne jo også lave en lækker glutenfri variant af æbleskiver. ”Æbleskiver med jordbærmarmelade, melis og gløgg”.

Dermed sagt at man ikke behøver at føle sig begrænset fordi man ikke tåler gluten eller bare gerne vil spise en kost uden gluten. Jeg valgte at lave et super hurtig og nemt aftenlækkeri til weekenden. ”2 slags kolde fristelser”. Et rigtig lækkert alternativ til slikskålen. Opskriften var nem at gå til med meget få ingredienser og så tager det nærmest ingen tid at lave. Som om det ikke er nok så kan man med fordel lave disse kolde fristelser på forhånd. Enkelt sagt består opskriften af frosne vindruer og frosne bananer med peanutbutter imellem. I opskriften er der chokoladeovertræk på bananerne med peanutbutter. Jeg valgte så også at overtrække vindruerne med den gode kraftige chokolade (85%) jeg havde købt til formålet. Virkelig lækkert og en noget sundere udgave af lidt lækkert til aftenkaffen/teen.

Mine varmeste anbefalinger til denne smukke, lækre og inspirerende kogebog der bestemt kommer til at blive brugt flittigt hjemme hos os.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

FADL`s Forlag

5/6 Roser

"SKYGGESPILLET"

SKREVET AF PETER MOGENSEN

"Skyggespillet" skrevet af Peter Mogensen


Spændingsroman i topklasse

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Mogensen

Forlag : Forlaget Turbine

Udgivelse: 6. november 2019

Sider: 532

Format: Indbundet

Genre: Spændingsroman

ISBN-13: 9788740653014

Anmeldt: 6. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Danmarks udenrigsminister, den tidligere jægersoldat Henrik Foss, er under pres. Et barskt opgør i Venstres top truer med at vælte regeringen indefra og sende Foss ud i den politiske kulde. Men samtidig er Henrik Foss under et langt værre – og livsfarligt – pres … Europas politikere har lukket grænserne, og menneskesmugling ind i EU er en guldgrube.

Fra skyggerne truer og bestikker kriminelle netværk politikere over hele Europa til at give den lukrative forretning optimale betingelser. Også den danske udenrigsminister har de i sigtekornet. Samtidig har en gruppe hackere fået fingrene i en liste over de politikere, der er styret af de kriminelle netværk.

Med den i hånden kan Henrik Foss tage kampen op. Nu går jagten på de listede politikere ind, men Henrik Foss er ikke den eneste jæger, og konkurrenterne skyr ingen midler. Et farligt spil er begyndt, og hvem lurer i skyggerne – hvem står på listen?

Anmeldelse:

Det er valgaften og Venstre har langt om længe erobret magten. Den tidligere jægersoldat Henrik Foss er Danmarks nye udenrigsminister. Han arbejder tæt sammen med landets nye statsminister Marie Lindberg. I kulisserne er der en magtkamp på vej. Det bliver grimt, rigtig grimt.

Peter Mogensen har et godt indblik i hvad der foregår bag Christiansborgs tykke mure og på ministergangene, det er der ingen tvivl om. Men jeg håber sandelig ikke at det er lige så grimt som magtkampen er i ”Skyggespil”. Det er sandelig ikke for de sarte politikere.

1½ år efter valget ser det rigtig skidt ud for landets statsminister. Man fornemmer at Marie er ved at gå i spåner. Hun er dybt inde i stofmisbrug, alkoholisme og et voldsomt overforbrug af mænd. Hvad er der sket siden valgaftenen?

Finansminister Roger Nilausen begynder så småt at røre på sig. Hverken Marie eller Henrik har nogensinde været på god fod med finansministeren og nu begynder han at gå bag deres ryg for at overtage magten i partiet. Henrik føler at Marie er apatisk og ikke rigtig magter at kæmpe imod de politiske rivaler indenfor partiet.

Samtidig prøver kræfter at presse Henrik til at stemme for et EU-direktiv som han bestemt ikke føler er godt for Europas fremtid. Det betyder at han må tilbringe en del tid i Italien og må forlade den hjemlige andedam for at tage sig at problemer udenfor landets grænser.

Inden Henrik får set sig om, så er han i livsfare og det samme er hans italienske kæreste. Efterhånden går det op for Henrik at alle hans politiske udfordringer har rod i en ”Liste”. En liste som Henrik ikke har nogen anelse om hvad der står på. Hvem kan Henrik stole på?

Derudover så har Henrik store problemer på hjemmefronten med sin ekskone Sofia og sine 2 sønner. Sofia er deprimeret og magter ikke rigtigt at tage sig af børnene og Henrik er der ikke til at kunne tage over. Problemerne med Sofia og sønnerne fornemmer man stærkt har baggrund i Peter Mogensens debut spændingsroman ”I bjørnens klør” som jeg dog endnu ikke har læst.

Henrik bliver voldsomt presset fra alle sider og hans retfærdighedssans byder ham at reagere. Han kan under ingen omstændigheder få sig selv til at overlade ansvaret til andre. Gang på gang ser Henrik sig selv i den ene livsfarlige situation efter den anden. Mens dette sker, er Marie tættere på afgrunden end nogen sinde. Hvorfor kan hun ikke tage sig sammen og vise sig sin opgave som statsleder voksen?

Der skal ikke herske tvivl om at Peter Mogensen i ”skyggespillet” viser at han er rigtig godt inde i hvordan Christiansborg fungerer politisk bag murene. Jeg vil dog sige at jeg sandelig håber at ”Skyggespillet” har en stor del fri fantasi over sig og ikke kommer alt for tæt på virkeligheden.

Det politiske spil i ”Skyggespillet” er i hvert fald en grim omgang, rigtig grimt. Når det så er sagt så er ”Skyggespillet” skrevet af Peter Mogensen virkelig en spændingsroman i topklasse. Lige fra første side var jeg fuldstændig tryllebundet af historien og det fantastiske plot. Der er virkelig spænding, drama og politisk gys hele vejen igennem.

Peter Mogensen ved lige præcis hvordan man fanger læseren og man bliver fastholdt i spænding hele vejen igennem. Mine varmeste anbefalinger til dette mesterværk indenfor spændingsromaner. Oveni så har det jo så vist sig, at en del af handlingen i ”Skyggespillet” er mere aktuelt end nogensinde.

Jeg ser virkelig frem til, med spænding, om der kommer endnu en spændingsroman med Henrik Foss i hovedrollen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine.dk

6/6 Roser

"DEN DAG BRITA FORSVANDT"

PEDAL-OVE SAGEN

SKREVET AF MICHAEL TESCHL

"Den dag Brita forsvandt" Pedal-Ove sagen skrevet af Michael Teschl

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michael Teschl

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 4. november 2019

Sider: 336

Format: Hæftet

Genre: Truecrime

ISBN-13: 9788740048414

Anmeldt: 4. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

En december dag i 1981 forsvandt den 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn. Først syv måneder senere blev hendes lig fundet i havnen. Hun var blevet kværket, og hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet ‘Pedal Ove’ – blev under stor mediebevågenhed idømt 12 års fængsel for drabet.

10 år senere blev Pedal Ove-sagen genoptaget på baggrund af to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger satte spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden. Denne gang frikendte domstolen ham, og sagen blev derefter kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Men hvordan kunne det ske i et retssystem som det danske, at medierne fik så stor indflydelse på en drabssag? Hvordan kunne DR præsentere nye vidner, som politiet trods en årelang efterforskning ikke kendte til? Talte vidnerne sandt? Gjorde Ove Hansen? Og hvem slog så Brita ihjel?

I 25 år er ingen nye spor dukket op i drabsmysteriet. Indtil i 2017, hvor et anonymt brev landede i Michael Teschls postkasse og vækkede sagen til live igen. Forfatteren satte sig for at lægge brikkerne i den endnu uopklarede drabssag, og undervejs blev løgne afsløret, forklaringer ændret – og et alibi smuldrede.

Anmeldelse:

Citat fra ”Den dag Brita forsvandt” skrevet af Michael Teschl:

”Den ultimative forbrydelse, et menneske kan begå, er drabet

Den ultimative forbrydelse, et retssystem kan begå, er justitsmordet.

Den ultimative forbrydelse, pressen kan begå, er karaktermordet.

Er nogen af forbrydelserne begået med fuldt overlæg og efter forudgående planlægning, er de udført med kynisme og koldt blod, er der tale om en skærpende omstændighed.”

”Den dag Brita forsvandt” handler om den såkaldte Pedal Ove-sag. Bogen er skrevet af Michael Teschl og bliver udgivet af Politikens Forlag D. 4. november 2019. Lad mig starte med at fortælle hvorfor jeg sagde ja til at læse bogen og hvordan jeg kunne læse den færdig fra jeg modtog den lørdag morgen og nu her søndag eftermiddag har jeg lige lukket bogens sidste side.

Jeg var ikke særlig gammel da Brita forsvandt i 1981 (15 år) men af en eller anden grund står hele sagen soleklart i min erindring. Jeg fulgte nysgerrigt med da sagen blev genoptaget og viste sig at være danmarkshistoriens dyreste justitsmord da sagen fik en ny udgang i 1992. En del af min interesse bunder selvfølgelig i min interesse for krimi/thrillere i litteraturen samt min medfølgende interesse i Truecrime.

Derfor kunne jeg da heller ikke modstå at læse en nutidig opfølgning på en sag der efterhånden har små 40 år på bagen. Hvem myrdede Brita? Var resultatet af den 1. eller den 2. retssag den rigtige dom? Kunne den skyldige være den første dømte eller var der et helt andet svar på gåden?

I 2017 modtog Michael Teschl et anonymt brev fra Frederikshavn. Brevskriveren anklager en anden person end Ove Thomas Hansen (Pedal Ove) for at være Britas morder. Efter at have opfrisket sagen, beslutter Michael sig for, at han vil undersøge sagen nærmere.

D. 12. december 1981 forsvandt Brita Hansen sporløst og blev først fundet, død, 7 måneder senere. Hendes eksmand Pedal Ove blev snart anholdt, anklaget og dømt for mordet, kun på indicier. Han blev løsladt igen i 1989. Kort efter løsladelsen (i 1990) producerer 2 journalister fra DR et program der kritiserer Frederikshavns politi for deres håndtering af hele sagen. Endnu et program, produceret af de samme journalister, løber af staben i 1991.

Efterfølgende bliver sagen tage op af det særlige klagenævn. Resultatet bliver at sagen bliver genoptaget og i 1992 bliver Ove Thomas Hansen (Pedal Ove) frikendt for mordet og danmarkshistoriens dyreste justitsmord er en realitet. ”Den dag Brita forsvandt” gennemgår hele sagen fra 1981 og frem til i dag på en dybt saglig, fængende og velformuleret måde.

Det er virkelig et meget grundigt forarbejde af Michael Teschl der ligger til grund for tilblivelsen af ”Den dag Brita forsvandt”. Michael Teschl har lagt et meget stort arbejde i sin research til bogen. Rigtig mange vidneudsagn, afhøringer og fakta bliver gennemgået, ned til mindste detalje.

Vidneudsagn og alibier bliver pillet fra hinanden og sat sammen igen. Hvad er fakta og hvad er fup? Jeg har ikke tidligere stiftet bekendtskab med litteratur af Michael Teschl men jeg var fuldstændig tryllebundet af skrivestilen og måden hvorpå Michael Teschl grundigt gennem går hele sagen fra ende til anden. Både hvad angår de reelle fakta samt de forskellige vidneudsagn og alibier for de implicerede i hele ”Brita-sagen”.

Gang på gang blev jeg rystet i min grundvold og de tanker jeg selv, igennem årene har haft om selve sagen, måtte jeg tage op til revurdering. Når man lukker sidste side, føler man nærmest at der ikke er en eneste sten i hele sagen som Michael ikke har vendt eller søgt under.

Som Truecrime interesseret anbefaler jeg på det varmeste ”Den dag Brita forsvandt” skrevet af Michael Teschl. ”Den dag Brita forsvandt” er virkelig et guldkorn indenfor denne genre som man skal lede meget længe efter.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag

 

6/6 Roser

"DUSØRJÆGERENS HÆVN"

RUMMETS DETEKTIVER 3

SKREVET AF SØREN & MORTEN ELLEMOSE

"Dusørjægerens hævn" Rummet detektiver 3 skrevet af Søren & Morten Ellemose

5/6 Roser


Rummets detektiver 3

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. maj 2019

Sider: 186

Format: Indbundet

Genre: Science Fiction/børnebog

ISBN-13: 9788793755314

Anmeldt: 2. november 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Xander, Georg, Jeanne og Sigrid vågner i år 2155 på universets største rumskib. Om bord på Ark One forsøger de sammen med tvillingerne Tammie og Robert at løse mysteriet om tidsrejser. Denne gang kommer de på sporet af et intergalaktisk komplot. Nogen har stjålet TidsKuben, og universet er begyndt at skrumpe.

De hensynsløse dusørjægere Lord Greywood og Blade Bloodstorm er lige i hælene på de seks venner, som er udvalgt til at danne Rummets Detektiver. Bag den nådesløse jagt står den onde Kejser Blackrayn, der vil have magten over universet.

Anmeldelse:

”Dusørjægerens hævn” skrevet af Søren & Morten Ellemose er 3 bog i serien Rummets detektiver. De første 2 bind er ””Tidsmaskinen” og ”Intergalaktisk eventyr”. Hovedpersonerne er de 4 klassekammerater Xander, Georg, Jeanne og Sigrid samt tvillingerne fra fremtidens rumskib Ark One, Tammie og Robert.

Xander vågner fortumlet i en køjeseng på rumskibet Ark One. Xander finder snart ud af, at de har været på rumskibet i meget lang tid. Xander kan ikke huske så meget. Men stille og roligt vender hukommelsen tilbage. Tvillingernes far, Dorian mødes i et hemmeligt rum på rumskibet, med Djarko Djin.

Djarko er kendt som Friture Finn i Xander og hans venners tid, 2015. På rumskibet er året 2155. De er altså 140 år længere fremme i tiden. Imens er dusørjægerne Bloodstorm og Greywood på jagt efter de unge. Så går den vilde jagt igennem rumskibet. De 6 unge bliver fanget i en elevator som de ikke kan komme ud af igen.

Det eneste der befinder sig i elevatoren, er et pengeskab som kun Xander kan åbne. Det ser ud til at deres redning kan ligge 12 år ude i fremtiden. Men når de at rejse frem i tiden, inden de bliver fanget af dusørjægerne og deres frygtindgydende hjælpere? ”Dusørjægerens hævn” er en ungdomsbog med hæsblæsende fart fra første kapitel.

På trods af, at bogen kun består af knap 200 sider, så sker der virkelig meget og der er drama, spænding og fart over feltet hele vejen igennem. Man må sige at der er skruet gevaldigt op for tempoet i denne 3. bog i serien Rummets detektiver. ”Dusørjægerens hævn” er virkelig en page turner der råber på at man er nødt til at give sig i kast med næste bind i serien.

Rummets detektiver fortsætter i 4 bind ”Evighedens planet”. Jeg kan bestemt godt forestille mig, at de 12-18-årige vil kunne fordybe sig i dette intergalaktiske univers med stor fornøjelse. Det er en fantastisk velskrevet science fiction-historie. Jeg vil anbefale at man læser alle bøgerne i serien for at få den fulde forståelse af dette fremmedartede univers med tidsrejser, rumvæsner og våben som jeg i hvert fald aldrig har hørt om.

Man må beundre forfatterne for deres fantastiske fantasirigdom. ”Dusørjægerens hævn” og hele serien Rummets detektiver er ganske enkelt et rigtig godt bud på litteratur til den sci-fi interesserede teenager. Det kunne faktisk være interessant at se hele serien samlet i en stor bog.

Jeg har efterhånden læst en hel del af forfatterne Ellemoses litteratur, der spænder ufatteligt vidt. Jeg tror næppe at der er nogen genrer som brødrenes afholder sig fra at give sig i kast med. Indtil dato, har jeg endnu ikke fordybet mig i litteratur fra brødrenes hånd som ikke er ufatteligt velskrevet i et fantastisk sprog.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

OKTOBER 2019 PÅ BLOGGEN

Krimiormens oktober 2019


Oktober 2019

Oktober måned er slut og nu står en november måned for døren med masser afspændende læseoplevelser og et Bogforum, som jeg virkelig ser meget frem til. Hjemme hos mig er det virkelig noget som det meste af familien glæder sig meget til. Masser af ny inspiration, spændende interviews og ny litteratur til hjernen og hylderne. Tilbage til oktober som det her egentlig handler om.

Jeg troede egentlig ikke at måneden ville byde på det helt store, når det kom til læst litteratur. Men når jeg ser i bakspejlet, så er det da alligevel blevet til en del.

Måneden startede med den spændende krimi ”Mord i Pillemark” skrevet af Lena Jo Hursh, udgivet a Forfatterskabet.dk. "Mord i Pillemark" er en lidt usædvanlig krimi. Den er absolut velskrevet og en helt anden slags krimi end dem jeg normalt giver mig i kast med. Det er absolut forfriskende med en forfatter der har en ny og anderledes måde at skrue en historie og et plot sammen på. Der er ikke så meget fart over handlingen men det betyder dog ikke, at der ikke er spænding i historien. Det er en kort krimi der hurtigt er læst med spændende karakterer.

”Jussi” skrevet af Jonas Langvad Nilsson, udgivet af Politikens Forlag, en biografi skrevet i 2017 er en af mine egne indkøbte bøger. Eller det vil sige, jeg fik den i gave af min bonusdatter. Det var virkelig en fornøjelse at komme ind bag en af mine absolut yndlingsforfattere. Han er præcis så imødekommende overfor sine læsere som biografien lægger op til. Derudover så ved Jussi præcis hvordan han skal promovere firmaet ”Jussi Adler-olsen-Forfatter” overfor sit publikum AKA mig 😊 Biografien går lidt let hen over Jussis barndom. Til gengæld så får man et meget uddybende indblik i hans forfatterskab.

Fra Turbine Forlaget modtog jeg ”Thors hammer” som E-bog. Bogen er skrevet af Rasmus Dahlberg. ”Thors hammer” er en fantastisk historie der kræver at læseren holder tungen lige i munden. Man får naturkatastrofe, kærlighed, svigt, it-kriminalitet, afpresning, sammenhold, ofringer til de gamle nordiske guder, pubertetsvanskelige unge, redningsaktioner, national krise og politikeres tåbelige beslutninger der giver en fremmed magt mulighed for at tvinge et folkestyre til trældom.

Livstil blev det også til i oktober. ”Spis dig fri for type 2 diabetes” skrevet af Jane Kudsk, udgivet af Forlaget Forfatterskabet.dk Jeg må indrømme, at jeg har det svært med bøger der proklamerer at man kan blive rask når man har en kronisk diagnose. Men forfatteren har bestemt argumenterne på plads og hvem ved, måske kan det virkelig lade sig gøre. Det er vel et forsøg værd, trods alt. Bogen har undertitlen ”Sænk dit blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt”. Jeg har en vis interesse i hvordan man kan forbedre livskvaliteten for personer med diabetes og finde måder hvorpå man kan minimere følgevirkningerne af den medicin man har behov for som diabetiker. Jeg har, som mange andre, en del mennesker i min omgangskreds og familie der har fået diagnosen diabetes.

”En uretfærdig tid” skrevet af Gertrud Tinning, udgivet af Politiken forlag er en historisk roman. Det er ikke en genre jeg ofte giver mig i kast med, men den lød spændende. Det var den også, jeg var fuldstændig tryllebundet. Man føler sig ganske enkelt båret tilbage til 1880'ernes arbejderklasse og den måde arbejderne bliver behandlet på. Både af arbejdsgivere og de lidt højere klasser. Der er ingen tvivl om at der på den tid, var meget stor forskel på middelklassen og arbejderklassen. Vi er på den tid hvor kvinderne begyndte at røre på sig både hvad angår kvindekamp og ligestilling på arbejdsmarkedet.

Fra Turbine Forlaget fik jeg tilsendt ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” skrevet af Rikke Dahl og indlæst af Laura Bøge Mortensen. Bogen er en krimi/spændingsroman. Udover at bogen er en spændende thriller har Rikke Dahl formået at få de følelser, man som barn/teenager tumler med, inkorporeret i teksten. En svær og fantastisk manøvre. Så godt som alle de unge i ”som om vi aldrig rigtigt fandtes” levede i mere eller mindre dysfunktionelle familier. Det var den følelse jeg sad tilbage med. Faktisk hørte jeg bogen 2 gange i træk for at få det hele med 😊

Lidt lækkert brød fik jeg da også bagt i løbet af oktober. Jeg bagte boller ved hjælp af den nye bagebog fra Annemette Voss Fridthjof ”Brødbogen”, udgivet af Politikens Forlag. ”Brødbogen skrevet af Annemette Voss Fridthjof er et fantastisk bud på en rigtig god og lærerig bage bog. Jeg holder meget af at bage men indimellem kan der godt gå noget tid imellem. Men med ”Brødbogen” fik jeg rigtig god inspiration til bagning af et godt brød i den lidt sundere ende.

Det næste jeg gik i gang med var virkelig spænding i topklasse. ”Fremmed fjende” skrevet af Birgitte Abdel, udgivet af Forfatterskabet.dk. Hovedkarakteren i denne bog er helt klart kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans efterforskningshold. Denne gang har Beate ikke helt så fremtrædende en rolle som hun havde i ”Kadaveret på Klosterbakken”. Det er absolut en fremragende historie med et uventet plot.

Månedens sidste anmeldelse her på bloggen blev Linse ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” skrevet i samarbejde med Michael Holbek, udgivet af Politikens Forlag. En biografi der viser helt nye og tænksomme side af Linse Kessler. I ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” fornemmer man, at Linse er blevet ældre og langt mere tænksom end jeg tidligere har oplevet hende. Der er klart nogle dybe tanker i bogen, som jeg ikke lige havde set komme. Samtidig skinner den Linse som jeg har oplevet tidligere tydeligt igennem med sin fandenivoldskhed og humor. ’

Tak til Forlagene Forfatterskabet.dk, Politikens Forlag samt Turbine forlaget for de skønne oplevelser og dejlige bøger.

Det var alt for denne gang. Måske ses vi på Bogforum 2019 😊 Jeg har i hvert fald tænkt mig at være der fra Bogforum åbner fredag og til de lukker ned søndag 😊 På gensyn og god november.

Politikens Forlag

Forfatterskabet.dk

Turbine Forlaget

Krimiormen

LINSE

"JEG BLIVER ÆLDRE - OG DET GØR IK  NOGET"

SKREVET I SAMARBEJDE MED

MICHAEL HOLBEK

Linse "Jeg bliver ældre - og det gør ik`noget" skrevet i samarbejde med Michael Holbek


Nye tanker fra Brygge-dronningen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Linse i samarbejde med Michael Holbek.

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 29. oktober 2019

Sider: 320

Format: Indbundet

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740055283

Anmeldt: 29. oktober 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Ærlig og åbenhjertig fortælling om de begivenheder, der har vendt op og ned på Brygge-dronningens liv de seneste år. ”Det sker stadig, når jeg kommer til at tænke på Mopper, at jeg må holde ind til siden i min bil. Så sidder jeg og tudbrøler. Andre gange har jeg sladder, jeg skal fortælle hende, og sender sms’er op i himlen.” Det er to år siden, Linse mistede sin mor, og hun savner hende fortsat forfærdeligt.

Men Linse er også trådt ind i en ny fase af livet. Hun er blevet ældre, mere moden – familiens høvding – og den nye alder giver flere muligheder og oplevelser. I 2018 gjorde hun alvor af sin livslange drøm om at flytte til Spanien og starte en Bed & Breakfast. Hun knoklede og levede eventyret fuldt ud.

Nu fortæller hun om modet til at realisere sine drømme og gøre det, man skal, så man ikke om mange år sidder som en sur cigar og fortryder, man ikke turde kaste sig ud fra klippen. Linse fortæller også om den største kærlighed i sit liv – barnebarnet Alba. Om at være mormor og om nu at se på sit eget liv og på sin datter, Geggo, med nye øjne.

Den stærke Brygge-kvinde brænder også mere passioneret end nogensinde for de udsatte hunde – i Danmark, i Spanien, i Kina, overalt – og fortæller om sin kamp for de værgeløse dyr. Hun kaster sig stadig med stor fornøjelse under kniven for at snyde alderen, og efter års seksuel tørke dater hun åbent og leder efter en lækker duskegut, der dog ikke behøver at flytte ind.

Linse har med alderen opnået mere ro og indsigt, men hun er stadig konstant i bevægelse – fremad. Passion, mod og kærlighed er nøgleord for hende – og i denne bog inspirerer hun til midtvejs i livet at leve det fuldt ud.

Anmeldelse

”Jeg bliver ældre – og det gør ik` noget” er skrevet af Linse Kessler alias Lenina Coleman i samarbejde med Michael Holbek og udgives af Politikens forlag i dag D. 29. oktober 2019. Jeg har oplevet Linse adskillige gange på det årlige Bogforum, men det er første gang jeg faktisk læser en af de bøger der er skrevet om hende.

Min yngste datter har købt nogle af biografierne om Linse. Hun er nok langt mere betaget af Linse end jeg er. Jeg har da set nogle afsnit af ”Familien fra Bryggen” uden dog at sidde klistret til skærmen fast hver gang Linse og familiens programmer har kørt henover skærmen.

I ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” fornemmer man, at Linse er blevet ældre og langt mere tænksom end jeg tidligere har oplevet hende. Der er klart nogle dybe tanker i bogen, som jeg ikke lige havde set komme. Samtidig skinner den Linse som jeg har oplevet tidligere tydeligt igennem med sin fandenivoldskhed og humor. ’

Bogen lægger ud med at Linse fortæller om sin store sorg over at miste sin mor og familiens høvding, Mobber. Samtidig er det gået op for Linse at hun nu er det ældste medlem af den lille familie. Det virker som om Linse hviler godt i tanken om at blive ældre. Ikke at hun er færdig med at lægge sig under kniven for at undgå irriterende rynker eller hvad der nu følger med når man bliver ældre. Men hun tager det langt mere roligt.

Efter Mobbers død følte Linse at hun kunne udleve sin drøm om et eventyr i Spanien og hun åbnede en B&B i knap et år. Det blev en dyr fornøjelse, men set i bakspejlet har hun ikke fortrudt at hun tog chancen og prøvede sin drøm af. I det hele taget er Linse nok en person med et væld af ideer om nye projekter hele tiden. Hun når dårligt at udføre et projekt før et nyt står i kø.

En af Linses store passioner er helt klart at hjælpe dyr i nød. Man mærker tydeligt at det er en sag der betyder rigtig meget og har en stor plads i hendes hjerte. Først og fremmest hundene. Dette emne har da også en stor plads i bogen. Næst efter Geggo, Cengiz og Alba er udsatte dyr nok det vigtigste i Linses liv. Det betyder også at Linse efter en del år som vegetar nu er gået all-in og er blevet veganer fuldt ud.

Et af hendes nyeste projekter går da også ud på, at hun startede en Veganer Take-Away sammen med en veninde. ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” kommer langt omkring Linse, de mennesker og dyr der betyder meget for hende og alle de projekter hun ustandseligt giver sig i kast med.

Man kommer langt ind i de dybeste tanker på brygge-dronningen. Ganske vist bor familien ikke længere på Bryggen, men det er nu engang der de kommer fra, så følelserne for denne bydel vil nok altid sidde dybt i Linse. ”Jeg bliver ældre – og det gør ik`noget” er bestemt en spændende biografi der er værd at fordybe sig i.

Bogen er gribende, smuk, tankevækkende, ærlig og åbenhjertlig og fyldt med morsomme passager. Jeg følte mig rigtig godt underholdt og kunne da nikke genkendende til nogle af de overvejelser som Linse har haft i forbindelse med at blive ældre og blive mormor, ikke mindst i kraft af at vi er samme årgang.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

politikens Forlag

5/6 Roser

"FREMMED FJENDE"

SKREVET AF BIRGITTE ABDEL

"fremmed fjende" skrevet af Birgitte Abdel

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Birgitte Abdel

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 28. september 2019

Sider: 438

Format: Hæftet

Genre: Krimi og Spændingsroman

ISBN-10: 8793755775

Anmeldt: 24. oktober 2019.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Ved det almennyttige boligbyggeri Sjælsparken findes en 15-årig dreng bevidstløs efter et groft overfald. Politiets eneste vidne er ghetto-områdets lokale pusher, der angiver at have set en ung mand af fremmed herkomst flygte fra gerningsstedet. I en lejlighed i umiddelbar nærhed mødes en islamistisk terrorcelle.

Anonyme aktivister planlægger en demonstration på tiårsdagen for udgivelsen af Muhammedtegningerne. Snart rystes København af en hændelse, der puster liv i en slumrende frygt. FREMMED FJENDE er andet bind i serien om den egenrådige journalist, Beate Sejer Larsson, og den tilknappede kriminalkommissær, Steinar Knutsson.

Beate, der har svært ved at tilpasse sig gængse normer, tynges både på jobbet og i privatlivet. Hun nægter at forlige sig med familiens fortælling om, at hendes far omkom under en ferierejse i 2004. Afdækningen af terrorsagen og jagten på sandheden fører Beate helt ud på kanten.

Om forfatteren

Birgitte Abdel (f. 1963) har udgivet flere romaner og en digtsamling. Fortællingen om Beates skæve livshistorie startede med KADAVERET PÅ KLOSTERBAKKEN.

Anmeldelse:

Vi møder endnu engang journalist på Dagbladet Beate Sejer Larsson. Beate kæmper en evig kamp i sit indre med en fortid der bliver åbnet lidt mere for i denne 2. bog med Beate i front. Man fornemmer at Beate har et udtalt misbrug af spiritus og piller. Beate går igen sine egne veje og man fornemmer ikke altid hvor hun er på vej hen.

Men i sidste ende giver hendes reaktionsmønstre måske meget god mening. Beates kollega Stefan har sit bøvl med at bakke Beate op og beskytte hende overfor Dagbladets ledelse.

Lidt om den 1. bog om Beate Sejer Larsson & Steinar Knutsson ”Kadaveret på Klosterbakken”:

Beate Sejer Larsson drages tilfældigt ind i begivenhederne om det suspekte behandlingssted Momenta, og hun beslutter sig for at finde frem til, hvad der ligger bag et mystisk dødsfald. Undervejs drages Kriminalkommissær Steinar Knutsson ind i opklaringen af mordet.

Læs min anmeldelse af ”Kadaveret på Klosterbakken” på min Blog: http://krimiormen.simplesite.com

Tilbage til ”Fremmed fjende”. Selve historien starter med at man finder den 15-årige Kenny Laursen. Det viser sig at hans far Klaus Bo Laursen har startet et slags vagtværn i Sjælsparken, hvor de bor. Sjælsparken er et almennyttigt boligbyggeri med en beboersammensætning blandet af etniske danskere og mennesker af anden etnisk baggrund.

Det bliver Kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans team der får til opgave at efterforske overfaldet på Kenny Laursen. I en lejlighed i København mødes en flok mænd og man fornemmer at det her måske handler om en forestående terroraktion. Med til mødet er en hemmelig agent for PET.

Kriminalkommissær Steinar Knutsson besøger sammen med sin hund Hildur, Sjælsparken for at afhøre nogle af beboerne. Vi har at gøre med terroraktioner, mord, svigt, lemlæstelse, højreekstremisme og vold. Vores forventninger til hvor terrortruslen kommer fra bliver rykket og intet er måske som vi tror.

Hovedkarakteren i denne bog er helt klart kriminalkommissær Steinar Knutsson og hans efterforskningshold. Denne gang har Beate ikke helt så fremtrædende en rolle som hun havde i ”Kadaveret på Klosterbakken”. Det er absolut en fremragende historie med et uventet plot.

Mine fordomme kommer op til fornyet overvejelse. Sandheden er ikke altid det vi tror at den er. Man overraskes og forbavses konstant fra første kapitel.

Jeg har læst lidt kritiske røster omkring coveret på bogen, men det står mig helt klart at hvis der har været kritik, så er den bestemt fremsat af personer der ikke har læst ”Fremmed fjende”. Coveret på ”Fremmed fjende” hænger perfekt sammen med indholdet af bogen. Så lige en lille reminder herfra 😊 Husk at læse litteratur inden du fordømmer enten indhold eller udseende.

”Kadaveret på Klosterbakken” var god men ”Fremmed fjende” er eminent med et rigt karaktergalleri som kræver at man holder tungen lige i munden. I sidste ende giver karaktererne dog god mening og har en berettiget funktion. Stille og roligt flettes de forskellige dele af historien sammen i ”Fremmed fjende”.

Mine varmeste anbefalinger til ”Fremmed fjende” med et håb om at vi kommer til at møde Steinar Knutsson, Beate, Stefan, Hildur og alle de andre fra opklaringsholdet igen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

Eller her:

Saxo.com

 

6/6 Roser

"BRØDBOGEN"

SKREVET AF

ANNEMETTE VOSS FRIDTHJOF

Brødbogen

Ingredienser

Dej

klar til at bage

Færdige Boller


FÅ LUKSUS I HVERDAGEN MED NEMT GODT BRØD

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Annemette Voss Fridthjof

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 25. september 2019

Sider: 176

Format: Indbundet

Genre: Bagebog

ISBN-13: 9788740056068 

Anmeldt: 23. oktober 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmedelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Denne brødbog gør det nemt og overskueligt at bage sit eget brød. Med mel, salt, vand og gær eller surdej kan man bage et godt brød. Altså et rigtig godt brød, faktisk. Resten – krumme, skorpe og smag – er noget, man kan hjælpe dejen til at udvikle gennem æltning, hævning og bagning.

Mere langhåret behøver det ikke at være. Men hvorfor søren er det så, at det brød, man bager derhjemme, ikke altid er helt så lækkert, som det man køber til overpris hos bageren eller nyder på dyre restauranter? Det forklarer Annemette Voss i denne bog uden at fortabe sig i kemi, nørderi og indviklede bageprocesser.

Hun viser, hvor nemt det faktisk kan være at bage brød med de rigtige kneb, og hvordan man med ro i maven ved at følge bogens opskrifter kan lave hjemmebagt brød, der er så godt, at man efterfølgende ikke har lyst til at spise andet. Opskrifterne er for overskuelighedens skyld baseret på en lille håndfuld af de allervigtigste meltyper, som kan fås overalt.

Derudover indeholder bogen en grundig og letforståelig gennemgang af tilblivelsen af ens egen surdej. Der er gode tips til æltning, hævning, konsistens, drys, bagning, opbevaring og holdbarhed, og bogen kommer omkring emner som boller (med og uden frø og kerner), brød (fra rugbrød til grydebrød til knækbrød) og sødt brød (fra fødselsdagsboller til tebirkes).

I alt indeholder bogen 50 nemme opskrifter på godt brød, der er bagt på enten gær eller surdej, og som vil få det til at dufte i hele hjemmet. Bogen giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. ”Jeg har villet lave en brødbog til hverdagen. Til folk, der elsker at gå i køkkenet, men som også tit har travlt. Bogen gør det nemt og overskueligt at bage godt brød,” fortæller Annemette Voss

Anmeldelse:

”Brødbogen skrevet af Annemette Voss Fridthjof er et fantastisk bud på en rigtig god og lærerig bage bog. Jeg holder meget af at bage men ind imellem kan der godt gå noget tid imellem. Men med ”Brødbogen” fik jeg rigtig god inspiration til bagning af et godt brød i den lidt sundere ende.

Jeg valgte at bage bløde Grahams Boller. Det valgte jeg blandt andet fordi, at jeg, som nok mange andre, har børn i huset som ikke er så vilde med grove boller. Så var min tanke at disse boller kunne være et godt alternativ til det lyse brød, som de yngste medlemmer af familien sværger til.

Resultatet blev virkelig nogle bløde, lækre boller, med en fantastisk mæthed i forhold til de lysere udgaver. Opskriften var let at gå til og skrevet så enhver kan være med. Det er sådan en bage bog skal være i min optik. Sådan at alle fra novicen til den mere trænede hjemme bager kan få glæde af opskrifterne.

Bogen er opbygget så man får en teknisk introduktion til at bage. Et afsnit som man, hvis man er stærk ud i bage kunsten, roligt kan springe over. Hvis man er lidt mere novice derimod, så vil man have rigtig stor glæde af lige at læse bage teknikken igennem. En detalje som jeg er ret vild med bogen igennem er, at Annemette Voss Fridthjof har samarbejdet med Skærtoft mølle om ”Brødbogen”.

Det betyder mere konkret at der hele bogen igennem med let hånd er strøet en masse gode tips og viden, fra Skærtoft mølle, i små bokse rundt om i bogen. En af de mere kuriøse fakta er denne:

”Bag udtrykket ”hvedebrødsdage” ligger en lille sjov historie. Det forholdt sig nemlig sådan, at tilbage i 1800-tallet dyrkede man hveden på de større gårde i Danmark. Når hveden var høstet, blev den brugt ved særligt fine lejligheder såsom bryllupper, og det er faktisk herfra at udtrykket ”hvedebrødsdage” stammer”

Som sådan ikke nødvendig viden for at bage et godt brød, men alligevel meget interessant. En anden fakta boks indeholder dette lille ”Guldkorn”:

"Har du ikke tid til at vente på koldhævning? Så tilsæt dejen en spsk. Økologisk citronsaft. Syren støtter den stenmalede mels gode bageevner, så du kan nøjes med et par timers hævning."

Det synes jeg personligt er ganske brugbar viden, da jeg meget ofte bager koldhævet brød. Ind imellem kunne det bare være rart at forkorte processen lidt. Bogen indeholder opskrifter på alt fra hvordan man laver en surdej til 7 gode grunddeje med anvisning til hvad de enkelte deje kan bruges til.

Man finder opskrifter på alt lige fra et godt rugbrød over kanelknækbrød til stenalderbites med mandler og tranebær. ”Brødbogen” er ganske enkelt en fantastisk hjælper til at bage et rigtigt lækkert brød uden at skulle bruge mange timer i køkkenet. Det bliver bestemt en bog som jeg personligt vil bruge meget flittigt.

Hvem drømmer ikke om, at bage de lækreste burgerboller som har lige præcis den størrelse der passer til humøret. Ja det gør jeg altså. Desuden så kan jeg godt lide at vide hvad der helt præcist er i den mad jeg serverer.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Brødbogen

6/6 Roser

"SOM OM VI ALDRIG RIGTIGT FANDTES"

SKREVET AF RIKKE DAHL

"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl


Fantstisk debut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rikke Dahl

Forlag: Turbine

Udgivelse: 28. marts 2019

Varighed: 16.16.20 timer

Format: Lydbog

Genre: Krimi og spænding

Oplæser: Laura Bøge Mortensen

ISBN: 9788740655742

Anmeldt: 22. oktober 2019

Forlaget skriver:

”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” af debutanten Rikke Dahl handler om, hvordan det lykkes for nogle mennesker at leve med dystre hemmeligheder, mens andre bukker under. Rikke Dahl er cand.mag. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og har skrevet for Dagbladet Information.

I en tidlig alder begyndte hun at læse Gunnar Staalesens krimier, og da hun kender en, der kender en, så fik hun held til at få den anerkendte krimiforfatter til at læse hendes manuskript igennem. Og han var imponeret! Christin Lindberg, thrillerens hovedperson, modtager en uventet telefonopringning.

Hendes barndomsveninde er død af sygdom. Selv om de to ikke har kontakt længere, så kommer beskeden om dødsfaldet til at fremstå som et opkald fra fortiden, der tvinger hende til at rejse tilbage til barndomsbyen – noget, hun ellers havde forsvoret at gøre. For ikke alene barndomsveninden er død – som forudset af uhelbredelig sygdom – også Nikolaj Hoffman er gået bort. Fundet død i en grøftekant.

I gymnasietiden var han den karismatiske og talentfulde forsanger i bandet Smalltown Empire og en del af Christins klike. Nu er han død, og Christin fornemmer, at det ikke er et hændeligt uheld … Christin Lindberg rejser tilbage til den provinsby, hvor hun har trådt sine barnesko og levet sin sorgløse gymnasietid. En provinsby, hun forlod, så snart det var muligt – og ikke længere har en tilknytning til.

Da hun vender hjem, møder hun alle dem, der aldrig forlod byen. Sammen med den lokale journalist Micki Reiss afdækker hun trin for trin fortidens forfærdelige hemmeligheder, der sætter alt i nyt lys. Rikke Dahl beskriver den klike, som formentlig findes på et hvert gymnasium i dette land. Og side for side udfolder hun, den menneskelige psykes forskellige overlevelsesstrategier.

Klikens medlemmer har reageret vidt forskellig på det, der skete den gang. Nogle lærte at leve med det, andre plages stadig dag efter dag.

Anmeldelse:

Bogen fik jeg tilsendt som anmeldereksemplar på lydbog fra forlaget Turbine. Anmeldelsen påvirkes ikke af dette, men er udelukkende et udtryk for min egen mening om bogen.

Christin bliver kontaktet af en barndomsveninde, Elisabeth. De har ikke talt sammen i mere end 20 år. Elisabeth fortæller at deres gamle veninde Katinka er død af kræft. Christin er lidt ligeglad, lige indtil Elisabeth fortæller at en af de drenge som hun gik i gymnasiet med, Nikolaj, 2 uger tidligere blev fundet død. At Nikolaj er død, chokerer Christin langt mere, end Katinkas dødsfald.

Christin er scenograf og arbejder normalt mest i udlandet. En anden gammel bekendt, Micki, er journalist og har skrevet en artikel om Nikolaj i forbindelse med hans død. Efter samtalen ringer Christin til endnu en veninde fra gymnasiet, Pauline, de har heller ikke talt sammen de sidste 20 år.

Christin beslutter sig for at tage til Katinkas begravelse i Jylland. Christin tænker tilbage på bandet Smaltown empire som bandt hende og hendes 8 gymnasievenner sammen. Bandet bestod af Nikolaj, Sebber (Sebastian), Kusius (Ole), Milan, Simon og Natalie. Pigerne Ingeborg, Christin og Pauline var altid sammen med bandet nærmest som 3 ekstra medlemmer.

Historien svinger mellem 1993 og nutiden 2013. I 1993 har bandet deres helt store koncert der bliver anmeldt i den lokale avis. Micki som dengang var praktikant på den lokale avis lover at anmelde koncerten, som skulle være bandets helt store højdepunkt i deres karriere. Pauline skulle filme og Cathrin skulle lave scenografien.

Tilbage i nutiden opsøger Cathrin, Micki og sammen prøver de at finde alle medlemmerne af bandet. Hvad er der blevet af dem? Micki var ikke rigtigt en del af gruppen, dengang, men han higede efter deres accept, men følte ikke rigtigt at han fik den. Langsomt finder Micki ud af at han nok skal være glad for, at han aldrig blev en del af gruppen. Hvem kan han stole på og hvad er det at de skjuler?

Det viser sig snart, at ingen af bandmedlemmernes drømme blev som de i 1993 havde forestillet sig. Faktisk er det som om, at ingen af bandmedlemmerne nogensinde rigtigt forlod deres hjemby og hænger fast i deres gymnasietid. Hvad skete der den aften i 1993? og hvor blev deres drømme af?

Jeg fik tilsendt ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” fra forlaget Turbine som lydbog. Via appen Bookmate hørte jeg bogen, oplæst af Laura Bøge Mortensen, faktisk hele 2 gange. Undervejs fik jeg den tanke at vi vel alle har oplevet et eller andet i vores barndom eller ungdom som præger resten af vores liv og er medbestemmende for hvor vores livsbane går hen.

Udover at bogen er en spændende thriller har Rikke Dahl formået at få de følelser, man som barn/teenager tumler med, inkorporeret i teksten. En svær og fantastisk manøvre. Så godt som alle de unge i ”som om vi aldrig rigtigt fandtes” levede i mere eller mindre dysfunktionelle familier.

Det var den følelse jeg sad tilbage med. Et godt stykke inde i bogen fik historien en overraskende drejning. En drejning der gjorde, at jeg simpelthen måtte høre ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” én gang til. Historien er en psykologisk thriller fyldt med spænding. Gang på gang blev jeg overrasket over endnu en drejning af historien.

På intet tidspunkt havde jeg spottet hvor historien egentlig var på vej hen. ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” skrevet af Rikke Dahl får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl kan købes hos forlaget:

Turbine.dk

eller hos 

Saxo.dk 

6/6 Roser

"EN URETFÆRDIG TID"

SKREVET AF GERTRUD TINNING

"En uretfærdig tid" skrevet af Gertrud Tinning


Historisk roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Gertrud Tinning

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 30. september 2019

Sider: 464

Format: Indbundet

Genre: Historisk roman

ISBN-13: 9788740050806

Anmeldt: 14. oktober 2019

Forlaget skriver:

Gribende historisk roman om kvinders og mænds liv i byen og på landet i 1880’erne. I 1880’erne var Rubens væverier på Frederiksberg en af Danmarks største arbejdspladser med 500 ansatte. Her arbejder den unge kvinde Nelly. En dag kommer en af de andre unge arbejdersker ud for en frygtelig ulykke, og Nelly må sørge for at Marie kommer fri af maskinen og bliver bragt til hospitalet.

Der er ingen hjælp at hente fra de overordnede mænd, tværtimod. Nelly bor i det fattige kvarter i Borgergade. Her møder hun bondesønnen Johannes fra Jylland, som sover hos hende den nat, hun bliver overfaldet. Johannes bliver fængslet og anklaget for overfaldet, men er det virkelig ham, der har gjort det?

På Johannes’ fædrene gård i Jylland bor hans søster Anna stadig. Johannes’ tvillingebror skal arve gården, og Johannes skal købe sit eget sted, men han har ingen penge. Storbonden Peder lover ham et lån, hvis Anna vil gifte sig med ham. Da Anna hører, at hendes bror sidder i arresten i København, giver hun fanden i det hele og stikker af for at komme sin bror til undsætning.

Gertrud Tinning har skrevet en handlingsmættet historie om vilkårene for kvinder og for mænd på landet og i byen i slutningen af det 19. århundrede

Anmeldelse:

Vi er i København 1885. Nelly og Marie arbejder på klædefabrikken Ruben. Marie er gift med Nellys bror Gustav og kommer til skade ved en af vævene. Det lykkes Nelly og en af formændene, Fingerbøllet, at køre den svært tilskadekomne Marie på Kommunehospitalet. Nelly er rasende over, at ingen har villet skifte den rem, der var skyld i Maries ulykke. Om morgenen er alle remmene på Maries væv skiftet. Nelly prøver at samle de andre kvinder til et møde på grund af Maries ulykke, men bliver overfaldet en nat, og naboen Johannes bliver fængslet og anklaget for mordforsøg.

I 2. del af bogen starter historien 8 måneder tidligere, imens Johannes stadig bor på faderens gård i Uldum i Jylland. På gården bor også hans tvillingebror Harald og søsteren Anna. Faderen vælger, at der skal trækkes lod om, hvem af de to brødre, der skal overtage gården efter ham, og da lodtrækningen falder ud til Haralds fordel, fortæller Johannes Anna, at  han vil rejse til København for at søge arbejde på B & W. Nogle måneder senere kommer der et telegram fra arresten i København om, at Johannes er fængslet for overfald. Anna tager til København for at hjælpe Johannes.

I 3. del følger vi Annas besværligheder i København, hvor hun besøger Johannes i fængslet og fortæller ham, at hun har fundet en forsvarer til ham. Johannes bliver kendt skyldig på grund af en enkelt vidneforklaring, men vidneforklaringen er pure opspind, og derfor forsøger Anna at finde flere vidner til hændelsen.

Johannes bliver ført til det fængsel hvor han skal tilbringe resten af sit liv for en forbrydelse han ikke har begået. Hans eneste håb om frelse er hans egen engel Anna.

Umiddelbart var jeg ikke sikker på om romanen “En uretfærdig tid” var en historie der ville fange mig. Men meget hurtigt blev jeg helt fanget af det fantastiske sprog og den skønne måde som forfatteren Gertrud Tinning formulerer sig på.

Man føler sig ganske enkelt båret tilbage til 1880'ernes arbejderklasse og den måde arbejderne bliver behandlet på. Både af arbejdsgivere og de lidt højere klasser. Der er ingen tvivl om at der på den tid, var meget stor forskel på middelklassen og arbejderklassen. Vi er på den tid hvor kvinderne begyndte at røre på sig både hvad angår kvindekamp og ligestilling på arbejdsmarkedet.

Historien tager udgangspunkt i virkelige hændelser. Såsom første gang kvinderne “tillod” sig at strejke samt den første kvindelige arbejderbevægelse. Johannes søster Anna er virkelig en usædvanlig stærk og modig kvinde der både gør alt hvad hun kan for at prøve at redde sin elskede bror samt stiller sig forrest i kampen for ordentlige arbejdsforhold og ligestilling for kvinder på arbejdsmarkedet.

Det er en fantastisk fortælling hvor jeg både følte mig utroligt spændt på hvor historien ville føre mig hen samt rørt over historien og karakterernes udvikling. Et ekstra tvist er der desuden over den detalje, at der faktisk har eksisteret en klædefabrik der hed Ruben. “En uretfærdig tid” ER både uretfærdig, rørende, smuk og spændende lige fra første kapitel.

Bogen får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

"SPIS DIG FRI FOR TYPE 2 DIABETES" 

SKREVET AF JANE KUDSK

"Spis dig fri for type 2 diabetes" skrevet af Jane Kudsk


Sænk blodsukkeret ved at glemme alt det du har lært om fedt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jane Kudsk

Forlag: Forlaget Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 20. september 2019

Sider: 180

Format: Paperback

Genre: Livsstil

ISBN-13: 9788793755741

Anmeldt: 7. oktober 2019

Forlaget skriver:

Mere end hver 10. dansker har Type 2 diabetes eller har så højt blodsukker, at de er godt på vej til at udvikle sygdommen! Hvorfor rammer denne sygdom, der engang blev kaldt gammelmandssukkersyge, nu også unge mænd, kvinder og børn? Og hvorfor er udbredelsen af sygdommen eksploderet de seneste årtier?

Jane Kudsk er ekspert i ernæring og Type 2 diabetes, og i denne bog afslører hun:

• Hvorfor forfejlede kostråd og fokus på medicinsk behandling har gjort Type 2 diabetes til en udbredt, kronisk sygdom

• Hvordan du kan spise dig til et naturligt, stabilt blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt og forkæle dig selv med nærende og velsmagende mad.

Mange vil blive overraskede over bogens budskab: vi skal nemlig spise meget mere fedt. Med udgangspunkt i den nyeste forskning og de mange diabetikere hun har hjulpet fri af sygdommen, gør Jane Kudsk op med myten om, at fedt gør os fede og syge. Ved at spise mere naturligt fedt vil du opleve en helt ny mæthed, og du kan ændre hele balancen i din krop og gå fra diabetiker til ex-diabetiker.

Bogen giver dig 9 Trin til at spise dig fri og indeholder et væld af gode råd til at ændre madvaner og få motivation til varig forandring.

Om forfatteren

Jane Kudsk (Cand.techn.al.) har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring fra Københavns universitet (tidl. Den kgl. Veterinær og Landbohøjskole).

Hun er stifter af Spis dig fri, hvor hun holder foredrag, kurser og individuelle livsstilsforløb. Hun er en aktiv blogger vedrørende den nyeste forskning om ernæring og Type 2 diabetes på spisdigfri.dk.

Anmeldelse:

Jeg modtog ”Spis dig fri for type 2 diabetes” skrevet af Jane Kudsk som anmeldereksemplar. Dette har dog ingen indflydelse på min anmeldelse. Anmeldelsen er skrevet ud fra mine egne meninger og holdninger.

Bogen har undertitlen ”Sænk dit blodsukker ved at glemme alt du har lært om fedt”. Jeg har en vis interesse i hvordan man kan forbedre livskvaliteten for personer med diabetes og finde måder hvorpå man kan minimere følgevirkningerne af den medicin man har behov for som diabetiker. Jeg har, som mange andre, en del mennesker i min omgangskreds og familie der har fået diagnosen diabetes.

Bogen er overskuelig og delt op i 3 dele. 1 del forklarer hvorfor Jane Kudsk mener at Symptombehandling gør type 2 diabetes kronisk. 2. del forklarer hvorfor forfejlede kostråd har gjort dig syg. 3. del indeholder 9 trin til at spise dig fri for type 2 diabetes.

Bogen starter, for mig, lidt grænseoverskridende. Men jeg er ikke blind for, at Jane Kudsk har en faglig ekspertise.

Jane Kudsk skriver, at de kostråd man siden 70`erne har fået af alle eksperter og læger er forkerte og bør vendes på hovedet. Medicinen fastholder patienterne i diabetesdiagnosen og gør diagnosen kronisk, og at man med en helt anderledes kost, i nogle tilfælde, kan blive helt fri for diabetes og medicinen.

Det sig drastisk, så diagnosen i dag rammer alle aldre og køn. Selv ganske unge mennesker får diagnosen diabetes 2.

D er bemærkelsesværdigt at for år tilbage da var det mest ældre mænd der blev diagnosticeret med type 2 diabetes. Det kan man jo kun give Jane Kudsk ret i. Dette har ændretet er desuden bemærkelsesværdigt at siden kostrådene blev offentliggjort i starten af 80`erne er diabetesdiagnoserne eksploderet. Jane Kudsks første råd i ”Spis dig fri for diabetes 2” er ganske enkelt at holde op med at spise sukker. Med den rette kost skriver forfatteren, at man kan blive helbredt for sin kroniske sygdom.

Ifølge Jane Kudsk bør man undgå kulhydrater i form af kartofler, brød, rid og pasta da disse fødevarer indeholder for mange kulhydrater. Bogen gennemgår grundigt de forskellige typer diabetes. Man får man en rigtig god og grundig forklaring på hvad blodsukker er og hvordan kroppen reagerer på både for lavt og for højt blodsukker.

Dernæst gennemgås de 8 tegn man skal være opmærksom på hvis man ikke har diagnosen. Når man har diabetes, er der en hel del følgesygdomme der er vigtige at være opmærksom på. Man kan vel kun give Jane Kudsk ret i at det er langt bedre hvis man kan gøre en indsats med hensyn til kost og motion i god tid før man eventuelt bliver ramt af følgesygdommene. Måske kan man endda hen ad vejen få sat medicinforbruget ned, eller endda helt undvære sin diabetes medicin.

Jane Kudsk skriver, at lav kulhydratholdig kost kan være med til at minimere medicinforbruget. En af de ting Jane Kudsk pointerer er at måske skal de kendte kostråd i virkeligheden ikke være ens for alle.

Det er der vel også en vis logik i. vi er trods alt ikke ens og har heller ikke samme aktivitetsniveau. I bund og grund ønsker Jane Kudsk at gøre op med de oprindelige kostråd der blandt andet gik ud på at spise mindre fedt og i det hele taget gøre op med fedtforskrækkelsen.

Det var en yderst interessant bog med nogle gode tanker og argumentationen er absolut logisk. Jeg fik en meget grundig forklaring på både blodsukker, insulin og forskellene på de forskellige typer diabetes. Forfatterens tanker omkring sukker, kulhydrater og fedt gav rigtig god mening.

Bogen forklarer begreberne på en klar og let forståelig måde. Jeg kan absolut give bogen mine bedste anbefalinger. Udover at den på en rigtig god måde forklarer hvad diabetes 2 er og hvad man kan gøre selv, så er den faktisk også lidt skræmmende læsning.

Jane Kudsk har en hjemmeside hvor du kan læse mere og tilmelde dig hendes nyhedsbrev:

https://spisdigfri.dk/

Derudover har Jane Kudsk også en Facebook gruppe hvor du kan tilmelde dig:

https://www.facebook.com/groups/spisdigfrifortype2diabetes/about/

Bogen kan købes her:

https://spisdigfri.dk/diabetesbogen

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

THORS HAMMER

SKREVET AF RASMUS DAHLBERG

"Thors hammer" skrevet af Rasmus Dahlberg


Naturkatastrofe

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rasmus Dahlberg

Forlag: Turbine Forlaget

Udgivelse: 4. april 2019

Sider: 627

Format: ePub

Genre: krimi

ISBN-13: 9788740654844

Anmeldt: 7. oktober 2019

Om bogen:

Når kun håbet er tilbage … Jonas Kvist fra Beredskabsstyrelsen rejser til Island sammen med Pandoracellen – en lille gruppe af meget forskellige eksperter, som ved flere lejligheder har vist deres værd i krisesituationer. Sammen skal de deltage i en katastrofeøvelse med de islandske beredskabsmyndigheder, men træning bliver til virkelighed, da vulkanen Katla går i udbrud.

Fra deres base om bord på kystvagtskibet Thor følger Pandoracellen udviklingen tæt, mens islændingene forbereder sig på lavastrømme, giftige gasser og floder af smeltevand fra gletsjeren på Katlas top. Mens askeskyen fra vulkanudbruddet nærmer sig Europas luftrum, og nye trusler dukker op fra en overraskende kant, må Jonas lede Pandoracellen, som pludselig får en central rolle i håndteringen af krisen.

Samtidig udøver en ung, mystisk kvinde med en hammer tatoveret på håndryggen en stærk indflydelse på Jonas, og han hvirvles ind i et islandsk familiedrama med forbindelser til både vulkanen og Pandoracellens tidligere bedrifter. Da situationen udvikler sig allermest kritisk, må Jonas selv kaste sig ud i kampen for alt det, han har kært.

Anmeldelse:

Jeg modtog bogen ”Thors hammer” skrevet af Rasmus Dahlberg som E-bog af Turbine Forlaget.

”Thors hammer” er 3. bind i serien om Pandoracellen, men den første bog som jeg har stiftet bekendtskab med. Det betød, at jeg i starten af bogen lige skulle finde ud af hvad dette pandoracellen egentlig var for en størrelse. Det var bestemt, en stor fordel at bogens karakterer var beskrevet først i bogen.

De første 2 bøger i serien hedder ”Pandoracellen” og ”Dødens droner”.

Jonas Kvist er leder af Pandoracellen. Pandoracellen er et team af eksperter der bliver aktiveret i særlige krisesituationer. Jonas er normalt specialkonsulent i beredskabsstyrelsens center for beredskabsanalyse. Pandoracellen består, foruden Jonas, af en pensionereret oberst fra hæren, en kvinde med en ph.d. i internationale sikkerhedsforhold, En freelance journalist og en civilforsvarsekspert. Så man må vel sige at teamet er godt klædt på til katastrofe- og krisesituationer. Hvilket der er masser af i ”Thors hammer”.

Jonas er kæreste med Nynne Findsen som er sociolog og fuldmægtig i beredskabsstyrelsen med særligt ansvar for udredelsen af national beredskabskultur. Nynne er i ”Thors hammer” udlånt til forsvarets efterretningstjenestes center for Cybersikkerhed.

I historien er der ind imellem henvisninger til de tidligere bøger i serien om pandoracellen. Så jeg tænker da, at det havde været en fordel, hvis jeg havde stiftet bekendtskab med de 2 foregående bøger.

Jonas` datter Henriette skal på tur med sin gymnasieklasse til Island. Jonas, Nynne og resten af Pandoracellen er tilfældigvis booket på samme fly da de også skal til Island i forbindelse med deres respektive jobs.

Undervejs følger man blandt andet en fiskekutter der er på vej fra Færøerne til Islandsk farvand. Center for Cybersikkerhed i København. London Volcanic advisory centre i England. Flyvestationen i Karup. Ikke mindst følger man en guvernør i Beijing, Kina. Så man må sige at ”Thors hammer” og Rasmus Dahlberg fører læseren vidt omkring.

”Thors hammer” er en fantastisk historie der kræver at læseren holder tungen lige i munden. Man får naturkatastrofe, kærlighed, svigt, it-kriminalitet, afpresning, sammenhold, ofringer til de gamle nordiske guder, pubertetsvanskelige unge, redningsaktioner, national krise og politikeres tåbelige beslutninger der giver en fremmed magt mulighed for at tvinge et folkestyre til trældom.

Der er ingen tvivl om, at der er action i ”Thors hammer fra første side. Lige når man tror at nu nærmer historien sig en afslutning. Så flettes der endnu en katastrofe eller en ny type kriminalitet ind i historien.

Sideløbende med alt dette så har man en malende og smuk beskrivelse af den islandske Natur og dens befolkning. Der er ingen tvivl om, at Rasmus Dahlberg har tabt sit hjerte til Island. Han skriver i efterskriften at Island er hans andet hjem. Det mærker man tydeligt i hans beskrivelser.

Undervejs fik jeg minder tilbage til 2010 da en askesky fra et islandsk vulkanudbrud forhindrede flyene i at lette i de europæiske lufthavne. Kort sagt så kommer historien i bogen vidt omkring mange emner.

Jeg fik som læser en masse nordisk historie ind med ”Thors hammer” som jeg faktisk ikke kendte til i forvejen. Meget spændende og lærerigt.

De 2 første bøger om Pandoracellen ryger helt sikkert på mn ”to-read”-liste.

Mine varmeste anbefalinger til denne spændingsmættede krimi med en fantastisk levende beskrivelse af Islands smukke og voldsomme natur.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan evt. købes her:

Turbine.dk

eller

Saxo.com

5/6 Roser

JUSSI

SKREVET AF JONAS LANGVAD NILSSON

Jussi skrevet af Jonas Langvad Nilsson


En velskrevet biografi

Forfatter: Jonas Langvad Nilsson

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 31. maj 2017

Sider: 408

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740013511

Anmeldt: 2. oktober 2019

Forlaget skriver:

Jussi Adler-Olsen er på få år blevet et velkendt navn i både Danmark og udlandet. Hans bøger om strømeren Carl Mørck og hans to medhjælpere Assad og Rose udkommer over hele kloden og har solgt i over 16 millioner eksemplarer. Serien er ved at blive filmatiseret, og når han ankommer til Tyskland, verdens vigtigste bogmarked, modtages han som en rockstjerne.

Men hvad kræver det at blive en international bestsellerforfatter? Har det en pris? Og hvorfra kommer evnen til at beskrive bestialske mord og menneskelig ondskab af en anden verden? Biografien JUSSI viser hidtil ukendte sider af en af Danmarks mest succesfulde forfattere. Det er på en og samme tid et danmarksbillede og historien om en dreng, der voksede op på tre forskellige sindssygehospitaler og blev venner med de patienter, som ikke var raske nok til at færdes i samfundet udenfor.

Det er historien om stædighed, hårdt arbejde og en lille smule held. Og så er det et portræt af en mand, som går hele vejen. Hver gang.

Anmeldelse:

Jeg fik bogen om Jussi da jeg havde fødselsdag tidligere i år. Min bonusdatter havde købt den til mig. Den mest perfekte gave, som jeg kunne ønske mig.

De første 5 år af sit liv boede Jussi ved Peblingedosseringen i København med sine forældre og sine 3 søstre. På et tidspunkt blev faderen Henry Olsen ansat som overlæge på det nye sindssygehospital i Brønderslev.

De boede i Brønderslev indtil 1963 hvor far Henry får tilbudt et nyt job. Jussi færdiggør sin folkeskole i Brøndbyøster og tager en matematisk studentereksamen på Rødovre statsskole. Jussi har været tegneserieantikvar, filmstuderende, fredsaktivist, forlægger, tegneseriedirektør, ugebladsredaktør og forfatter.

I 1985 blev Jussi færdig med bogen Russisk kabale men han syntes at den var så dyster, at han lagde den ned i en skuffe. Jussi udgiver sin debutbog Alfabethuset i 1997, men salget skuffer. Jussi og vennen Keld tager på researchtur til Washington. Jussi er i gang med at skrive Washingtondekretet.

Så opfinder han figuren Carl Mørck. Snart er Jussi i gang med at skrive Kvinden i buret. I 2007 udkommer den første bog om afdeling Q. Her 12 år senere er nummer 8 netop udkommet, Offer 2117. Jussi er en fantastisk biografi om en fantastisk forfatter. Jeg har læst de 11 bøger som Jussi Adler-olsen indtil nu har udgivet  og de er simpelthen noget af det bedste der findes i krimigenren.

Alle 8 bøger i serien om afdeling Q, Rose, Assad, Carl Mørck og alle de andre karakterer i bøgerne har jeg desuden hørt som lydbøger. Jeg har da også set filmene om afdeling Q. Dem er jeg nu ikke helt så begejstret for. Jeg synes på ingen måde at de yder bøgerne retfærdighed.

I biografien om Jussi får man et lille kig ind i hovedet på forfatteren: Hvad synes han om filmatiseringen af sine bøger? Jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg kun har set filmene fordi jeg nu engang har læst til bøgerne. Jussi Adler-olsen har jeg mødt adskillige gange på vores årlige ture til Bogforum i Bella centret ved København.

Han er præcis så imødekommende overfor sine læsere som biografien lægger op til. Derudover så ved han præcis hvordan han skal promovere firmaet ”Jussi Adler-olsen-Forfatter” overfor sit publikum AKA mig 😊 Biografien går lidt let hen over Jussis barndom. Til gengæld så får man et meget uddybende indblik i hans forfatterskab.

Alle de udgivelser der har været indtil 2016 bliver gennemgået enkeltvis. Man får et rigtig godt indblik i hvordan Carl Mørck dukkede op i Jussis liv og hvor svært det ind imellem kan være når man som forfatter har lovet sig selv og læserne at bøgerne om afdeling Q skal ende med den 10. bog og forfatteren allerede nu, kender den sidste sætning der skal afslutte serien.

Man skal ikke forvente en 100 % kronologisk gennemgang af Jussis liv fra ende til anden. Bogen springer en del men egentlig synes jeg alligevel at bogen hænger meget godt sammen og er yderst velskrevet. En anden fin detalje er, at Jonas Langvad Nilsson har interviewet Jussis omgivelser om emner som Jussi Adler-olsen ikke selv er meget for at tale om.

Ganske enkelt en grundig biografi og et sjældent fantastisk indblik i en verdensberømt succes forfatter. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til en skøn biografi. Skrevet med respekt for Jussi Adler-olsen og med et væld af skønne billeder.

Vurdering: 6/6 Roser

krimiormen

 

Her kan bogen købes:

 

Politikens Forlag

6/6 Roser

MORD I PILLEMARK

SKREVET AF LENA JO HURSH

Mord i Pillemark skrevet af Lena Jo Hursh


En samsø krimi

ANMELDEREKSEMPLAR SENDT FRA FORLAGET.

Forfatter: Lena Jo Hursh

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. oktober 2019

Sider: 215

Genre: Krimi

ISBN-13: 9 788793 755598

Anmeldt: 1. oktober 2019

Forlaget skriver:

63-årige Lisbeth Møldrup rammes pludseligt af en overvældende kærestesorg, som både veninderne og hendes egen datter finder særdeles upassende. I sin sorg flygter Lisbeth hovedkulds til Samsø, hvor hun møder en ny veninde, der også har sit at slås med. Lisbeth gribes af Samsøs skønne natur, cafelivet og øens særegne ro, men den nyfundne idyl spoleres brat, da hun ufrivilligt hvirvles ind i et mord.

Mord i Pillemark er en anderledes krimi, helt i den samske ånd.

Om forfatteren

Lena Jo Hursh (f. 1954) er tidligere buschauffør, socialrådgiver og kropsterapeut. Nu udekørende social- og sundhedsassistent i nattevagt på Samsø. Hun er forfatter til flere børnebøger. Mord i Pillemark er hendes debut i krimigenren.

Anmeldelse:

Jeg modtog Mord i Pillemark som anmeldereksemplar. Dette har ingen indflydelse på min anmeldelse som er helt min egen mening om bogen.

Lisbeth er 63 år og har egen frisørsalon. Hendes kæreste Ian slår op med hende da han har fundet en anden. Lisbeth går helt i spåner og tror at hvis hun nu ændrer nogle ting ved sig selv så vil Ian fortsætte forholdet. Ved et tilfælde overhører hun Landbetjenten på Samsø Owes samtale med hans kone og beslutter sig for, at Samsø må være det rigtige sted at slikke sine sår.

Hun bortforpagter frisørsalonen og fremlejer sin lejlighed. Inden længe har Lisbeth fået et job som kontorassistent og 2 gode kollegaer, Joan og Annemette på Rødkålsfabrikken på Samsø.

Politibetjent Thomas Nielsen fra Århus har været nødt til at affyre sit våben. Derfor bliver han sendt til samsø for at afløse Owe der er sygemeldt med sit dårlige hjerte. Thomas er bestemt ikke tilfreds med vikarjobbet.

Annemette er gift med Mogens. De har en gård på Samsø. Annemette og Mogens har ikke det bedste forhold og de sover i hver sit rum.

Mord i Pillemark er en lidt usædvanlig krimi. Den er absolut velskrevet og en helt anden slags krimi end dem jeg normalt giver mig i kast med. Det er absolut forfriskende med en forfatter der har en ny og anderledes måde at skrue en historie og et plot sammen op. Der er ikke så meget fart over handlingen men det betyder dog ikke, at der ikke er spænding i historien. Det er en kort krimi der hurtigt er læst med spændende karakterer.

Lige fra Lisbeth der føler at hendes verden bryder sammen til veninden Annemette der udadtil er en venlig og rar sjæl. Karakteren Annemette fik mig straks til at tænke på et gammelt ordsprog:

”Det stille vand, den dybe grund”

Det siger man om mennesker, der ikke gør så meget stads af sig udadtil, men som alligevel rummer en masse skjulte talenter. Det samme kan man være fristet til at sige om denne rolige og behagelige kvinde Annemette.

Landbetjenten Owe er en mand der ikke ser det store drama i omgivelserne. Han nyder nok i virkeligheden at være betjent et sted hvor man mingelerer lidt med tingene så man undgår de store konflikter.

Mord i Pillemark er en stille og rolig krimi uden den store dramatik men absolut læseværdig. Mord i Pillemark er Lena Jo Hurst`s debut indenfor krimigenren. Det er absolut en rigtig fin debut der har potentiale til flere udgivelser i samme genre.

Hvis du gerne vil læse en krimi der kan læses på nogle få timer, men som stadig kan give stof til eftertanke, så vil jeg da på det varmeste anbefale denne lille lækkerbisken.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

Der er ikke indlagt nogen video

KRIMIORMENS SEPTEMBER 2019


AFVEKSLENDE SEPTEMBER

September bød på lidt af hvert hvad angår genrer.

Intergalaktisk eventyr er en Science Fiction bog for unge, som jo egentlig ligger uden for mit fokusområde. Men jeg synes at det er spændende at give sig i kast med noget hvor jeg ikke lige ligger i målgruppen. Da jeg samtidig vidste at forfatterne skriver fantastisk, så tøvede jeg ikke. Samtidig så er bogen 2. del af en serie, hvor jeg har læst den 1. Intergalaktisk eventyr skrevet af Søren & Morten Ellemose er altså fra serien Rummets detektiver. 1 del hedder tidsmaskinen og den fortsætter med 3. del dusørjægerens hævn. Virkelig en spændende serie som jeg sagtens kan anbefale til familiens lidt yngre medlemmer. En tak skal lyde til Forlaget Forfatterskabet for denne skønne bog.

En krimiorm skal også leve og gerne leve godt. Derfor gled der ikke mindre end 3 bøger om mad ned i denne måned. Den 1. jeg læste og lavede lidt mad fra, var på opfordring af min yngste datter og er en af dem som hun har stående på sin reol fra et tidligere køb. For øvrigt dejligt at min læseglæde er smittet en smule af på begge mine døtre 😊 Så synes jeg lidt at jeg har gjort mit bedste for at vise dem bøgerne verden. Sødt sundere syndigt skrevet af Xenia Østerby Jensen er en kogebog om desserter, kager og andre søde sager uden mel og sukker. Jeg lavede sød og blød rabarber- og jordbærgrød lavet med sukrin og stevia i stedet for sukker. Det smagte præcis lige så fantastisk som hvis der havde været traditionelt sukker i. Udgivet af FADL`s forlag. Tak til min datter for den gode inspiration.

Jeg modtog yderligere 2 kogebøger fra FADL`s forlag. Brunch brunch brunch skrevet af Stephanie Spangsberg. 10 fantastiske forslag til gode brunch. Jeg lavede en enkelt af opskrifterne Røræg med bacon og brunchpølser simpelthen fordi vi, her i huset elsker bacon og æg. Fantastisk velsmagende.

Den sidste kogebog i denne omgang var Grøn morgenmad skrevet af Julie Karla. Det er egentlig ikke som sådan grøn morgenmad, men tips til hvordan man kan inkorporere mere grønt i sin morgenmad. Jeg valgte at lave en lille genialitet til de travle morgener. Nemlig grønne smoothie freezer packs. Det er ganske enkelt små poser med lige præcis de ting som man vil blende til sin morgensmoothies. De bliver så frosset ned og vupti så er de lige til at tage op om morgenen og blende.

De sidste 4 bøger jeg læste, var helt i min genre. Godt nok er genrerne beskrevet lidt forskelligt.

Anstalten skrevet af Stephen King er en fuldstændig fantastisk spændingsroman. Den er udgivet af Hr. Ferdinand/Politiken forlag. Næsten på højde med Kings univers er Mordet på en havfrue skrevet af Vores egne hjemlige forfattertrio Thomas Rydahl og A. J. Kazinski. Den er beskrevet som en krimi. Jeg ser hellere end gerne at de 3 forfattere fortsætter samarbejdet i endnu en krimi. Den er ganske enkelt fantastisk. Den er udgivet af Politiken Forlag.

Havfruens død skrevet af brødrene Søren & Morten Ellemose er 3. del af serien Manus Albino og udgivet på deres eget forlag Forfatterskabet. Efter de 2 første bøger i serien, Københavns brand og Fange 21, så troede jeg ikke at serien kunne nå større højder. Men det kan den. Den er fuldt ud på højde med de bedste Krimithrillere.

Den sidste krimi i denne måned udkommer først i morgen D. 1. oktober. Det er en anderledes debut i krimigenren. Mord i Pillemark skrevet af Lena Jo Hursh og bliver udgivet af Forlaget Forfatterskabet. Det er et udmærket bud på en såkaldt Samsø-krimi. Lena Jo Hursh kan såmænd udmærket fortsætte det gode arbejde.

Aktuelt er jeg ved at læse én af mine egne bøger. Jussi en biografi om Jussi Adler-Olsen skrevet af Jonas Langvad Nilsson. En all-round biografi der kommer hele vejen rundt om succesforfatteren. I bogen får man for øvrigt en forklaring på forskellen imellem en krimi og en thriller. I en krimi er forbrydelsen allerede sket i en thriller følger man forbrydelsens udførelse, kort fortalt.

Om et par uger står den så på efterårsferie i sommerhus på vestkysten af Jylland for vores familie. Men mon ikke der bliver tid til lidt gode bøger. Ellers har jeg mit Bookmate abonnement som jeg kan høre lidt lydbøger fra. De fylder trods alt ikke så meget 😊

God efterårsmåned og god læselyst.

Krimiormen

HAVFRUENS DØD

MANUS ALBINO 3

SKREVET AF SØREN & MORTEN ELLEMOSE

Havfruens død. Manus Albino 3. Skrevet af Søren & Morten Ellemose


KRIMITHRILLER

ANMELDEREKSEMPLAR SENDT FRA FORLAGET.

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 27. juli 2019

Sider: 544

Genre: Krimithriller

ISBN-13: 9 788793 755420

Anmeldt: 25. september 2019

Forlaget skriver:

Hendes majestæt Dronningen er død. En rystet nation kæmper med sorgen over landets royale overhoved, da nye begivenheder tvinger landet i knæ. En serie nøje planlagte terroraktioner mod udvalgte steder og personer bringer Danmark på randen af opløsning. Den hårdt kvæstede kriminalkommissær Henning Lorentzen og hans assistent, Louise Jensen, kastes ud i en ekstrem jagt i det endelige opgør med den superintelligente milliardærsøn Sebastian de la Cour.

Havfruens Død er det hæsblæsende tredje bind i den anmelderroste serie om organisationen Manus Albino, der anvender terror og mord for at opnå deres mål. Serien tegner et dystert billede af et Danmark med radikalisering og ekstreme miljøer, der udfordrer demokratiets grundtanke og retsstatens fundament.

Bogen har været udsolgt fra forlag, men blev i 2019 genudgivet i nye reviderede udgaver.

Om forfatterne

Tvillingerne Søren og Morten Ellemose (f. 1972) har tilsammen skrevet mere end 30 bøger. De tre første bind i serien om Manus Albino blev i sommeren og efteråret 2019 genudgivet i reviderede udgaver og med helt nye forsider.

Anmeldelse:

Jeg modtog Havfruens død som anmeldereksemplar. Dette har ingen indflydelse på min anmeldelse som er helt min egen mening om bogen.

Havfruens død er 3. bind i serien om Manus Albino. De første 2 bind i serien hedder henholdsvis Københavns brand og Fange 21. Havfruens død fortsætter præcis hvor Fange 21 stoppede. Kort sagt Manus Albino spøger i baggrunden og alt er kaos. Præcis som han har planlagt.

Og kaos fortsætter. Sebastian proklamerer at, han på 7 dage vil ødelægge nationen. Sebastian er godt i gang med at udradere nogle af de vigtigste kulturelle nationalskatte og sætter samtidig angreb ind på alle de vigtigste fronter for nationen. Politiets afdeling A`s efterforskning er i fuld gang og de har nu koblet de forskellige tilfælde af mord og hærværk sammen.

Kontorassistenten Louise prøver forgæves at overbevise statsministeren og justitsministeren om præcis hvor farlig Manus Albino er. Men hvad ved en kontorassistent om det? Manus Albino fortsætter dog sin bølge af mord og terror. Efterhånden er der en hel kødrand af mennesker der hader Manus Albino og bare vil hævne sig på ham, på den værst tænkelige måde og gerne meget langsomt.

Journalisten Xenia får sin forside nr. 100. men hun er ikke glad. Hun har sine egne problemer at slås med. Sebastians ondskab fortsætter ufortrødent. Hele nationen er i panik og alting er kaos. Kan det overhovedet lade sig gøre at standse Manus Albino? PET-chef Hans Vanggaard har samlet et team af mennesker der allesammen hader Sebastian.

Teamet prøver om de kan finde Sebastian og hans it-ekspert Nero. Sebastian er en sjælden formidabel manipulator. Men det mest skræmmende og uhyggelige ved Sebastian er i virkeligheden, at han er så ligeglad med både sit eget liv og andres. Sebastian frygter ikke døden, men ser nærmest frem til livets afslutning.

Inden da, ønsker Sebastian dog at tage så mange liv som han overhovedet kan nå. Sebastian tror selv på, at hans handlinger, på længere sigt vil redde Danmark. Al trafik ud af København er pludselig lammet. Spørgsmålet er, om Sebastians panser i virkeligheden er ved at krakelere.

Dommedag er kommet til København. Lige fra første side i bogen følte jeg mig rigtig godt underholdt af denne enestående og formidable krimiserie. Bogen er virkelig velskrevet og der er god sammenhæng i historien. Det går simpelthen over min forstand, hvorfor jeg for et år siden, aldrig havde hørt om Manus Albino og brødrene Ellemoses forfatterskab.

Indtil nu har jeg læst de første 3 bind af serien og for hver gang bliver jeg større og større fan af serien. Den er formidabelt skruet sammen. Der er fuld fart på handlingen fra første side. Man fyldes af dramatik, spænding, latter og fart helt fra starten af bogen. Jeg vil dog på det kraftigste anbefale, at man starter med 1. del af serien Københavns brand.

De sidste mange år har jeg læst rigtig mange prisvindende krimiserier skrevet af formidable danske krimiforfattere. Serien om Manus Albino er fuldt på højde med de bedste af disse serier. Jeg ser stærkt og spændt frem til 4. bind af serien Herrens hus. Kort sagt så får Havfruens død mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

5/6 Roser

"GRØN MORGENMAD"

SKREVET AF JULIE KARLA

"Grøn morgenmad" skrevet af Julie Karla

Grønne smoothie freezer packs

Ingredienser

Vupti Færdig morgenmadspakke

Morgenmad til 4 travle morgener

ANMELDEREKSEMPLAR SENDT FRA FORLAGET.

Forfatter: Julie Karla

Forlag: FADL s Forlag

Udgivelse: 2. september 2019

Sider: 216

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9 788793 590175

Anmeldt: 20. september 2019

Fra bogens bagside:

”Grøn morgenmad” giver dig 85 grønne, sunde morgenmadsopskrifter og viser dig, hvor let det er at bruge grønt i morgenmaden uden at gå på kompromis med smagen. Tænk at være på forkant med sundheden allerede fra dagens begyndelse! Der både nemme og hurtige retter til de travle morgener, lækre sunde smoothies og juicer samt opskrifter til de lange morgener, hvor du har tid til at gøre noget ekstra ud af retterne.

Grøn morgenmad skal ikke forstås som morgenmad udelukkende baseret på grøntsager, men en morgenmad, hvor grøntsagerne er med til at løfte retten til et højere niveau. Grøntsagerne er enten stjernen i retten eller det perfekte supplement. Velkommen til mit grønne køkken.

Julie Karla

Om Forfatteren:

Julie Karla er madblogger og har de sidste 7 år delt sine opskrifter på www.juliekarla.dk og www.karlasnordickitchen.com. Julie Karla arbejder som freelancemadskribent, madfotograf og -stylisti Danmark og udlandet. ”Grøn morgenmad” er Julie Karla første kogebog.

Anmeldelse:

”Grøn morgenmad” skrevet af Julie Karla er en fantastisk kogebog med ikke mindre end 75 opskrifter på morgenmad med et grøn tvist og 10 drikke ligeledes med et grønt tvist. Man skal ikke forvente vegetariske forslag til morgenmad, men morgenmad med lidt mere grønt i. Ind imellem temmelig dristige opskrifter.

Dristige forstået sådan at, man måske ikke lige havde tænkt at man kunne blande grønt i grød eller på sit brød. Det er nogle utroligt spændende opskrifter med nogle lækre og inspirerende billeder. Fotografen? Det er såmænd forfatteren, Julie Karla selv. De er simpelthen så smukke og maden ser virkelig lækker ud.

Bogen er delt op i 4 dele. 1 del er de nemme opskrifter. Dem man kan servere i løbet af 10 minutter på en travl morgen. Eller kan forberede så det kun tager et øjeblik inden man kan sætte sig til bordet. Jeg valgte at lave meal prep med smoothie freezer packs som en prøve på opskrifterne i ”Grøn morgenmad”.

Det er simpelthen en genialitet. Man forbereder 4 måltider på én gang hvorefter man fryser dem ned… om morgenen tager man en pakke op af fryseren op i blenderen og vupti så er der sund og lækker morgenmad. Jeg valgte altså at lave ”Grønne smoothie freezer packs” De bestod af ganske få, men gode råvarer.

Banan, kiwi, baby spinatblade og squash. Selve forberedelsen tog en halv times tid, så det er såmænd også til at overkomme.

De øvrige 3 dele af bogen består af hhv. morgenmadsklassikere med et grønt tvist, nytænkende grøn morgenmad samt opskrifter på grønne drikke.

Jeg har tidligere forsøgt at få mere grønt ind min morgenmad, men det ender altid med, at blive lidt ensidigt i længden. Peberfrugt, agurk og måske lidt gulerødder. Efter opskrifterne følger både et opskriftsregister samt et råvareregister. Det synes jeg er lidt genialt, hvis man lige står med en rest grønt eller frugt som man gerne vil have brugt.

Så er det hurtigt lige at kigge i råvareregistret og se om man kan blive lidt inspireret. En skøn bog med rigtig gode opskrifter, lige til at gå til, dejlige billeder og en opbygning der gør bogen yderst overskuelig. Jeg vil bestemt give ”Grøn morgenmad” de bedste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

krimiormen

6/6 Roser

"BRUNCH BRUNCH BRUNCH"

SKREVET AF STEPHANIE SPANGSBERG

Røræg med bacon og lækre brunchpølser

Æg, bacon, smør, pølser, ketchup

Røræg, med bacon og lækre brunchpølser

"Brunch brunch brunch" skrevet af Stephanie Spangsberg

ANMELDEREKSEMPLAR SENDT FRA FORLAGET.

Forfatter: Stephanie Spangsberg

Forlag: FADL s Forlag

Udgivelse: 16. august 2019

Sider: 233

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9 788793 590632

Anmeldt: 19. september 2019

Forlaget skriver:

BRUNCH ER DET PERFEKTE MÅLTID

Brunch kan det hele. Måltidet kan samle de mennesker, du holder af, og maden kan være sund og syndig. Alt er tilladt, og ingen ser skævt til dig, hvis du drikker et glas champagne eller en cocktail så tidligt på dagen. Brunch er to måltider slået sammen. Morgenmad og frokost.

Maden kan derfor varieres i mange forskellige sammenhænge, og der serveres både salte og søde retter på én gang. Stephanie Spangsberg er madredaktør på Elle, og hun står bag den nye kogebog BRUNCH BRUNCH BRUNCH, som hylder måltidet, der på mange måder har det hele og lidt til.

I BRUNCH BRUNCH BRUNCH er der fokus på brunchretter alle kan lave. Maden er både simpel, ekstravagant, vegetarisk, plantebaseret, tømmermændsvenlig, sund og knap så sund. Der vil altid være noget på brunchbordet, som alle kan lide.

Bogen er opdelt i forskellige former for brunch, og de forskellige kapitler indeholder opskrifter som passer til brunchtemaerne der f.eks. er: Den plantebaserede brunch; den ekstravagante brunch; champagnebrunch & hangoverbrunch.

Om forfatteren:

Stephanie Spangsberg er madredaktør på Elle, og hun har sin egen blog A Food Affair, hvor hun deler opskrifter med sine mange følgere. Hun er 27 år og har en bachelor fra Danmarks Medie – og Journalisthøjskole.

Anmeldelse:

Bogen er venligst sendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Det har dog ingen indflydelse på min anmeldelse som er et udtryk for min egen vurdering af bogen.

En bogorm skal også leve. Og når man skal spise så må det gerne være lækkert.. Allerede da jeg så forsiden af bogen var jeg helt klar til at gå i gang med, at lave brunch til familien. Bogen er fyldt med så smukke og indbydende billeder, at man bare må prøve opskrifterne af. Bogens titel siger det hele 😊

Det her, det er brunch det handler om. I vores familie har vi ved særlige lejligheder enten lavet brunch eller taget den nemme løsning og bestilt brunch ude i byen. Det er slut nu, for med denne skønne bog så kan vi i princippet fordele retterne imellem gæsterne. Så har ingen en undskyldning for ikke at have en ret med hver.

Opskrifterne er utroligt nemme at gå til. Jeg startede i det små og valgte som prøveballon, at lave ”Røræg med bacon og lækre Brunchpølser”. Ganske enkelt fordi æg, bacon og pølser er en af mine favoritter fra Brunch-bordet. Som Stephanie Spangsberg pointerer i sin opskrift, så er både smag og konsistens noget helt særligt ved lige præcis denne opskrift.

Jeg kan kun give hende ret 😊 Ja selv farven på røræggen er smukkere 😊 Javist det tager lidt længere tid, men det er få minutter vi taler om og så sparer man at blande æggene i en skål, som jeg plejer, ved at man bare blander æggene direkte i panden. Så i sidste ende så tror jeg såmænd ikke at det tager længere tid.

I ”Brunch brunch brunch” får du ikke mindre end 10 forslag til brunch. Der er absolut noget for enhver smag. Der er luksusudgaven hvor champagnen er et must. Budget-udgaven hvis det ikke skal være alt for dyrt og avanceret. Ikke mindst så er der vegetar-udgaven. Den er jeg vild med da vi, som mange andre, har et par vegetarer i omgangskredsen.

Det er da skønt at få frisk inspiration til hvad vi kan servere for dem når vi mødes til nogle timers hyggeligt samvær. Der er såmænd også forslag til for eksempel Mango-smoothie med gurkemeje, Chiagrød med kokos, mango og mandel og sådan kunne jeg blive ved. Jeg kunne sagtens forestille mig at jeg vil mikse de forskellige brunch-forslag på kryds og tværs.

Der er masser af ideer at tage af. Bon Appetit. Jeg kan intet andet end at anbefale ”Brunch brunch brunch” på det varmeste. ”Brunch brunch brunch” skrevet af Stephanie Spangsberg er smækfyldt med inspirerende billeder, lækre opskrifter og jaa…vi må godt 😊

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

6/6 Roser

"ANSTALTEN"

SKREVET AF STEPHEN KING

"Anstalten" skrevet af Stephen King


NY SPÆNDING FRA STEPHEN KING

ANMELDEREKSEMPLAR FRA FORLAGET.

Forfatter: Stephen King

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelse: 18. september 2019

Sider: 619

Genre: Spændingsroman

ISBN-13: 9 788740 054040

Anmeldt: 18. september 2019

Forlaget skriver:

En sen nattetime i en stille forstad til Minneapolis bryder ukendte gerningsmænd ind i Luke Ellis’ families hus, slår hans forældre ihjel og laster drengen ind i en sort varevogn. Hele operationen tager mindre end to minutter. Luke vågner på Anstalten, i et værelse som ligner hans eget, blot er rummet uden vinduer.

Og når han åbner sin dør, er der andre døre; døre til værelser med andre børn som ham, børn med særlige evner inden for telekinese og telepati, som også er endt på Anstalten på samme måde som Luke. Kalisha, Nick, George, Iris, den tiårige Avery Dixon og Luke, alle befinder de sig i Forhuset.

Andre er flyttet til Baghuset, der ifølge Kalisha er som en stor insektfælde: ”Børnene tjekker ind, men de tjekker aldrig ud.” Anstaltens tilsynsførende, Mrs. Sigsby, og resten af personalet har kun ét for øje, nemlig skruppelløst at udvinde børnenes særlige evner. Hvis børnene samarbejder, giver personalet dem mønter til Anstaltens salgsautomater, og hvis de modsætter sig, er straffen brutal.

Flere og flere børn forsvinder til Baghuset, og imens bliver Luke mere og mere desperat for at slippe ud og hente hjælp. Men ingen er nogensinde undsluppet Anstalten. Kom med til Anstalten, et sted hvor det gode ikke nødvendigvis besejrer ondskaben.

Anmeldelse:

Tim Jamieson sidder i et fly på vej fra Tampa til New York. Flyet venter på at lette og en ansat fra flyselskabet tilbyder overnatning på et hotel samt et kontant beløb hvis én af passagererne vil afgive sit flysæde til en agent fra forbundspolitiet. Tim besluttersig for at slå til.

Til at begynde med er det lidt usikkert hvem og hvad Tim egentlig er. Han blaffer sig frem til den lille by DuPray og får job som nattevagt. Det er temmelig usikkert i den første halvdel af bogen, hvad Tim har med resten af historien at gøre. Herefter skifter bogen over til drengen Luke.

Luke er 12 år gammel og vanvittig intelligent. Luke bliver bortført og hans forældre bliver slået ihjel af bortførerne. Luke vågner op på et sted, der bliver kaldt for anstalten. Da Luke ankommer, er der kun 4 andre børn på anstalten. Luke forstår ikke hvad der er sket. Luke er stadig bare en dreng på 12 år.

I løbet af få dage forsvinder nogle af børnene på Anstalten ind i noget de kalder for baghuset og nye børn kommer til i forhuset, der hvor Luke er. Inden længe er der 41 børn på Anstalten. Langsomt går det op for Luke at, børnene på anstalten ikke er levende væsner i øjnene på de plejere, læger og portører der omgiver dem.

Børnene bliver udsat for forsøg og eksperimenter som er langt ud over Lukes fatteevne. Det går op for Luke, at der findes 2 slags børn på anstalten. De børn der har telepatiske evner (TP) og dem der har telekinetiske evner (TK). Luke har selv en lille snert af Telekinetiske evner, men har aldrig rigtig forstået at kontrollere evnen.

Snart går det op for Luke at hans eneste mulighed for at overleve er at flygte, hvilket ingen andre har prøvet før. Det er dog ikke så enkelt, at få Anstalten til at give slip på Luke. Tim og Lukes historier flettes sammen. Lukes historie er så utrolig, modbydelig og forfærdelig, at det er svært at tro på, at det virkelig kan være sket.

Hele vejen igennem bogen er der en læspende mand i baggrunden. Men hvem og hvad er han?

Stephen King hedder forfatteren af dette mesterværk. Han ikke bare hedder King, men han er simpelthen ”Kongen” af spændingsromaner. Det er en del år siden, at jeg sidst læste et værk fra Kings hånd, men hold nu op han forstår stadig, at skrive så man er tryllebundet fra første side.

Bogen er på mere end 600 sider og det er ikke én eneste side for meget. Det er bestemt ikke noget under at Stephen Kings bøger er nogle af de bedst sælgende nogensinde. Jeg er ikke den store tilhænger af gyserfilm, som Stephen King har skrevet en del manuskripter til, men Kings bøger, dem sluger jeg råt.

Advarsel:

vær forberedt på, at det kan være næsten umuligt at slippe ”Anstalten” når først man er begyndt at læse 😊

”Anstalten” er skrevet så man mærker drengen Lukes følelser og angst helt tæt på. Den er på én gang skræmmende, uhyggelig, modbydelig, spændende og rørende. Samtidig så er der et twist af overnaturlige elementer. Bogen har et neglebidende spændende plot og kan man lide bøger der giver et dybt og inderligt gys, så vil ”Anstalten” bestemt være en pragtfuld, skræmmende og velskrevet oplevelse, helt som man kender Stephen King, når han er bedst. Jeg kan kun give ”Anstalten” mine varmeste anbefalinger.

Den er ganske enkelt gys på allerhøjeste plan og et rendyrket mesterværk. Sådan en historie der kommer til at sidde dybt i sjælen, længe efter at man har lagt bogen fra sig. Går man efter gys, så fås det ikke bedre end fra Stephen Kings hånd og hans værk ”Anstalten”.

Vurdering: 6 ud af 6 Roser

Krimiormen

6/6 Roser

"PIGEN SOM IKKE VAR DER"

SKREVET AF NICK CLAUSEN

"Pigen som ikke var der" skrevet af Nick Clausen


Krimiormen anbefaler bogen til alle over 12 år :)

Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget.

Forfatter: Nick Clausen

Forlag: Forlaget Facet

Udgivelse: 7. september 2019

Sider: E-bog 428

Genre: Overnaturlig Thriller

ISBN-13: 978 87 93456 56 3

Anmeldt: 15. september 2019

Om bogen:

En dag forsvinder en ung pige ved navn Rebecca sporløst. Politiet er på bar bund. Forældrene er sønderknust. Andy, Rebeccas storebror, får kontakt med en død pige igennem bøgerne på biblioteket. Samtidig begynder han at lede efter Rebecca på egen hånd. Han finder snart ud af at et overnaturligt væsen har bortført Rebecca;

et væsen, som langsomt suger livskraften ud af sine ofre. Med hjælp fra den døde pige i bøgerne kommer Andy langsomt på sporet af sin lillesøster. Men kan han nå at finde Rebecca i tide? Og har væsnet, som holder hende fanget, bare tænkt sig at overgive hende uden kamp?

Pigen som ikke var der er en overnaturlig thriller for teenagere med hang til gys, mystisk og monstre.

Anmeldelse:

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar men min anmeldelse er helt min egen mening og mine egne tanker om bogen. Bogen bliver anbefalet til unge over 12 år.

Andy og Rebekka er på vej hjem fra skole da Andy skal på biblioteket. Rebekka vil ikke gå med. Da Andy kommer ud fra biblioteket, er Rebekka væk og Andy kan ikke finde hende nogle steder. I 1. del af bogen følger vi Andy og hans forsøg på at finde Rebekka. Det er som om, at ingen rigtig vil høre på hvad han siger og han må selv prøve om han kan finde ud af hvad der er sket med Rebekka.

Andy er skræmt fra vid og sans og Andys familie er ved at gå i spåner over at Rebekka endnu ikke er fundet. Nu næsten 2 måneder efter at hun forsvandt aner de ikke hvor hun er eller hvad der er sket. Andy tager igen på biblioteket. Igennem bøgerne lykkes det ham at kommunikere med Lisa, en pige der døde 4 år tidligere.

Lisa hjælper ham med at komme på sporet af Rebekka. Da Andy en aften kommer for sent hjem får han stuearrest. Til midnat sniger han sig ud for minutiøst at undersøge alle garager i hele byen. Han vil finde en gul varevogn som han så, den dag Rebekka forsvandt. I 2. del af historien følger man Rebekka og hendes oplevelser fra det øjeblik hun forsvandt.

Rebekka venter stadig på at nogen skal finde hende. Dagene går uden at nogen henter Rebekka. Rebekka føler sig mere alene end nogensinde. Langsomt går det op for Rebekka, at hvis hun skal væk fra huset så må hun flygte. Ingen kommer for at redde hende. Jeg læste ”Pigen som ikke var der” som E-bog.

Det er mit første bekendtskab med Nick Clausen, men skulle jeg en anden gang falde over en bog skrevet af samme forfatter så er jeg helt sikkert ”på”. Jeg er absolut fan af fortællestilen og opbygningen af historien. ”Pigen som ikke var der” er vanvittig godt skrevet. Stille og roligt bliver historien bygget op og efterhånden som jeg nåede igennem de 3 dele som bogen er delt op i, så sad jeg længere og længere ude på kanten af stolen og kunne ikke stoppe før jeg havde læst sidste side.

Den er fyldt med masser af spænding, lidt spøgeri, overnaturligt, et væsen der hverken er menneske eller dyr og den vildeste ondskab man kan forestille sig. Samtidig så får man lyst til at råbe de voksne op der er omkring Andy og Rebekka. Det gælder både politiet og forældrene.

Jeg kunne ganske enkelt mærke uhyggen og de 2 børns forbindelse til hinanden, helt ind i hjertekulen. Kort sagt en historie med masser af varme, Mystik, uhygge og et nip monstre. Jeg undrer mig dog lidt over storesøsteren Cindys rolle i historien, hun er lidt i baggrunden og ikke rigtigt til stede.

”Pigen som ikke var der” er fantastisk velskrevet med en genial opbygning af historien og jeg kan kun give bogen mine varmeste anbefalinger. Jeg var fuldstændig tryllebundet.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

5/6 Roser

"INTERGALAKTISK EVENTYR"

"Intergalaktisk eventyr" Rummets detektiver 2 skrevet af Søren & Morten Ellemose


Rummets detektiver 2

Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget.

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. maj 2019

Sider: 204

Genre: Science-fiction

ISBN-13: 9 788793 755307

Anmeldt: 14. september 2019

Forlaget skriver:

Intergalaktisk Eventyr – Rummets Detektiver 2 er et hæsblæsende rumeventyr for alle unge og ungdommelige læsere. Xander, Georg, Jeanne og Sigrid er tilbage i 7. klasse på Tvegaardskolen. De er trætte, fortumlede og usikre på om deres oplevelser med hidsige robotter, blodtørstige Daggerrotter og rumrejsende væsener har været virkelighed eller mareridt.

Midt i morgensamlingen dukker tvillingerne Robert og Tammie fra fremtiden atter op, skarpt forfulgt af en rasende Timecop. Xander har fået fingre i en magisk Tidsbog, som måske kan hjælpe de seks venner på flugt, mens tiden ubønhørligt tæller ned til dommedag. Det bliver en hæsblæsende kamp mod uret, mens universets to bedste dusørjægere, Lord Greywood og Blade Bloodstorm, er lige i hælene på dem og alletiders største tidsrejsende, den nuttede, men farlige SaSaXavir.

Intergalaktisk Eventyr er anden bog i serien om Rummets Detektiver – en hæsblæsende serie om tidsrejser. For alle der nogensinde har læst Dennis Jürgensen og frydet sig over at være suget med ind i Djævelens Hule. Det er vores ydmyge og respektfulde hyldest til en forfatter, som prægede vores teenageværelser.

Og som vi stadig læser og genlæser.

Anmeldelse:

Drengen Xander har købt en sjælden tegneserie ”Rummets detektiver”. Den ser lidt kedelig ud, men da han kigger nærmere, så ligner hovedpersonen Xander selv. Tiden på bagsiden af bogen ændrer sig og Xander opdager at tiden viser jordens undergang. Da Xander møder op i skolen, virker det som om, at Xanders venner, Georg, Sigrid og Jeanne har glemt alt om deres tidligere eventyr sammen.

Snart dukker tvillingerne fra fortiden, Tammie og Robert op og så er der ellers lagt op til alletiders eventyr for de 6 unge mennesker. Tilbage i fremtiden møder vi de 2 dusørjægere Lord Greywood og Bloodstorm. De er blevet enige om at slå sig sammen på deres næste job. Så er eventyret ellers for alvor i gang.

Men hvad er et rigtig eventyr i ”Rummets detektiver” uden Sasaxavir og Friture Finn. Nej vel. Så de er selvfølgelig også en del af galleriet i denne 2. bog i serien. Hele vejen igennem historien er der fart over feltet og de unge mennesker bliver hvirvlet ind i et eventyr hvor de bare er nødt til at følge med.

Slutningen af ”Intergalaktisk eventyr” lægger helt klart op til en hæsblæsende fortsættelse i ”Dusørjægerens hævn”. Jeg vil absolut anbefale at man først læser 1. del af serien Rummets detektiver ”Tidsmaskinen”. At jeg havde læst den første bog i serien, betød i hvert fald at jeg hurtigt var inde i jargonen og selve historien.

Forfatternes sædvanlige humor og opfindsomhed fornægter sig ikke i ”intergalaktisk eventyr”. Der er virkelig nogle meget morsomme passager flettet ind i historien og fuld fart over feltet. På trods af, at jeg er udover de første teenage-år så var jeg absolut godt underholdt og jeg må simpelthen læse ”Dusørjægerens hævn” som er 3. del af serien.

Under alle omstændigheder så får den mine varmeste anbefalinger med på vejen til de 12-18-årige. ”Intergalaktisk eventyr” er vanvittig velskrevet og ufattelig morsom.

Vurdering: 5 ud af 6 Roser

Krimiormen

5/6 Roser

"sødt, sundere, syndigt"

skrevet af xenia østerby jensen

Sødt, sundere, syndigt

Sød og blød Rabarber- og jordbærgrød

ingredienser

Bærrene koges 10 min.

Den færdige grød


Desserter, Kager og andre søde sager uden mel og sukker

Egen udgave Købt ved Bogforum 2018

Forfatter: Xenia Østerby Jensen

Forlag: FADL`s Forlag

Udgivelse: 26. februar 2016

Sider: 245

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9 788777 498633

Anmeldt: 10. september 2019

Om Bogen:

”Sødt, sundere, syndigt” er en bibel for dig, der har en sød tand, men også tænker på din sundhed. I opskrifterne bruges ikke sukker og mel, til gengæld er der fokus på den gode smag. Bogen byder på et univers af lækre og velsmagende desserter, kager og søde sager, og guider dig let igennem opskrifterne.

Du får velkendte kreationer, men med et sundt twist. Opskrifterne spænder bredt: Fra små lækre bidder, over hverdagsdesserter- og kager til udsøgte dessertkreationer, der sætter et smukt punktum for måltidet. Alle opskrifter ledsages af appetitvækkende billeder. Bogen giver dig desuden en hjælpende hånd til at komme i gang med den sukker- og melfrie bagning.

Du får nemlig et indblik i forfatterens forrådskammer med de vigtigste ingredienser til den sundere bagning samt tips og gode råd. Det er bare om at komme i gang. Xenia Østerby Jensen er en passioneret madblogger. Det vigtigste for hende er at få smagen frem i sit madunivers- og det forstår hun virkelig at gøre!

Følg hende på www.hjemmehosxenia.dk.

Anmeldelse:

”Sødt, sundere, syndigt” skrevet af Xenia Østerby Jensen, købte min datter på vores årlige tur til Bogforum i Bella Centret😊 Bogen blev udgivet i 2016 så den har 3 år på bagen 😊 Vi er en familie der elsker søde sager og lækkerier og ca. halvdelen af familien er temmelig slanke og den anden halvdel er vel lidt godt i stand :D

Verden er uretfærdig :D Men da vi alle sammen, som sagt, elsker at hygge med lidt sødt så er det vel ingen skade til at gøre det på en lidt mindre usund måde 😊 Sikken en bog 😊 billederne er simpelthen så lækre og indbydende. Derudover så elsker jeg, at opskrifterne består af meget få specielle ingredienser.

Javist Sukrin, kokosolie og lignende produkter er i den dyre ende 😊 Men til gengæld er det meget lidt man skal bruge, så når man først har købt det hjem, så har man jo altså til rigtig lang tid. Da jeg var barn og ung lavede min mormor hver sommer en fuldstændig fantastisk jordbær-rabarber grød da jeg så i ”Sødt, sundere, syndigt” faldt over opskriften ”Sød og blød rabarber- og jordbærgrød” så måtte jeg simpelthen prøve den 😊

Ingredienslisten er overskuelig: Rabarber, Jordbær, Vaniljestang, Sukrin+, citron, vand, chiafrø og evt. stevia. Til serveringen skal man bruge Piskefløde og enten mandelsplitter eller hakkede mandler. Det eneste jeg ikke havde hjemme var jordbær, sukrin, fløde og mandelsplitter så det var da til at overskue.

Som Xenia Østerby Jensen skriver, så er nogle af de lidt mere specielle ingredienser temmelig dyre. Sukrin som jeg manglede til min Rabarber-Jordbær grød kostede 80 kr. Til gengæld så bruger man så lidt at det ikke er noget man skal købe så tit. Grøden tog nærmest ingen tid at lave.

Mindre end, en halv time. Jeg er meget begejstret for opskrifterne i ”Sødt, sundere, syndigt” og både min datter og jeg kommer helt sikkert til at lave mange syndige ting fra denne bibel af en lidt sundere dessert- og kagebog. Det eneste jeg er lidt ked af, er sidenummereringen. Den er lavet i en farvetone der gør den rigtig svær at se hvis det ikke er dagslys.

Men alt i alt en fantastisk opskriftsbog.

Vurdering: 5 ud af 6 Roser

Krimiormen

5/6 Roser