en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

BØRNE- OG UNGDOMSBØGER

TIDSMASKINEN

RUMMETS DETEKTIVER 1

SKREVET AF SØREN & MORTEN ELLEMOSE

Tidsmaskinen. Rummets detektiver 1. Skrevet af Søren & Morten Ellemose

Anmeldereksemplar

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. maj 2019/2. udgave 1. oplag

Sider: 193

Genre: Science Fiction

ISBN-13: 9788793755291

Anmeldt: 19. august 2019

Om Bogen:

Xander er en helt almindelig dreng på 13 år, der hellere vil læse tegneserier end bøje tyske verber i 7. klasse på Tvegaardskolen. Han er lun på Jeanne fra parallelklassen, der virker mere interesseret i den nye dreng, Georg. Han kigger til gengæld mere efter Sigrid, der er Jeannes bedste veninde.

Midt i det hele nødlander de tidsrejsende tvillinger, Robert og Tammie, på skolen i en defekt tidsmaskine. De er fra år 2155 og har en hidsig Timecop i hælene. Snart er de alle hvirvlet ind i alletiders største eventyr, hvor selve universets fremtid og fortid er på spil. Kan de nå at redde jorden fra undergang?

Tidsmaskinen er første bind af “Rummets Detektiver”, der er en eventyrlig sci-fi serie for unge og voksne.

Anmeldelse:

”Tidsrejsen ” skrevet af brødrene Søren & Morten Ellemose er, hvad jeg vil kalde, en ungdomsbog. Genren er Science fiction og min vurdering er at den hovedsageligt henvender sig til de 12-18-årige læsere.

I starten af bogen er historien delt op i 2 scener. Vi følger de 4, 7-klasseselever Xander, Georg, Jeanne og Sigrid. De har alle 4 fået besked på, at de skal have ekstratimer efter normal skoletid. De bliver alle 4 låst inde i et rum uden vinduer og går lidt i panik. Sideløbende med følger man tvillingerne Tammie og Robert.

Her er vi i år 2155 på rumskibet Ark One. Tvillingerne bor sammen med deres far Dorian der er professor og medlem af Stjernerådet. Dorian har været med til at bestemme at tidsrejser bliver forbudt. En beslutning der gør Robert temmelig vred. 5 dage senere bliver han 14 og har drømt om at han skal på sin første rejse i tiden.

Robert vil på sit livs eventyr og han og Tammie stikker af med en gammel tidsmaskine. Pludselig dukker Robert og Tammie op i rummet med de 4 unge skoleelever. De 6 unge tager sammen på det vildeste og mest hæsblæsende eventyr. I hælende på de unge er der en Time-cob og de flygter over hals og hoved.

Samtidig kan Dorian følge på en skærm hvad der sker 155 år tidligere med de unge mennesker og ved at han må reagere. Sidst i bogen er der et kapitel der forklarer om universet efterfulgt af et Appendix over de mere end 200 ord der er opfundet af forfatterne i forbindelse med bogen.

”Tidsrejsen” er første del af serien ”Rummets detektiver” og jeg vil stærkt anbefale at man starter med at læse ”Tidsrejsen”. Om ikke andet så fordi man i denne første bog har Appendixet med alle de nye ord og begreber. Hvis ikke man har adgang til appendixet så kan historien nok være svær at få mening i.

Bortset fra disse nye ord så er historien skrevet i et sprog så alle kan være med 😊 Historien er vanvittig velskrevet og jeg kan da ærgre mig lidt over at den ikke var skrevet da jeg var teenager for omkring 40 år siden😊 Jeg ville have elsket af dykke ned i lige præcis ”Rummets detektiver”s univers. Dermed også sagt at jeg er noget udenfor målgruppen.

Det ændrer dog ikke på, at jeg var vild med fortællingen og meget gerne tager fat i 2. del af serien også, som er ”Intergalaktisk eventyr”. Bogen findes også som lydbog, vanvittigt godt oplæst af Jakob Svarre Juhl. Jeg vil bestemt ikke tøve med at anbefale serien til eventyrlystne og videbegærlige Science Fiction-elskende teenagere.

Vurdering: 5 ud af 6 Roser

Krimiormen

5/6 Roser

"MORDET I ELVERSKOVEN"

HIMMELKRYTALLEN BØRN 1

SKREVET AF METTE ØSTERGAARD FILSØ

"Mordet i Elverskoven" Skrevet af Mette Østergaard filsø


Fantasy Roman

Forfatter: Mette Østergaard Filsø

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. maj 2019

Sider: 287

Genre: Fantasyroman

Anmeldt: 1. august 2019

Om bogen:

En sagte lyd nåede hendes øre. Den var ikke mere end en hvisken i vinden, men alligevel anderledes end alle de andre lyde i den tyste, hemmelighedsfulde skov. En gispende, rallende lyd. Anna lever et stille liv i byen Jyss hos den gnavne enkefrue Kerstin, da hun møder en gruppe fremmede rejsende på markedet.

Sammen med dem drager hun ud på sit livs rejse mod skoven Merth, der ifølge de gamle sagn er hjemsted for elvere. Rejsen kommer hurtigt til at overgå hendes vildeste fantasier, men også hendes værste mareridt, for de rejsende gemmer på en mørk hemmelighed, der ikke kan forblive skjult for evigt…

Om forfatteren

Mette (født 1987) er uddannet ph.d. i kemi og bor sammen med sin mand og to børn i Vejle. Når hun ikke nørder med avancerede maskiner, syrer og baser, bruger hun tiden på sin store passion: at skrive.

Anmeldelse:

”Mordet i Elverskoven” er en ungdomsroman i Fantasygenren og dermed lidt udenfor mit normale fokusområde. Det betyder dog ikke at jeg ikke synes at det er en fantastisk velskrevet roman. Vi lander i en anderledes verden fyldt med elverfolket, mord, troldmænd, kærlighed, krig og skovens skygger.

Vi lærer forskellen imellem mennesker og elverfolket at kende på en noget anderledes måde end jeg tidligere har stiftet bekendtskab med elverfolket. Anna og Sigrid er i pleje hos den gamle enke Kerstin. De bor i byen Jyss. Anna er hovedpersonen i historien og bliver egentlig kun boende hos den gamle enke af hensyn til plejesøsteren Sigrid.

Hun møder tilfældigt drengen Erik der er på gennemrejse med sine forældre Anke og Larus. Erik fornemmer at hans forældre holder noget skjult for ham, han ved dog ikke hvad. Han er i det hele taget ret træt af at vandre. Ret hurtigt efter at de mødes ser Anna hvordan Erik rammes af en slags anfald hvor han falder besvimet om med blødende næse og mund.

Eriks forældre tilbyder at Anna kan rejse med dem videre til skoven Merth. Anna er eventyrlysten og beslutter sig for at sige ja til at rejse med dem. Herefter starter et fantastisk eventyr i flere forskellige verdener som Anna ikke vidste eksisterede. Overordnet er ”Mordet i Elverskoven”

bestemt velskrevet.Jeg mangler dog lidt viden om hvad der sker nogle af hovedpersonerne i bogen da disse personer har en vigtig rolle. Pludselig hører man ikke mere om hvad der er sket disse personer og de er forsvundet fra historien. Bogen er skrevet i et smukt og velformuleret sprog med masser af spænding, elverfolk og onde trolde.

Alt i alt en rigtig god historie og mon ikke der skulle være en 2`er på vej da undertitlen på bogen er ”Himmelkrystallens børn 1”. Det vil jeg i hvert fald se frem til med spænding.

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Krimiormen

"SKAMMERENS DATTER"

SKREVET AF LENE KAABERBØL

"Skammerens datter" skrevet af Lene Kaaberbøl


FANTASY

Om bogen:

”Sandheden er det skarpeste våben”

Forestil dig, at der findes et menneske, som blot ved at se dig i øjnene, kan afsløre alle dine løgne. Det kan skammeren….. Det er ikke med vilje, at Dina er havnet i Dunarks Dragegård. Hun har ikke spor lyst til at spille helt. Faktisk er det hendes højeste ønske at være en helt almindelig pige.

Men det går ikke, når man er Skammerens datter og har øjne, som ingen almindelige mennesker tør se ind i. Den prisbelønnede fantasyserie om Skammerens datter er blevet en moderne klassiker. Bøgerne danner også baggrund for storslåede teaterforestillinger og spillefilmen ”Skammerens datter”.

Denne udgave er bogen bag filmen Skammerens datter, der markerer Lene Kaaberbøls store gennembrud i både ind og udland. Hun fejrede i 2015 40-års jubilæum som forfatter med debut allerede som 15-årig. Opdag eller genlæs den fascinerende fortælling om en moderne heltinde med særlige talenter og øjne, ingen almindelige mennesker tør se ind i, er oversat til 25 sprog og er udkommet i mange oplag og udgaver siden 2000, hvor den udkom første gang.

Filmudgaven indeholder bonusmateriale i form af stills fra filmen.

Anmeldelse:

Lad mig gå til bekendelse med det samme 😊 Det var mine 2 døtre der fik mig overtalt til endelig at få læst ”Skammerens datter”. De har begge været ovenud begejstret for Lene Kaaberbøls forfatterskab og i særdeleshed serien om ”Skammerens datter”. Efter at have læst denne 1. bog i serien så forstår jeg dem fuldt ud.

Det er virkelig en bog der har det hele. Den er spændende, fantastisk velskrevet og en pageturner af rang. Allerede da min ældste datter var omkring 10 år læste hun den første gang og begge mine døtre har også både set filmen og teaterstykket bygget over ”Skammerens datter”.

Dina er datter af Skammeren og har arvet sin mors evner for at kunne se ind i folks øjne og se sandheden. Hun er ikke stolt af denne evne da hun dermed har rigtig svært ved at knytte venskaber da folk ikke tør kigge hende i øjnene af frygt for hvad Dina dermed kan afsløre.

En dag hvor hun kommer hjem ildelugtende og ked af det efter et skænderi med Møllerens datter Cille, beslutter Dinas mor sig for, at det må være på tide, at hun lærer Dina hvordan hun skal leve med og bruge sin medfødte evne som Skammer. Senere samme aften ankommer en mand fra Dunark for at hente Skammeren da man på Borgen har brug for hendes evner.

Næste morgen er Dinas mor endnu ikke kommet tilbage. Dinas bror og søster tager hen til smeden så lillesøsteren kan lege med smedens børn. Imens de er væk, bliver Dina hentet til Dunark af en ung mand der hedder Drakan med den besked at hendes mor har brug for hende.

Herfra starter Dinas eventyr for alvor. Hun bliver taget som gidsel, slås med de uhyggelige drager på borgen, flygter og møder sin første ven Rosa. ”Skammerens datter” er Fantasy på højt plan som får mine varmeste anbefalinger med videre. Ikke at serien behøver mine anbefalinger da den allerede er prisbelønnet 😊

Men jeg er sikker på at unge som ældre læsere vil kunne få stor glæde af at dykke ned i Fantasyens verden. Jeg følte mig i hvert fald godt underholdt og er glad for, at mine børn har fået glæden for ord til at kunne gå i gang med (og begejstres for) Lene Kaaberbøls forfatterskab.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

"BARONESSEN" 

SKREVET AF JEANET KIRCH 

"BARONESSEN" skrevet af Jeanet Kirch

Ungdomsroman fyldt med spænding

Forfatter: Jeanet Kirch

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 12. december 2017

Sider: 252

Genre: Roman

Anmeldt: 27. juni 2019

Om bogen: I

en kælder fyldt med bøger drømmer Reina sig langt væk fra hverdagen og gymnasiets trivialiteter. En dag bliver drømmen til virkelighed, da hun sammen med en flok af sine medstuderende bliver trukket gennem en magisk portal til landet på den anden side. Her får de muligheden for at udleve deres drømme – eller dø i en arena.

Kampen om kongeriget Valdor kan begynde. Baronessen er forfatter Jeanet Kirchs debutroman.

Anmeldelse:

Bogen blev udgivet i 2017 men jeg har først fået udgaven for ganske nyligt. Forrest i bogen skriver forfatteren følgende:

”Til min mor der viste mig Narnia”

Det giver temmelig god mening når man har læst bogen da vi er i samme univers som bøgerne om Narnia skrevet af C. S, Lewis.

Nu er jeg jo nok ikke lige i målgruppen for genren fantasy roman som ”Baronessen” hører ind under. Men jeg synes faktisk at den er rigtig godt skrevet og jeg kunne sagtens se at mine børn da de var i de tidlige teenageår ville have kunnet få stor glæde af at læse bogen ligesom de gjorde med ”Løven, heksen og garderobeskabet” og lignende litteratur i samme genre.

Derfor vil jeg i denne anmeldelse prøve at tage udgangspunkt i at bogen er målrettet denne aldersgruppe. ”Baronessen” fører os ind i en verden af eventyr, fantasy, spænding, drama, bedrag og den første spæde forelskelse. Vi møder Prinser, baronessen, krigere, Elver, mennesker, personer der af en blanding af begge og en verden meget ulig den vi kender.

Hovedpersonen Reina går på gymnasiet og er vel nok lidt af en enspænder. I en undervisningstime bliver eleverne sendt ned i biblioteket i gymnasiets kælder. Pludselig bliver biblioteket mørkelagt og Reina finder sammen med klassekammeraterne Peter, Mark, Patrick og Anna en krybekælder som de bliver spærret inde i.

Inden de får set sig om, så bliver de sendt igennem en slags portal og ender i en helt anden verden. En verden som de umiddelbart ikke kan slippe ud af igen. Så starter det virkelige eventyr hvor de mennesker og Elver der er i denne anden verden, tror at Reina er en baronesse som forsvandt mange år tidligere.

Det viser sig at der om kort tid skal finde en kamp afsted i landets Arena hvor Baronessen og hendes hjælpere skal slås imod elverprinsen Loric og hans hjælpere. Snart er vennerne nødt til at træne med sværd, magi og i nærkamp så de kan blive klar til den store kamp i arenaen. I mellemtiden bliver Reina bortført og får historien om hvordan den oprindelige Baronesse forsvandt under en fest 50 år tidligere.

Der er fuld fart på historien fra første til sidste side. Det er absolut en meget velskrevet debutroman med et enkelt sprog. Man skal dog lige vænne sig til dette med portaler, Elver og mennesker hvis man ikke normalt giver sig i kast med at læse fantasy romaner, hvilket jeg ikke gør.

Min vurdering er at hvis man er vild med fantasyromaner så er ”Baronessen” et rigtigt godt nyere bud til et alternativ til historierne om ”Narnia”.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

 

"STENALDEREN" SKREVET AF PER STRAARUP SØNDERGAARD

"Stenalderen" skrevet af Per Straarup Søndergaard

Om bogen:

 

For 15.000 år siden var Danmark dækket af is.

Men så blev det varmere.

Isen smeltede, og der kom liv.

Planter, dyr og mennesker.

Sådan startede stenalderen.

Læs meget mere om det i denne bog.

Maxi er en serie af letlæste fagbøger til børn i 2.-4. klasse.

Bøgerne er bygget op som klassiske fagbøger og er velegnede til faglig læsning. “Stenalderen” kan også bruges som supplement til historieundervisningen.

 

Om Per Straarup Søndergaard:

 

Per Straarup Søndergaard er oprindeligt uddannet lærer og uddannelses- og erhvervsvejleder, men har arbejdet selvstændigt som forfatter siden 1998.

Pers bibliografi indeholder omkring 200 bøger, og han har ligeledes oversat bøger fra engelsk, tysk og norsk.

Per har skrevet mange forskellige typer bøger, der temamæssigt spænder fra letlæsningsbøger om fodbold til fagbøger om aktuelle ungdomsproblematikker såsom spiseforstyrrelser, angst og depression.

Ved siden af sit forfatterskab er Per initiativtager og indehaver af kursus- og konferencevirksomheden Generator, der ligeledes beskæftiger sig med pædagogik, psykologi og ungdomskultur.

Derudover er Per redaktør og direktør for Straarup & Co.

 

Anmeldelse:

 

Bogen gennemgår stenalderen meget grundigt på trods af at bogen kun er på 32 sider. Men jeg synes faktisk at den når godt omkring rigtig mange emner.

Virkelig en bedrift når nu der ikke er flere sider at arbejde med.

Det er en bog som jeg vil mene er yderst velegnet til børn på 8-10 år og så nem at læse, at et historieinteresseret barn sagtens ville kunne læse den på egen hånd.

Det er egentlig en undervisningsbog men i vores hjem vil vi bruge den som let-læsning til børn der kommer i vores hjem.

Den gennemgår jæger-kulturen i starten af stenalderen og hvordan man brugte sten. Man får fortalt hvordan folk levede og hvordan landskabet ændrede sig.

Danmark så ikke ud som det gør i dag.

Man kan også læse om hvilke redskaber man brugte og hvad de var lavet af ligesom man også kan læse hvordan de første bønder kom til landet.

Bogen fortæller historien kort og kontant helt frem til bronzealderen.

Sidst i bogen er der en lille liste over hvor man kan få mere at vide både i bøger og på museer.

Jeg er virkelig imponeret over alle de emner bogen når at beskrive på trods af de meget få sider og jeg er sikker på, at den bliver et hit hos de historieinteresserede børn i familien.

Mine bedste anbefalinger hvis man vil vide lidt men godt om Stenalderen.

 

Vurdering:

 

6 ud af 6 stjerner

 

Krimiormen.

"ERTEBØLLE-TIDEN" SKREVET AF PER STRAARUP SØNDERGAARD

"Ertebølle-tiden" skrevet af Per Straarup Søndergaard

Om bogen:

 

Ertebølletiden” er en del af Maxi-serien, der består af letlæste fagbøger til børn i 2.-4. klasse.

Bøgerne er bygget op som klassiske fagbøger og er velegnede til faglig læsning. “Ertebølletiden” kan også indgå i forløb om faglig læsning og/eller i historieundervisningen som led i arbejdet med kanonpunktet Ertebøllekulturen.

Man kan downloade elevopgaver på Straarupogco.dk

 

Anmeldelse:

 

Jeg købte bogen på Bogforum 2018 da vi ind imellem har børn på besøg i vores hjem. Bogen er meget overskuelig og i et meget enkelt sprog.

Den er bestemt meget velegnet til børn på 8-10 år og uden for lange kapitler.

Hvert kapitel er på 2 sider.

Ud fra målgruppen er den bestemt meget velegnet som faglig læsning eller bare til de videbegærlige børn.

 

Vurdering:

 

5 ud af 6 stjerner

 

Krimiormen :)

"HARALD BLÅTAND" SKREVET AF PER STRAARUP SØNDERGAARD

"Harald Blåtand" skrevet af Per Straarup Søndergaard

Anmeldelse:

 

Egentlig er bogen en fagbog for børn i 2-4 klasse.

Den er skrevet i et enkelt sprog og med både skrønerne om Harald Blåtand beskrevet og med de historiske fakta som man er helt sikker på er rigtige.

Jeg er sikker på at de børn der gæster vores hjem i 8-10 års alderen vil have stor glæde af at læse i bogen og mon ikke de selv vil kunne læse den.

Særligt da bogens kapitler kun er på ca. 2 sider.

Den kommer godt rundt om både hvordan man levede, spiste og drog i krig omkring år 1000.

Harald levede fra ca. 930-986.

Bogen beskriver Jelling stenene, vikingerne og om sagaerne om, at Harald gjorde danskerne kristne.

Bogen slutter med anbefalinger af bøger og museer hvor man kan finde ud af mere om Harald Blåtand.

 

Vurdering:

 

6 ud af 6 stjerner

 

Krimiormen